Орбан догрався: Єврокомісія подає позов проти Угорщини

НОВИНИ 03.10.2024 Коментарі 0

Європейська комісія вирішила подати позов проти Угорщини до Суду ЄС, оскільки вважає, що її резонансний закон про «захист суверенітету» порушує право Євросоюзу.

Як нагадала у четвер пресслужба Єврокомісії, цей закон створює в Угорщині Офіс захисту суверенітету, завданням якого є розслідування конкретних видів діяльності, що, як стверджується, здійснюються в інтересах іншої держави або іноземного органу, організації чи фізичної особи і можуть порушити або поставити під загрозу суверенітет Угорщини. 

Ще у лютому 2024 року ЄК надіслала Угорщині лист з офіційним повідомленням про свої занепокоєння. І вже тоді лунало попередження, що це - перший крок до потенційного судового позову.

Керівництво Єврокомісії тоді чітко зазначило, що згаданий закон порушує низку фундаментальних цінностей ЄС, включаючи демократію, право на справедливий судовий розгляд, а також правила захисту даних і внутрішнього ринку.

Ще до цього угорські громадські організації виступили проти цього закону, назвавши його таким, що дозволяє угорській владі фактично переслідувати будь-кого за інакодумство. У Раді Європи заявили, що «офіс захисту суверенітету», створення якого передбачає спірний законодавчий акт, становить загрозу для демократичних свобод і прав людини. Свою стурбованість кроками Будапешту висловили і США, а свій негативний висновок надала й Венеціанська комісія.

Оскільки Угорщина тоді відбулася формальною відпискою, Єврокомісія вже у травні цього року надіслала обґрунтований висновок, в якому повторила скарги щодо порушення цим законом законодавства ЄС. 

У відповідь на цей аргументований висновок Угорщина заявила, що закон про «захист суверенітету» не порушує права ЄС, і що висловлені занепокоєння є необґрунтованими.

Після ретельної оцінки відповіді угорської влади, комісія вважає, що більшість виявлених скарг залишаються без відповіді. 

Ці скарги стосуються кількох фундаментальних прав, закріплених у Хартії основних прав ЄС: права на повагу до приватного і сімейного життя, свободи вираження поглядів та інформації, свободи об'єднань, права на адвокатську таємницю, а також презумпції невинуватості, що передбачає право не свідчити проти себе. 

Комісія також вважає, що закон порушує кілька фундаментальних свобод внутрішнього ринку, Директиву про електронну комерцію, Директиву про послуги, а також законодавство ЄС про захист даних.

Про що мова

12 грудня 2023 року Національна асамблея Угорщини прийняла Закон про захист суверенітету, який уповноважує новий Офіс проводити розслідування, включно з «будь-якою діяльністю, яка фінансується з-за кордону та може вплинути на результати виборів, волю виборців або підтримує таку діяльність».

Згідно з його преамбулою, Закон було прийнято у відповідь на посилення незаконних нападів на суверенітет Угорщини з боку іноземних організацій та осіб, які прагнуть відстоювати власні інтереси в Угорщині всупереч інтересам і правилам Угорщини.

Закон наділяє Офіс дуже широкими дискреційними повноваженнями щодо розслідувань, зокрема щодо доступу до інформації, надаючи Офісу право втручатися в розслідування. Закон вимагає широкого оприлюднення окремих розслідувань та їх результатів. Це матиме негативні наслідки для відповідних суб’єктів, включаючи ефект стигматизації. Це ще більше посилюється тим фактом, що Офіс надсилатиме щорічний публічний звіт постійному комітету парламенту з питань національної безпеки та уряду для відповіді щодо того, як вони будуть реагувати на його висновки.

Надзвичайно широкі повноваження Офісу непропорційно впливатимуть на широке коло осіб та організацій, включаючи організації громадянського суспільства, ЗМІ та журналістів, переконані у ЄК.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: