Пентагон підтвердив: Україна збила «незбивну» ракету «Кинджал», яка мала  вдарити по куполу ВРУ

АНАЛІТИКА 10.05.2023 Коментарі 0

Українські військові збили російську ракету за допомогою системи протиракетної оборони Patriot, - повідомив речник Пентагону, бригадний генерал Пат Райдер, - пише CNN.

«Я можу підтвердити, що вони збили російську ракету, застосувавши систему протиракетної оборони Patriot», - сказав Райдер. - Як ви знаєте, ця система є частиною ширшого спектру засобів протиповітряної оборони, які Сполучені Штати та міжнародна спільнота надали Україні».

Райдер додав, що США та їхні партнери продовжуватимуть «нарощувати засоби протиповітряної оборони наземного базування та боєприпаси, щоб допомогти Україні контролювати своє суверенне небо та допомогти Україні захистити своїх громадян від Росії».

Нагадаємо, що 6 травня командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук повідомив, що ЗСУ збили російську ракету «Кинджал» за допомогою комплексу Patriot. 

У росії називають «Кинджал» гіперзвуковою ракетою, яку начебто неможливо збити. 

«Заява України про перехоплення викликала шум у Пентагоні наприкінці минулого тижня», - пише korrespondent.

У США вважають це важливою подією, оскільки Путін публічно рекламував можливості російської зброї, яку називав гіперзвуковою, заявляючи, що вона здатна подолати всі існуючі системи ППО. До того ж, до минулого тижня в Росії переконували, що якби вони використовували таку ракету як «Кинджал», то все, по чому вона стріляла, неодмінно було би вражено. Виявляється, не зовсім так.

Той факт, що це перехоплення було здійснено українським екіпажем, який пройшов навчання в Оклахомі, але не мав американських радників на полі бою, ще більше потішило Пентагон, зазначає CNN.

Там назвали це великим «поверненням інвестицій». Натомість у Росії збивання «Кинджала» силами української ППО викликало серйозну невизначеність, чи має Україна стійкий засіб протидії гіперзвуковим балістичним ракетам.

Додамомо, що (передає УНІАН) російська ракета «Кинджал», яку збив Patriot, повинна була вдарити по куполу Верховної Ради. Але за добу підготувати таку операцію неможливо. Про це в інтерв'ю Юлії Латиніній розповів військовий експерт Роман Світан.

«Тобто ті люди, які планували удар по Кремлю, вони однозначно знали, коли буде удар по Раді. Це ті люди, які і ставили завдання вдарити по ВР. А вся картина дуже проста: тобто спочатку удар по Кремлю (йдеться про атаку дронів на Кремль), а потім, як відповідь, удар по Верховній Раді. Причому удар по Кремлю він змащений, тобто якийсь вибух там 100 грам якогось тротилу, не більше того, спалах. А ось після цього рівно через добу, хвилина у хвилину, секунда в секунду, удар по Верховній Раді. І якби удар «Кинджалом» у півтонни чітко влучив у купол Верховної Ради точно не було б. А це вже знаково», - зазначив Світан. 

Довідка

Х-47М2 «Кинджал» (рос. «Кинжал», кодове ім'я НАТО – Killjoy) – російська аеробалістична ракета з можливістю нести ядерний заряд. Після успішних випробувань комплекс прийнятий на озброєння і з 1 грудня 2017 року став на бойове чергування на аеродромах Південного військового округу.

Ракету, імовірно, створено на основі 9К720 «Іскандер-М». Часто називається гіперзвуковою ракетною системою, що не є точним, оскільки майже всі балістичні ракети долають гіперзвук на певних етапах польоту.

Уперше широкій публіці про його появу в березні 2018 року повідомив президент росії володимир путін, також показали відео випробувань.

У них сказано, що роль літака-носія виконує надзвуковий винищувач-перехоплювач дальнього радіуса дії МіГ-31, а ракета після скидання в заданій точці летіла далі з гіперзвуковою швидкістю, перевищуючи швидкість звуку в 10 разів, здійснюючи при цьому маневрування на всіх ділянках траєкторії польоту, що начебто дозволяє їй гарантовано долати всі наявні системи протиповітряної і протиракетної оборони.

На думку головнокомандувача Повітряно-космічних сил Росії Сергія Суровікіна, створення авіаційного ракетного комплексу з високоточною аеробалістичною ракетою «Кинджал» стало важливим проривом у розробці гіперзвукових систем озброєння.

Окрім модифікованого МіГ-31 пусковою платформою ракет комплексу «Кинджал» може слугувати й літак стратегічної авіації Ту-22М3.

За габаритами та зовнішнім виглядом ракета комплексу «Кинджал» подібна до балістичних ракет ОТРК «Іскандер».

Уперше ракетну систему представили з використанням модифікованого МіГ-31 як ракетоносія-стартової платформи. У липні 2018 року агенція ТАРС повідомила про роботу над інтеграцією системи «Кинджал» з бомбардувальником Ту-22М. Імовірно один Ту-22М буде здатен нести 3 ракети системи «Кинджал» (подібно до крилатих ракет Х-22), а бойовий радіус зросте з 2000 до 3000 кілометрів.

МіГ-31К здатний нести одну таку ракету і вражати цілі на відстані 2000 кілометрів.

На літаках Ту-22М3 можна встановити 4 ракети «Кинджал», дальність польоту в цьому випадку нібито перевищить 3000 км.

Заявлена максимальна швидкість ракети – до 4080 м/c (14 688 км/год). Висота польоту в момент досягнення гіперзвукової швидкості нібито становить 20 км, а маса бойової частини – 500 кг. (Вікіпедія).

Фото - начебто незбивна ракета «Кинджал» / СМТР

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: