Уряд більше немає морального права перешкоджати Армії оборони Ізраїлю знищити ХАМАС – ізраїльський генерал

ПЕРЕКЛАДИ 18.10.2023 Коментарі 0

Ізраїльський генерал-майор у відставці Гай Цур свого часу командував сухопутними військами та керував Національним сухопутним навчальним центром. У інтерв'ю Israel Defense він спрогнозував розвиток подій у секторі Газа та долю терористів з ХАМАСу. Частину розмови ізраїльському видання переклав та опублікував у своєму ТГ-каналі військово-політичний аналітик Ігаль Левін

Загальна ситуація

- Під час попередніх операцій у секторі Газа час ніколи не був на нашому боці. Метою завжди було максимально швидко завершити фазу бойових дій, забезпечивши при цьому якнайдовше затишшя на майбутнє. Після жахливої різанини, влаштованої ХАМАСом минулої суботи, доводиться говорити про кардинальну зміну цієї формули – це розуміє армія, і, ймовірно, вже зрозумів і міністр оборони.

Є низка принципових завдань, з яких повинна виходити мета бойових дій. Це – знищення військового потенціалу ХАМАС – мета, яку можна досягнути за декілька тижнів боїв. А за декілька місяців можна досягнути повного очищення смуги від ХАМАСу.

Іще одним елементом цієї схеми є підтримка військової присутності Армії оборони Ізраїлю в секторі – боротьба з усіма, хто кине армії Ізраїлю виклик на зайнятій території. Інша складова – створення демілітаризованого буфера площею приблизно 130 квадратних кілометрів. Після різанини, влаштованої ХАМАСом, ми маємо повне моральне право повернути цю територію Ізраїлю. Це буде демілітаризаційна смуга, так звана «зона смерті» - кожен, хто туди увійде, буде вбитий на місці.

Іще один важливий елемент – оперативне повернення прикордонних ізраїльських населених пунктів до нормального життя. Це вдасться втілити лише тоді, коли ХАМАС буде позбавлений свого військового потенціалу. Реконструкція має бути швидкою: у ці поселення слід інвестувати, щоби громади, які там існували до різанини, знову процвітали. Якщо ми реалізуємо всі ці компоненти, ми донесемо до будь-якого ворога, що це буде кінець, якщо вони знову вирішать влаштувати різанину євреїв.

- А як щодо економіки?

- Ізраїльська економіка витримає це. Так, у воєнні місяці буде нелегко. Однак у довготерміновій перспективі ліквідація ХАМАС у секторі Газа сприятиме лише економічному процвітанню країни.

Держава Ізраїль зведе загрозу з боку Гази нанівець. Від цього виграють не лише навколишні поселення, а й увесь держбаланс загалом. На один фронт поменшає: Ізраїль зможе знову стати чимось іншим, стати кращим. Ми багато років загравали з ХАМАСом, і це завершилося погано.

- Що робити із населенням Гази під час війни?

- Насамперед: ми не несемо відповідальності за мешканців Гази. Вони обрали ХАМАС, який убивав наших громадян і викрадав їх, у тому числі беззахисних немовлят, жінок і чоловіків. Жителі Гази взяли активну участь та обрали ХАМАС своєю владою. Тисячі жителів Гази приєдналися до різанини громадян Ізраїлю. Після такого – нехай про них піклується решта світу, але точно не Ізраїль.

Не можна ігнорувати і той факт, що ми – моральна армія, і не прагнемо вбивати немовлят. Однак світові доведеться мати справу зі сектором Газа у рамках встановлених нами обмежень. Ми забезпечимо гуманітарні коридори для підвезення води та їжі: населення Гази не помре від голоду під час боротьби з ХАМАСом.

Чим більше наростатимуть наші військові здобутки, тим більш гуманними ми зможемо бути – бо ХАМАСу буде дедалі менше. Також можливим є надання гуманітарних пільг в обмін на звільнення викрадених. Але це не повинно відволікати нас від мети війни – позбавити ХАМАС військового потенціалу.

- А якщо уряд зупинить армію?

- Якщо уряд не дозволить армії знищити ХАМАС, то виникне реальна небезпека цивільного бунту. Уряд несе відповідальність за цю різанину, що сталася на кордоні зі сектором. Я не вірю, що будь-хто в Ізраїлі погодиться на ще один «нормальний» раунд у Газі, який закінчиться збереженням влади ХАМАС у секторі. Уряд більше немає морального права перешкоджати Армії оборони Ізраїлю знищити ХАМАС.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: