Все, що потрібно знати, про План перемоги Зеленського

АНАЛІТИКА 17.10.2024 Коментарі 0
Олександр Левченко

Олександр Левченко

Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій України. Посол України в Хорватії та Боснії і Герцоговині (2010-2017 рр.)

План перемоги президента України Володимира Зеленського є частиною глобальної стратегії щодо завершення війни, відновлення стабільності та досягнення миру на справедливих для України умовах.

Володимир Зеленський анонсував його у серпні цього року  перед поїздкою до США. У середині вересня він заявив, що згаданий План повністю готовий, і під час перебування в США він його представив під час двосторонніх зустрічей з Д. Байденом, а також К. Гарріс та Д. Трампом.

Нещодавно Володимир Зеленський здійснив турне до Лондону, Парижу, Риму та Берліну, де ознайомив з Планом перемоги прем’єрів Великобританії та Італії, президента Франції та канцлера Німеччини.

І от нарешті План перемоги був представлений членам українського парламенту під час виступу президента у Верховній Раді, ставши публічним.

План перемоги складається з п’яти пунктів – геополітичного, двох військових, економічного та безпекового – і трьох таємних додатків.

Перший пункт – це запрошення України до НАТО. За словами Володимира Зеленського, факт запрошення України в НАТО може стати фундаментальним для миру і свідченням для російського диктатора, що його геополітичні розрахунки програшні.

«Для нас рішучість у питанні НАТО означає також неминучість євроінтеграції для України та безальтернативність демократії в Україні. І саме тому це початковий пункт Плану перемоги. Безумовне запрошення зараз», – наголосив український президент.

Другий пункт – це оборона. У ньому йдеться про незворотне зміцнення української оборони проти російської агресії.

Володимир Зеленський зазначив, що є чіткий перелік зброї, яка здатна підтримувати необхідну силу українських воїнів. Реалізація цього пункту передбачає продовження операцій Сил оборони у визначених районах РФ, а також посилення українських позицій і знищення наступального потенціалу Росії на тимчасово окупованій території. Він також базується на допомозі партнерів, зокрема в комплектуванні бригад резерву для ЗСУ, посиленні ППО, спільному з партнерами збитті російських дронів і ракет, інвестиціях в українське оборонне виробництво, знятті обмежень на застосування далекобійної зброї, наданні відповідних далекобійних можливостей і супутникових даних та інформації від розвідок у реальному часі.

Оборонний пункт Плану має таємний додаток, і до нього мають доступ саме ті партнери, які мають відповідний військовий потенціал допомоги.

Третій пункт – стримування. Україна пропонує розмістити на своїй території комплексний неядерний стратегічний пакет стримування, який буде достатнім для захисту країни від будь-якої воєнної загрози з боку росії.

«Пакет стримування – це факт, що Росія або йде в дипломатію, або йде до втрати її машини війни. Мир завдяки силі», – вважає Володимир Зеленський.

Цей пункт також містить таємний додаток. Його вже отримали США, лідери Великої Британії, Франції, Італії та Німеччини.

Четвертий пункт – стратегічний економічний потенціал. Україна пропонує стратегічним партнерам укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту наявних у країні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу.

Йдеться про природні ресурси та критично важливі метали ціною у трильйони доларів США. Це, зокрема, уран, титан, літій, графіт та інші стратегічно цінні ресурси, які є значною перевагою у глобальній конкуренції. «Поклади критичних ресурсів в Україні разом із глобально важливим потенціалом України у виробництві енергії та продовольства є одними з ключових загарбницьких цілей Російської Федерації в цій війні. І це наша можливість зростання», – наголосив Володимир Зеленський.

Цей пункт також має таємний додаток, який передають лише визначеним партнерам.

П’ятий пункт – безпековий. Він розрахований на післявоєнний час та передбачає у разі згоди партнерів заміщення окремих військових контингентів збройних сил США, дислокованих у Європі, українськими підрозділами, які здобули реальний досвід сучасної війни, застосування західної зброї та взаємодії з військовими НАТО.

«Цей український досвід має бути використаний для зміцнення оборони всього Альянсу та гарантування безпеки в Європі», – підсумував президент України.

Загалом, за словами Володимира Зеленського, партнери України, яким був представлений План перемоги, поставилися до нього "дуже практично". Президент України представить План миру на засіданні Європейської ради вже наступного дня.

Виступ Володимира Зеленського одностайно підтримали всі народні обранці, які були присутні у залі. Президент закликав до об’єднання всіх політичних сил та українського суспільства.

Після презентації Плану перемоги відбулася нарада за участі глави держави, керівництва Верховної Ради, голів депутатських фракцій і груп. Усі присутні на зустрічі рішуче підтримали План перемоги, що підтверджує, що це абсолютно реалістичний документ. 

Голова Верховної Ради Р. Стефанчук зазначив, що Україна розраховує отримати запрошення до НАТО найближчим часом, ще до саміту Альянсу, який відбудеться влітку. За його словами, більшість членів НАТО підтримують запрошення України до Альянсу. Крім того, ситуація з запрошенням України змінюється, в тому числі через залучення військових з Північної Кореї у російсько-українській війні.

Таким чином, План перемоги України розглядається як засіб для зміцнення позиції України в майбутніх переговорах з росією. Метою України  є змінити обставини так, щоб росія була примушена до миру.

На думку президента України, якщо почати роботу за запропонованим планом, то можливо завершити війну не пізніше наступного року.

І хоча прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков назвав План перемоги "планом США воювати до останнього українця, і що інше начебто не передбачено», між тим стає зрозумілою нервозність кремля у разі, якщо закладені в  Плані заходи  спрацюють. москва мобілізувала допомогу від диктаторських режимів Північної Кореї та Ірану, а також отримує приховану підтримку Китаю, вважаючи, що це дозволить їй перебити усю надану Україні західну допомогу. Але демократичні країни, якщо вони мобілізуються, здатні допомогти Україні у боротьбі з російським агресором та країнами Осі зла і змусити диктаторські режими відступити, а не нав’язувати вільному світові свою волю.

Фото - Президент України Володимир Зеленський у Верховній Раді представив План перемоги народним депутатам та українському суспільству, а також провів зустріч із головами парламентських фракцій. 16 жовтня 2024 року/Офіс Президента України 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: