Плани лукашенка на поточний рік

АНАЛІТИКА 04.01.2024 Коментарі 0

Режим у Білорусі у 2024-му році не відмовиться від продовження  політичної та військової напруженості, спрямованої проти України, Польщі і країн Балтії. Тобто лукашенко вестиме свою країну у російському кільватері та намагатиметься протриматися при владі. 

Наприкінці грудня самопроголошений президент Республіки Білорусь підписав закон про бюджет на 2024 рік. У документі збільшили видатки на оборону і правоохоронну діяльність до 8,3 млрд білоруських рублів (приблизно $2,6 млрд). 

Так, на силовий блок хочуть витратити 4,67 млрд біл. рублів (майже на 15% більше, порівняно з 2023 роком). 

Цифри за видами силовиків такі:
- органи внутрішніх справ – 1,76 млрд (+18,1%);
- органи та підрозділи у надзвичайних ситуаціях – 483 млн (+8%);
- прикордонний службу – 473 млн (+21%);
- кримінально-виконавчу систему – 394 млн (+13%);
- органи державної безпеки – 393 млн (+17%);
- митницю – 239 млн (+11%);
- прокуратуру – 162 млн (+13%);

На оборону в бюджеті передбачено 3,58 млрд рублів (+29%), переважно ці кошти підуть на армію - 3,41 млрд (+29%).

Від постійних військових навчань (тривають із квітня 2022 року), у Мінську також не відмовилися. Наразі їх продовжили на всіх полігонах країни.

Окрім того,  триває обмеження до кінця березня для польотів усіх типів цивільних повітряних суден (включно з БПЛА) на півдні країни – у районах, що межують з Україною. Виняток становлять лише повітряні судна військово-повітряних сил, протиповітряної оборони та державної прикордонної служби. А також авіації міністерства з надзвичайних ситуацій для гасіння пожеж і  санітарних рейсів. 

Силові структури у Білорусі готують кримінальну відповідальність за незаконне використання БПЛА.

Протягом 2023 року з Білорусі режим бульбофюрера за підтримки кремля гібридно атакував Польщу і країни Балтії з використанням штучної міграції та спецслужб.

Так, за минулий рік кількість спроб нелегально перетнути кордон  з території Білорусі сягнула 42 078 разів:

- на кордоні з Польщею – 25 571 спроба;
- Латвії – 13 863 спроби;
- Литви –  2 644 спроби. 

Загалом, це приблизно на 32% більше, ніж 2022-го року. На польському напрямку – в 1,6 раза, латвійському – 2,8 і тільки на литовському зафіксовано зменшення в 4,2 раза. 

У лукашенка також приділяють увагу захисту різних об’єктів критичної інфраструктури (паливно-енергетичного комплексу та об’єктів забезпечення життєдіяльності населення) й ліквідації надзвичайних ситуаціях на них. 

Зокрема, білоруські нафтопереробні заводи планують витратити величезні суми на свій захист від дронів. Зокрема, на антидронний захист нафтових резервуарних парків «Мозир» і «Новополоцьк» передбачено витратити біля 15 млн рублів (приблизно $5 млн).  Названі парки межують із нафтопереробними заводами.

Що стосується політики москви, то на Білорусь цілеспрямовано втягують у залежність від росії. В тому числі у форматі СНД, ОДКБ, ШОС.

За двдні до нового року державний секретар Союзної держави мєзєнцев повідомив про  погодження путіним бюджету Союзної держави на цей рік. Самопроголошений президент РБ лукашенко підписав декрет про його затвердження. Згідно з документом, внески рб і рф до бюджету зросли на 38%. Якщо кошти будуть, то їх скерують на численні союзні програми і проекти у різних сферах.

Окремо варто звернути увагу на той факт, що з 1 січня 2024 року росфедерація головує в СНД.

Визначено основні напрямки діяльності у рамках так званої співдружності:
- посилення співпраці у військовій сфері та безпеці кордонів;
- імпортозаміщення та розширення товарних обмінів;
- мінімізація негативних наслідків санкцій;
- спільна протидія викликам і загрозам, у т. ч. у сфері біологічної безпеки;
- військово-патріотичне виховання і просування спільних духовних і моральних цінностей.

До слова, Мінськ днями відвідала делегація "росгвардії". Домовилися про подальше посилення взаємодії відомств держав. Також підписано проект плану двосторонньої співпраці на 2024 рік, що передбачає взаємне навчання військовослужбовців медичних служб і спеціалістів вузької спрямованості, допомогу у посиленні матеріально-технічної бази й обмін досвідом у всіх сферах службової діяльності.

У сфері внутрішньої безпеки в Білорусі продовжують посилювати "правоохоронні" органи – насамперед КДБ і МВС. Це потрібно і для майбутніх "виборів" цього року. Виборчі комісії уже прийняли документи від 366-ох кандидатів у депутати місцевих рад. У країні зареєстровано 164 ініціативні групи на підтримку висування кандидатів у депутати Палати представників та 11 221 – у депутати місцевих рад. 

На період святкувань – у Білорусі Різдво продовжують відзначати за юліанським календарем, силові відомства білоруського режиму працюватимуть у посиленому режимі. Лукашенко доручив МВС забезпечити перехід у посилений режим несення служби всіх підрозділів, внутрішніх військ і центрального апарату міністерства.

Посилено пильність і в армійських підрозділах, особливо на кордонах зі сусідніми державами 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: