Чому Шольц не хоче постачати далекобійні taurus-и Україні – думка експерта

АНАЛІТИКА 27.02.2024 Коментарі 0

Нещодавню радість після позитивного голосування у Бундестазі про надання Україні у понеділок, 26 лютого, розвіяв Олаф Шольц. Під час конференції у Берліні він заявив, що Німеччина в жодному разі не повинна бути пов’язана з цілями, яких досягає ця система. Позицію канцлера прокоментував політичний аналітик та історик Олександр Фрідман.

1. Пояснення Шольца не позбавлені сенсу. Ракети такої дальності (до 500 км) Києву поки що ніхто не постачав, а основний партнер Берліна – Вашингтон – у цьому напрямі поки що не рухається. Німеччина – на відміну від Франції та Великобританії, які постачають крилаті ракети, – не має своєї ядерної зброї. Вона вразливіша, ніж Лондон і Париж. Є думка, що Путін безпосередньо погрожував Шольцу застосувати ядерну зброю проти Німеччини, а російська пропаганда не без успіху поширює страхи в німецькому суспільстві.

2. Ці страхи перед російським колосом на глиняних ногах сильно перебільшені, але це не означає, що канцлер не перебуває під їхнім впливом. 65-річний Шольц – політик старої формації, його молодість припала на епоху руху за мир у Західній Європі, яким СРСР намагався маніпулювати, розповсюджуючи страхи перед ядерною катастрофою. Сьогоднішня російська риторика – «стара пісня, та на новий лад», але ця «стара пісня» все ще діє.

3. Шольц орієнтується на суспільну думку та настрої у власній соціал-демократичній партії. Суспільна думка постачання ракет відкидає, а більшість німецьких соціал-демократів – як партії пацифістів, яким морально досі складно порвати з Росією – проти такого рішення

4. Сам Шольц не має політичного майбутнього. Його шанси залишитися при владі мають примарний вигляд. Але є ще й інтереси партії, яка не хоче втрачати голоси пацифістів і бачить себе частиною майбутньої коаліції.

5. Шольцу не доводиться сподіватися на поблажливість нащадків. Його критикуватимуть за нерішучість і нездатність оцінити важливість моменту й ухвалити принципові рішення. Але канцлера це сьогодні навряд чи турбує. Він політик, для якого є «сьогодні», а не державна діяльність, яка дивиться у майбутнє.

6. Слова Шольца слід сприймати спокійно. З ракетами Taurus швидше за все буде як і з іншим озброєнням від Німеччини: Ні, ніколи – ні – можливо – так. Ракети в результаті будуть поставлені, але нузаслугу Шольцу це рішення не запишуть. Він увійде в історію як «Пан Нерішучість».

Нагадаємо, позаминулого тижня на Мюнхенській конференції канцлер уникнув прямої відповіді на запитання про постачання ракет Taurus Україні.

"Це питання дивне – ви знаєте, що Німеччина витрачає (на зброю Україні, - ред.) найбільше в Європі", - сказав Шольц і додав, що 2023 року його уряд надав Києву допомоги на 12 мільярдів євро.

Додамо, що в понеділок, 26 лютого, стало відомо про новий пакет допомоги від Німеччини для України.

Він складається з:

- 4 машин розмінування WISENT 1
- 4 патрульних автомобілів
- 14 000 снарядів 155-мм
- 250 засобів для розмінування
- 10 розвідувальних БПЛА Vector із запасними частинами
- 22 антидронових систем
- 12 терміналів SatCom
- матеріалів для знешкодження вибухонебезпечних предметів
- 3 дистанційно керованих систем розмінування

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: