Польща відпрацювала авіаудар по території росії! Готується повернути свої землі?

АНАЛІТИКА 13.08.2024 Коментарі 0

Польща  відпрацювала авіаційні удари по Калінінградській області російської федерації під прикриттям ланки винищувачів. Схоже, у Варшаві плекають надії на відновлення «історичної справедливості».

Про це у своєму ТГ-каналі повідомив журналіст Андрій Цаплієнко, який опублікував скрін з російського пропутінського ресурсу Fighterbomber. За даними осінтерів OSINT Бджоли, російський канал веде ілья туманов – льотчик з Воронежа на псевдо «Сон». Свого часу він служив на військовому аеродромі «Балтімор» як помічник штурмана ескадрильї на винищувачі-бомбардувальнику Су-34.

«Дві години тому пшеки відпрацьовували роботу по Калінінградському особливому району. Під прикриттям ланки винищувачів. Зробили шість заходів на атаки. У крайньому заході розвернулися за 40 км від держкордону. Тренуються», - написав туманов.

Калінінградська область є зоною нестабільності у Євросоюзі, звідки росіяни здійснюють провокаційні польоти військової авіації та глушать сигнали GPS для цивільної авіації на території ЄС. І, схоже, так довго тривати не може. Але трохи передісторії.

Цей регіон, що відійшов до СРСР згідно з Потсдамським договором 1945 року, раніше був частиною німецької провінції Східна Пруссія. Як нагадує військово-політичний оглядач Ігаль Левін, Калінінградську область передали СРСР на 50 років, до 1996 року. Новий статус області залишився неврегульованим у політичному та юридичному контекстах. Німеччина вважає цю територію частиною росії, але намагається проводити політику зниження військової присутності РФ. У квітні 2018 року коемль на постійній основі розмістив у Калінінградській області оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер», що можуть нести ядерний заряд. У листопаді 2019 року білоруський диктатор лукашенко казав, що за Калінінградську область «передовсім відповідає Білорусь, а не РФ».

Мабуть, згадавши про це та, припустимо, володіючи розвідданими, днями бульбофюрер відпрацював 30 кремлівських рубликів і видав кремлівський наратив з метою залякування на тлі наступу ЗСУ на Курщині: «Звертаємось до народів сусідньої Європи: у разі розширення конфлікту пожежа охопить увесь регіон і перекинеться, зокрема, на країни ЄС. Переможців не буде! Остудіть своїх войовничих політиків!»

Цікаво, чи його фразу про сусідню Європу варто трактувати як свідому та таку, що Білорусь до неї не належить.

Примітними є ще декілька моментів. У квітні минулого року Комісія зі стандартизації географічних назв поза межами Польщі рекомендувала називати російський Калінінград Крулевцем. А область, відповідно, - Крулевецькою.

Аргументація була такою: Крулевець – історична назва Калінінграда у Польщі, на відміну від теперішньої штучної російської.

Комісія також наголосила, що радянський діяч Калінін, на честь якого назвали місто, відповідальний за масову страту поляків у Катині 1940 року.

«Події, пов'язані з російським вторгненням в Україну, нав'язуванням так званого «русского міра», веденням росією інформаційної війни, змушують нас по-іншому поглянути на питання нав'язаних назв, які викликають великі суперечки і не зустрічають схвалення в Польщі», - йшлося у тексті  комісії.

Звісно, у кремлі на це відреагували ротом пєскова, назвавши божевіллям.

Також варто згадати нібито жартівливий флешмоб, що прокотився в європейській Мережі в жовтні 2022 року. Тоді, як писало видання «Детектор Медіа», у польському Твіттері з’явилася мапа, на якій зображено фіктивний поділ Калінінградської області між Польщею та Чехією. 

«До анексії росією місто мало назву Кенігсберг (Кьоніґсберґ, Königsberg) – дослівно: «королівська гора». Місто засноване у 13 столітті німецькими тевтонськими лицарями на місці давнішого пруського поселення і назване на честь чеського короля Пржемисла Отокара II, який очолював тевтонські війська під час експедиції проти прусів. При цьому у слов’янських та балтійських мовах вживали власний варіант назви міста: польською Królewiec, чеською Kralovec, литовською Karaliaučius. У руських літописах траплялась також назва «Королевець», - йшлося у тексті.

Іще раніше, через місяць після повномасштабного вторгнення росії в Україну, колишній командувач сухопутними військами РП Вальдемар Скшипчак заявляв у польських медіа, що Калінінградська область фактично окупована росією з 1945 року, тому його країна має право претендувати на цю територію (до слова, майже удвічі мешу за окупований Крим). Цей генерал та екс-віце-міністр оборони Польщі взагалі сповнений рішучості і сміливості щодо поразки росії та готовий власноруч убити путіна, про що заявляв у інтерв’ю.

Не виключено, що у Варшаві плекають втілити амбіції у реальність за сприятливих обставин. Країна, яка має у своїй історії непрості і трагічні взаємини з російською імперією в її різних іпостасях, прагнутиме реваншу. Політика країни спрямована на мілітаризацію: розбудову армії: збільшення кількості військових, виробництво та закупівлю нового озброєння. Тим паче, що поведінка Берліна щодо повернення Кенігсберга як така на сьогодні відсутня. Мабуть, дотепер даються взнаки наслідки після поразки у Другій світовій.

Тож доля тимчасового російського анклаву на території ЄС головно залежить від успішних дій Збройних Сил України. В тому числі і на території росії. Саме атака на Курщину може стати каталізатором, що запустить процес відновлення історичної справедливості. І це відчуття, сьогодні опановує уми багатьох, як ніколи раніше.

Завершити цей текст пасує словами українського воїна, начальника штабу бригади Національної гвардії України «Азов», підполковника Богдана Кротевича (позивний «Тавр»). У соцмережі Х днями він написав.

  • Наполегливо рекомендував би Японії, Фінляндії, Молдові і Грузії використати цей момент і можливість повернути свої території, які зараз тимчасово окуповані росією. Також хотів би нагадати Польщі про Кролевець. Це ваше право і ваша відповідальність.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: