Польський політик назвав умову, коли фермери і перевізники припинять блокувати український кордон

НОВИНИ 05.03.2024 Коментарі 0

«Як тільки буде  гарантована рентабельність фермерам і перевізникам, вони одразу підуть на поступки. Все дуже просто – ці люди повинні мати можливість заробляти. Щойно ця умова буде задоволена, вони одразу припинить протести і займуться транспортними перевезеннями і фермерством». Про це під час роботи ІХ Європейського конгресу органів місцевого самоврядування заявив  віце-маршалок польського Сейму Кшиштоф Босак, один із лідерів право-консервативного партійного об єднання «Конфедерація свободи і незалежності».  

Зокрема, у коментарі шеф-редактору інформаційної агенції «Західний інформаційний фронт» Юрію Крілю Кшиштоф Босак зазначив: 

«Дуже важливо, щоби громадяни України зрозуміли: якби фермери чи перевізники могли б належно заробляти, то ніколи б не блокували кордон з приводу невдоволення Україною чи української продукцією. Наголошу, якби так було б, то ніколи б в Польщі не було б ніяких протестів. Але фірми перестали заробляти, воєнна економіка зруйнувала звичні економічні зв язки. При цьому ані ЄС, ані попередній і поки що теперішні уряди в Польщі, ані уряд в Києві нічим їм не зарадили, і вони (фермери і перевізники) почали протестувати. І на мою думку, ще рік тому мав би бути зроблений аналіз того,  як повернути рентабельність. Але з розмов з протестувальниками, ми знаємо що цього ніхто не зробив. Однак  Як тільки буде  гарантована рентабельність фермерам і перевізникам, вони одразу підуть на поступки. Все дуже просто – ці люди повинні мати можливість заробляти. Щойно ця умова буде задоволена, вони одразу припинить протести і займуться своїми справами, транспортними перевезеннями і фермерством».

Додамо, в ексклюзивному інтерв’ю ЗІФу у серпні 2023 року Кшиштоф Босак сказав: «У контексті війни треба сказати, що в Польщі є консенсус: ми всі хочемо, щоб Україна захистилася від російської агресії. В Польщі прокотилася велика хвиля солідарності, яка потім проявилася в масовій, абсолютно стихійній соціальній допомозі всім тим, хто тікав від війни. А також були різного роду кампанії зі збору коштів у Польщі на обладунок для солдатів і на дрони. Стихійно журналісти проводять збори на позашляховики для відправлення їх прямо на фронт. Тут, у Варшаві, я мав контакт із представниками компаній, які підтримують боротьбу української сторони, надають супутникові знімки, пишуть код для управління різними видами операцій у сфері інтернету чи телекомунікацій.

Відомо також, що Польща неймовірно задіяна, коли йдеться про матеріально-технічну підтримку через міжнародний хаб поблизу Жешува. Не таємниця також, що Польща передала Україні величезну кількість військової техніки, а також цивільну техніку зі своїх резервів і лінійних частин Польської армії, а також із паливних.

Отже, можна сказати, що всі ці дії, про які я згадав, є вираженням соціальної підтримки з боку Польщі, яка виступає за перемогу країни, в яку вторглася агресивна держава (росія) і з якою ми, поляки, мали справу багато разів, і яка також завдала нам величезних збитків: і людських, і матеріальних, і під чиєю владою ми жили дуже довго, і знаємо, як це погано.

Конфедерація підтримувала такі дії.  В Сеймі ми голосували за всі закони, що стосуються вираження позиції польського політичного класу, польської держави. Чи то в питанні допомоги Україні, чи щодо засудження російських злочинів. Ми завжди підтримуємо такі резолюції. Ми всі за повагу до міжнародного права. Зазначу, що я також був співавтором позиції Національного руху (була до створення Конфедерації), який свого часу засудив агресію Росії щодо Донбасу й анексію Криму. На той момент і тепер наше ставлення однозначне. Думаю, це зрозуміло.

Звичайно, зі злого умислу, злоби або такого собі політичного небажання іноді з'являються в Польщі від різних політичних партій звинувачення в тому, що хтось там сприяє інтересам Росії. Однак я застерігаю від серйозного сприйняття подібних звинувачень, тому що насправді в парламентській політиці немає таких настроїв, щоби хтось виступав на боці російських інтересів. Я думаю, що ми – одна з тих країн Європи, яка поряд із країнами Балтії та Україною, найбільше усвідомлює важливість спротиву російським інтересам. Це питання нашої свободи і незалежності в цілому – це цінності, які ми маємо в нашій назві.

Суперечки щодо детальних рішень щодо допомоги, яку польський уряд надає або українській державі, або українській еміграції в Польщі, є предметом наших внутрішніх демократичних дебатів. Ми іноді відстоювали критичні позиції, бо боялися, що політика уряду просто нераціональна.

Звичайно, у польсько-українських відносинах, окрім соціальних, оборонних та економічних питань, є ще й історичні питання».

Нагадаємо, у понеділок, 4 березня, у Польщі в містечку Міколайки розпочався дводенний ІХ Європейський конгрес органів місцевого самоврядування. Такий Конгрес уже є традиційним і позицінується як платформа для обміну думками та є місцем зустрічі лідерів місцевого самоврядування, представників регіональних еліт, представників державної адміністрації, неурядових організацій та бізнесу.

Цього року Програма Європейського конгресу органів місцевого самоврядування включає понад 200 заходів: програмні блоки, дискусійні панелі, майстер-класи, лекції та презентації. Дебати Конгресу стосуватимуться, зокрема, проблем сучасного містобудування, механізмів розвитку міст і регіонів, фінансування інвестицій, управління містом, захисту довкілля, політики охорони здоров’я та діяльності місцевого самоврядування в нових реаліях.

Голова ГО «Західний інформаційний фронт», шеф-редактор однойменної інформації агенції Юрій Кміть виступив на Конгресі у панельній дискусії  «Журналіст, бізнесмен чи держава? Хто забезпечить незалежність місцевих ЗМІ?»

Другого дня у рамках Конгресу відбулося велике інтервю з Кшиштофом Босаком під назвою "Історія успіху". 

Довідково.

3 листопада 2023 року Кшиштоф Босак та інший політик від «Конфедерації» Рафал Меклер на прес-конференції у Сеймі заявили, що коаліція «Конфедерація свободи й незалежності» підтримує акцію з блокування перевізниками кордону з Україною.

Також 23 листопада 2023 року Кшиштоф Босак відвідав блокувальників кордону з Україною в селі Медика (пункт пропуску Медика -Шегині), де на спільній прес-конференції заявив про підтримку протестувальників.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: