Я буду переконувати перевізників, аби вони розблокували кордон , - Дональд Туск

НОВИНИ 04.01.2024 Коментарі 0

Прем'єр-міністр Дональд Туск заявив, що хотів би дізнатися, чому польські фермери у четвер (тобто сьогодні, 4 січня)  відновлюють блокування прикордонного переходу з Україною в Медиці на Підкарпатті. Блокаду було призупинено після Святвечора після заяв про підтримку з боку міністра сільського господарства.

Про це повідомляє Польське радіо.

Прем'єр-міністр Туск на пресконференції у середу сказав, що не знає, чому блокаду відновлять: «Я мушу вивчити причини, чому деякі фермери, бо я не знаю подробиць, вирішили повернутися до блокування кордону. Адже міністр рільництва приїхав із доброю інформацією, що вдалося розвантажити блокаду. Ми ще не всі питання розв’язали, але саме блокування було призупинено фермерами. Я хочу дізнатися, чому ця довіра мала такий короткий термін».

Прем'єр-міністр також попросив міністра інфраструктури поговорити про припинення протесту перевізників: він закликав водіїв вантажівок припинити блокування і сказав, що такий крок йому допоможе під час його візиту до Києва, що був анонсований минулого тижня:

«Я переконуватиму перевізників, щоби вони не застосовували блокаду як метод захисту своїх інтересів, бо мій уряд та особисто я зробимо все, щоби їхні інтереси у цій нерівній конкуренції із українськими перевізниками ефективо захищати. Блокування, особливо у ситуації посилення бомбардувань і щораз інтенсивніших дій з боку росії, абсолютно не полегшить нам це завдання. Прошу мені повірити, що я буду ефективнішим у своїх діях на користь польських перевізників тоді, коли не буде блокування. (...). Наші аргументи будуть краще почуті, коли Польща не буде країною, яка блокує кордон».

Блокування польських перевізників на кордоні з Україною триває вже два місяці.

6 листопада у Польщі перевізники заблокували рух українських вантажівок на трьох пунктах пропуску: «Дорогуськ - Ягодин», «Корчова - Краківець», «Гребенне - Рава-Руська»23 листопада поляки заблокували четвертий пункт пропуску «Медика – Шегині», де до акції долучились польські фермери.

22 грудня в Києві міністри закордонних справ Польщі й України Радослав Сікорський та Дмитро Кулеба оголосили, що вони «запустять рішення» щодо розблокування спільного кордону. Відтак, відбулись зустрічі на рівні керівників відповідних міністерств України і Польщі. 

Зокрема, відбулась зустріч віцепрем’єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубраков та міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака. Ключовий результат зустрічі – погодження спільних позицій для розблокування кордону. Сторони досягли порозуміння щодо компромісних рішень та їхньої реалізації. Наступний етап – перемовини на рівні Міністерства інфраструктури Польщі та протестувальників.

24 грудня польські фермери призупинили блокаду ПП "Шегині-Медика". Однак акції обіцяли поновити після різдвяно-новорічних свят.

Фото: REUTERS / Aleksandra Szmigiel

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: