Побачити Париж і… допомогти Україні

АНАЛІТИКА 27.02.2024 Коментарі 0

Неформальний саміт за участі близько двох десятків держав, який відбувся 26 лютого у Парижі, організував президент Франції Еммануель Макрон. Його головний меседж – аби Європа зробила «колективний ривок» проти росії. Щоправда, союзники поки готові відправляти нам лише озброєння, але не війська. Хоча вже починають про це роздумувати.

На тлі політичних ігор в США, через які заблоковано новий пакет допомоги, Україна конче потребує збільшення військової підтримки у війні проти рф. Насамперед йдеться про снаряди. При цьому щойно в неділю Київ заявив, що половина обіцяної західної зброї надходить із запізненням.

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у неформальному саміті онлайн. У своєму зверненні він розповів про потреби Збройних Сил України, зокрема щодо посилення протиповітряної оборони. А також наголосив на необхідності спільного виробництва зброї та боєприпасів, кроків щодо конфіскації активів рф і посилення санкційного тиску на неї. Окрім того, Зеленський запросив учасників саміту долучитись до глобального «саміту миру» у Швейцарії.

Хоча учасники паризького рандеву і не планували нових оголошень про надання допомоги, вони, зрештою, намагались шукати шляхи, як «діяти краще і рішучіше». Зрештою, певних результатів таки вдалося досягнути.

Як повідомляє французька Le Monde, за словами Еммануеля Макрона, було вирішено створити коаліцію для глибоких ударів і, отже, ракет середньої і великої дальності і бомб.

«Протягом наступних десяти днів ми збираємося докладати всіх цих зусиль, тому що ми опитали багато європейських і неєвропейських країн, у яких є боєприпаси», - зазначив президент Франції. Він також закликав європейців «виробляти більше».

Інша ключова ідея, виголошена на паризькому неформальному саміті – це відправка західних військ в Україну. Макрон допускає такий розвиток подій, хоча й наголошує, що консенсусу серед союзників у цьому питанні поки немає.

Зрештою, навіть про власну позицію з цього питання він поки волів би не говорити, пославшись на «стратегічну невизначеність». «Я не буду знімати двозначність сьогоднішніх дебатів, називаючи імена. Скажу лише, що це питання було порушене як один із варіантів», – додав він.

До речі, за цю заяву Макрон вже отримав порцію ненависті як від лідерів крайніх лівих («Війна проти рф була б божевіллям»), так і ультраправих (Лє Пениха заявила, що президент «грається у воєначальника»).

Натомість президент Польщі Анджей Дуда заявив, що серед союзників Києва немає згоди про відправлення військ в Україну. За його словами, дискусія навколо того, чи вводити війська в Україну була «найгарячішою». Втім, «думки тут різняться, але таких рішень немає», – зацитувала Дуду агенція AP.

Цікаво, що не всім учасникам зустрічі вистачило сміливості навіть згадати про ці дискусії. Так, відповідаючи на запитання після зустрічі в Єлисейському палаці, прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте запевнив, що питання про відправку наземних військ не стояло на порядку денному.

Тут варто згадати, що Володимир Зеленський заявив на пресконференції 25 лютого, що Україна не обговорює з союзниками застосування їхніх армій на своїй території.

І додати ще одну цитату Макрона. «Багато людей, які сьогодні кажуть «Ніколи, ніколи», були тими самими людьми, які два роки тому казали: «Ніяких танків, ніяких літаків, ніяких ракет дальнього радіусу дії», – зазначив французький лідер. А це означає, що з часом можливими стають будь-які варіанти.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: