Смерть Макея: рука кремля і переляк лукашенка

АНАЛІТИКА 28.11.2022 Коментарі 0

У вівторок, 29 листопада, на Східному кладовищі в Мінську поховають міністра закордонних справ Білорусі Володимира Макея. 10 річний незмінний керівник зовнішньополітичного відомства раптово пішов із життя у суботу на 64-му році життя. Його смерть стала для багатьох несподіваною. Але чи для всіх?

Символічно, що наступного дня (27-28 листопада) у Мінську мав перебувати з робочим візитом міністр закордонних справ російської федерації сєрґєй лавров. Проте візит скасували з огляду на кончину Макея, яка обросла різними домислами, версіями й інсинуаціями.

Цікаво, що офіційні білоруські пропагандистські медіа «прохолодно» поставилися до новини. Наприклад, на телебаченні вона не стала основною, а телеграм-канал «Пул Первого», який висвітлює чи не кожен крок лукашенка, обмежився повідомленням із двох речень: «Президент висловив співчуття рідним та близьким Володимира Макея. Міністр закордонних справ Білорусі раптово помер сьогодні».

Що криється за таким підходом офіційного Мінська – сказати складно. Проте ТГ-канал «Беларуская выведка» відкидає конспірологічні версії і характеризує Макея як відданого поплічника режиму та мовчазного співучасника злочинів лукашенка, пов'язаних із захопленням та утриманням влади.

Але після сфальсифікованих президентських виборів 2020 року, коли лукашенко проголосив себе президентом, глава білоруської дипломатії «зламався» і втратив смак до життя. Ось як описує стосунки лукашенка та макея «Беларуская выведка»:

- Лукашенко після серпня 20-го відсторонився від спілкування з Макеєм і «поставив його на паузу», уникав, спілкувався лише офіційно. Оточення пов'язувало це з «токсичністю» Макея у відносинах із кремлем;

- Лукашенко реально розглядав нового кандидата на пост глави МЗС. У раді безпеки щойно завершили перевірку трьох кандидатур. За всіма трьома отримано позитивний висновок. Останнє слово залишалося за диктатором. «Ротація» мала відбутися відразу після саміту ОБСЄ.

- Контррозвідка білоруського КДБ протягом півроку вела посилену розробку центрального апарату МЗС, включаючи найвище керівництво, заступників та самого міністра.Розробка такого рівня чиновників контролює безпосередньо лукашенко. Розробку розпочали після отриманих «сигналів» з Москви.

- Лукашенко «списав» свого вірного підручного на догоду кремлю.

За висновками вищезгаданого джерела, Макей не витримав нервової напруги, що її створив диктатор довкола нього.

«Як людина чутлива, вона в повному розумінні «згоріла» від емоційної та нервової перенапруги, не витримало серце», - йдеться у тексті.

Цікаве доповнення до політичного портрету колишнього міністра білоруського МЗС зробив Павло Латушко, який зараз представляє Об’єднаний перехідний кабінет демократичних білоруських сил. За його словами, Макей знав більше, ніж будь-який чиновник у Білорусі, адже 10 років «був першим помічником лукашенка».

Павло Латушко згадує момент у час свого перебування на посаді білоруського посла у Франції 2018 року. Тоді західні дипломати поцікавилися у нього, чи може Макей стати конкурентом лукашенка на президентських виборах. Латушко відповів ствердно: «Так, це можливо». Проте сталося інакше.

«У 2020 році багато хто очікував, що він (Макей, - ред.) перейде на бік білоруського народу. Це зробив його син, але не сам Макей. Макей сам себе зрадив», - цитує Латушка ТГ-канал «Позірк. Навіны пра Беларусь».

Причиною цього стало те, що очільник білоруського МЗС утратив будь-який вплив на лукашенка, і ця обставина завдала йому «психологічного удару».

Деякі колишні колеги уже покійного білоруського дипломата звертають увагу на його протидію кремлівській політиці за життя. Як повідомляє згаданий вище ресурс, колишній міністр закордонних справ (2006–14) Швеції Карл Більт написав у Твіттері, що Макей «чітко висловив свою рішучість не допустити, щоби його країна потрапила під контроль кремля, і не уникав описувати політику Москви як імперіалістичну».

Колишнього посла Великої Британії в Білорусі (2007–09 рр.) Найджела Ґулд-Девіса новина про смерть Макея шокувала та викликала спогади про висловлювання останнього щодо планів Москви щодо Білорусі.

«За його раптовою і незрозумілою смертю може ховатися щось дуже зловісне», - припустив британець у Твіттері.

Опальний у росії бізнесмен і філантроп Леонід Невзлін схильний бачити у смерті Макея «руку кремля».

«Маленький лукашенківський Маккіавеллі, майстер інтриг і головний переговорник із Заходом, - пише він у своєму ТГ-каналі. - Нічим не хворів, ще вчора розмовляв із посланцем Папи Римського, будував плани. І стільки дивних збігів. Саме зараз Путін готує план із заміни Лукашенка. Про це говорять мої джерела у Кремлі. А інститут RLI написав, що Путін хоче ліквідувати Лукашенка, щоби контролювати армію Білорусі. Близькі до Кремля ТГ-канали натякали, що Росія прагне об'єднати дві армії під своїм командуванням…».

Невзлін вважає смерть Макея вигідною для путіна – як таку, що ослаблює і до того не дуже здорового лукашенка.

«Прибрати його з посади президента стане простіше. До речі, Макей буквально днями повернувся з Єревану, куди літав із Лукашенком і секретарем білоруського Радбезу Олександром Вольфовичем на засідання ОДКБ. Там він бачився і з генсеком ОДКБ Станіславом Засем. Обидвох – Зася та Вольфовича – Москва розглядає як основних претендентів на заміну Лукашенку. А ось Макей міг виявитися перешкодою в цьому плані кремлівських стратегів», - пише Невзлін.

І додає, що російські спецслужби – «не новачки в організації раптових смертей, якщо вгадують із дозуванням».

За його прогнозом, причиною смерті глави МЗС Білорусі назвуть правдоподібну версію про інфаркт, інсульт чи серцеву недостатність. Адже у ФСБ «давно вміють так робити».

Кончина Макея, як стверджує Невзлін, викликала паніку серед білоруських топ-чиновників. Особливо перейнявся диктатор лукашенко, який, подейкують, розпорядився замінити кухарів, обслугу й охорону.

«Диктатор нікому не довіряє, побоюється навіть свого найближчого оточення. Небезпідставно він вважає, що після Макея пишний державний похорон можуть влаштувати вже йому», - пише автор.

Подібну версію розглядає і ТГ-канал «Орестократія» на тлі повідомлень американських аналітиків про бажання фюрера путіна усунути свого молодшого «брата» лукашенка. Аргументація має декілька пунктів:

-  Макей «семафорив» на Захід «SOS» від лукашенка.

- Був довіреною посіпакою лукашенка, попрацював поряд з ним декілька десятиліть.

- Єдиний із лукашенківської челяді зберіг бодай якісь контакти на Заході (у відкритих джерелах можна знайти інформацію, що Макей намагався переконати західних ві-за-ві в необхідності врятувати лукашенка, якому нібито персонально погрожує кремль).

- Журналісти відзначали його впливовість і називали мало не спадкоємцем «бацьки. Також Макей начебто виступав проти втягування Білорусі у війну проти України.

- У кремлі втомилися постійно розшаркуватися перед своєю утриманкою Білоруссю, тому хочуть прибрати до рук усю крану.

- Путіну простіше посадити свого правителя у Мінську: слухнянішого і вдячнішого.

- Одним пострілом у лукашенка путін убиває двох зайців: звільняє посаду під свою людину, а також змушує Білорусь повторити могилізацію і стати повноцінним учасником війни проти України.

- Високі шанси всістися у кріслі лукашенка має хтось із силовиків. 

Про версію причетності кремля до усунення Макея пише і ТГ-канал «Сито Сократа».

«Очевидна ланка у зухвалій операції ГРУ, спрямована на повалення Лукашенка і втягування Білорусі у катастрофічну війну... У разі ліквідації Макея Z-сітка вже запустила низку смислових блоків, спрямованих проти Лукашенка. По-перше, Макей нібито дуже багато знав про таємну дипломатію Мінська, був його каналом зв'язку із Заходом через Австрію. На Макея не впливала Москва і він відповідав за багатовекторність. ГРУ-пропагандисти скачуть від радості: мости відступу для Лукашенка спалили, замінити Макея неможливо. По-друге, запущено качку, що Макей летів із саміту ОДКБ на військово-транспортному літаку, на борту якого було +10 градусів. Ось і «застудився» смертельно дипломат через «скотське ставлення» Бацьки. Хоча насправді Макея могли в Єревані отруїти препаратом, який спричинив інсульт. Типова ліквідація ГРУ на чужій території. Поки прибирати Лукашенка побоялися, замінивши на Макея...» - йдеться у тексті.

Серед усіх припущень, версій і теорій більш повні й об’єктивні висновки можна буде зробити через якийсь час – коли вляжеться ажіотаж довкола раптовості смерті білоруського дипломата. Додаткову поживу для «роздумів», звісно, підкине і завтрашня церемонія прощання з покійником: реакція офіційної преси, поведінка лукашенка, склад тих, хто прийшов попрощатися, зміст промов і коментарів.

А вже зараз можна говорити про символізм. Східне кладовище у Мінську називають іще «Московським» - поруч пролягає траса, що сполучає столиці Білорусі та російської федерації. Саме там ховають елітних покійників. Щоправда, останнім часом місце серед теперішньої «еліти» потрібно заслужити. У буквальному розумінні – бути відданим режиму лукашенка.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: