По війні голос України буде визначальним - спікер Координаційної ради Білорусі Андрей Ягорав

АНАЛІТИКА 14.03.2023 Коментарі 0

Координаційну раду (КР) Білорусі очолив політолог Андрей Ягорав. Про це стало відомо учора, 13 березня. Журналіст Білоруського інформаційного центру у Львові у вівторок поспілкувався з новим політичним лідером у середовищі демократичних сил Білорусі та розпитав про першочергові плани на новій посаді.

Одразу зауважимо, що приблизно за два тижні до того, як Андрей Ягорав очолив КР, в ефірі «Єврорадіо» (відеотрансляцію можна переглянути у YouTube) він спростував чутки про свою роль «сірого кардинала» у цій структурі.

Гість БІЦу зізнався, що йому закидають найрізноманітніші претензії. Однією з них є та, що буцім з Офісу Світлани Тихановської, в якому він займався питаннями міжнародної допомоги, з хитрої гри її радника Франека Вячорки політолога Андрея Ягорова зробили спікером КР. Були й інші подібного штибу версії, наприклад, «пропхали» з метою домовитися з лукашенком.

«Працюватимемо з тим, що є. Як на мене, не можна заперечувати (чутки, звинувачення, - БІЦ) словами – можна тільки демонструвати діями, що я робитиму як спікер КР», - сказав спікер КР.

Щодо перших кроків у ролі керівника Координаційної ради Білорусі (йому відведено на посаді 1 рік, згідно з новим Статутом КР), то Андрей Ягорав висловив особисту позицію. Адже підсумкові рішення прийматимуть колегіально.

Найперше – налагодження взаємодії зі Світланою Тихановською та Об’єднаним перехідним кабінетом (ОПК) демократичних сил Білорусі.

- Координаційна рада слугуватиме контрбалансом і виконуватиме функції контролю щодо діяльності ОПК, має голос у призначенні представників в ОПК, є ділянки спільної компетенції, що стосуються стратегії демсил Білорусі та міжнародної діяльності, які вестимемо разом з ОПК, - пояснює спікер. - І от тут нам потрібно вибудувати протокол відносин. І це потрібно буде робити найближчим часом, тому що не хотілося би, щоби виникали паралельні шляхи діяльності всередині білоруських демсил.

Суто з погляду змісту, Координаційна рада повинна підвищувати своє представництво та залучати до свого складу більшу кількість організацій і політичних суб’єктів Білорусі. Бо на сьогодні КР є представницьким органом із найбільшою кількістю громадських і політичних організацій. Але це не всі сили, що ми би хотіли бачити всередині цього майданчика. Тому ми вестимемо перемовини про можливу кооперацію чи долучення до КР і з такими формуваннями, як Полк Калиновського, який має свою політичну лінію, і з радикально-військовими організаціями, що орієнтуються на створення Білоруського національного війська, й іншими. З ними КР вестиме публічний діалог, що дозволить контрбалансувати у процесі дезінтеграції і центробіжних тенденцій усередині білоруських демсил.

На запитання про те, чи діяльність КР не внесе ще більше сум’яття у політичній площині і білоруси взагалі будуть дезорієнтовані в неоднорідному середовищі білоруських демократичних сил співрозмовник БІЦу відповів:

  • Ми якраз не хочемо тут створювати якусь окремішню лінію, яка би відрізнялася від того, що робить ОПК Світлани Тихановської. Хоча, звичайно, це незалежна структура зі своїм міркуванням і вона, на відміну від інших, не має централізованого характеру. Вона об’єднує різні сили. І якраз це розмаїття бути трохи іншими, на відміну від решти політичних сил – це все ж таки 115 людей усередині, які представляють біля 100 різних організацій різного спектру – і більш радикальних, і менше радикальних, що дотримуються різних позицій.

У питанні визволення політичних в’язнів у Білорусі, яких режим лукашенка щодня кидає за ґрати, Андрей Ягоров має своє бачення, що складається із декількох пунктів. Зокрема, цьому питанню мала би приділити увагу й Україна та її влада. Адже до півтори сотні політв’язнів опинилися за ґратами тому, що виступали проти війни з Україною, вчиняли дії з перешкоджання перекиданню по залізниці російських військ або просто співали українські пісні на вулицях. Україна щодо них мала би мати певну позицію, бо серед них є і громадяни України, і ті, хто має родичів в Україні.

«Загалом цих людей варто сприймати як військовополонених і зараховувати до системи обміну. І в цьому роль України може бути суттєвою», -- вважає спікер КР.

На запитання про налагоджуватиме мостів КР з офіційним Києвом Андрей Ягорав відповів обережно. Він не впевнений, що йому вдасться домогтися кращих результатів, аніж Світлані Тихановській. Остання, до слова, у своєму статусі персонально дотепер так і не відвідала Київ, хоча зустрічається з багатьма світовими лідерами і готує свіжий візит у США до Джо Байдена.

  • Поки що не хочу викривати всі наші можливості та не можу гарантувати, що це буде ефективнішим, аніж те, що намагалася зробити Світлана Тихановська, бо є своє розуміння національних інтересів в Офісі Президента України та серед українських політиків. І тут важливо визначення їхньої позиції щодо Білорусі. Тому що для мене поки що ця позиція не є однозначною. Коли ми побачимо зміну в цьому, то, може, ситуація зміниться через відносини з Координаційною радою чи інші структури, - пояснив Андрей Ягорав.  

Також гість БІЦ у Львові розповів про:

  • те, чому в Координаційну раду входять як юридичні, так і фізичні особи та якким чином вони поєднуватимуть роботу;
  • як функціонуватиме система електронного голосування та чи матиме вона легітимність;
  • час, коли КР заслухає представників ОПК;
  • своє ставлення до заяви Павела Латушка про вихід зі складу КР незадовго до голосування за її керівний склад;
  • чи доцільно білорусам прищеплювати парламентаризм у ситуації, коли вони роками перебувають під владою диктатора, що зосередив важелі правління в одних руках?
  • хто з ОПК привітав Андрея Ягорава з обранням на посаду спікера КР;
  • яким чином відбуватиметься співпраця КР з білоруськими добровольцями, які воюють у складі ЗСУ проти російських загарбників.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: