Скутість Заходу заохочує кремль до агресії

НОВИНИ 03.10.2024 Коментарі 0

Нерішучість країн НАТО спонукає Москву до подальшої ескалації у відносинах зі західними країнами.

Таку думку висловив керівник Департаменту зовнішньої розвідки Естонії Каупо Розін у програмі DW Conflict Zone, повідомляє LRT.

Попри те, що російська влада і пропаганда постійно говорять про перебування у стані війни росфедерації із так званим «колективним Заходом», на думку очільника естонської зовнішньої розвідки диктатор путін сумнівається, що його росія на сьогодні готова до прямого зіткнення із країнами НАТО.

«Вважаю, він (путін, - ред.) поважає НАТО, але, знову ж таки, ми повинні переконатися, що ця повага збережеться найближчими роками», - заявив Каупо Розін.

Разом із тим він припускає, що росія може розв'язати глобальний збройний конфлікт, якщо путін зрозуміє, що він «може вийти неушкодженим із такої ситуації (повномасштабної війни проти України, - ред.), що йому це зійде з рук».

Проте на дату можливого початку російської агресії проти Заходу впливає багато чинників. І найпершим є завершення війни в Україні.

«Від цього залежатиме подальший шлях росії, яка є агресором у цьому випадку. Якщо після українсько-російської війни складеться ситуація, за якої росія, припустимо, вийде з неї переможцем, дуже впевненою в собі державою, то всі розрахунки вона робитиме цієї нової ситуації», - пояснив Каупо Розін.

Тож Заходу, зважаючи на таку потенційну обставину, потрібно докластися до того, щоби росія вийшла з війни проти України ослабленою.

Глава естонської зовнішньої розвідки також переконаний у тому, що путін «не переживе поразки росії» у війні проти України.

До того ж визначальним фактором будуть і часові рамки, необхідні для відновлення армії, пошматованої у боях. І в цьому контексті росія не зможе відновити теперішній рівень втрат у живій силі та техніці навіть протягом найближчих років.

Окрім того, як зазначає естонське видання ERR, в інтерв'ю DW Розін підтвердив, що Москва вже тривалий час влаштовує диверсії не лише в Естонії, а й в інших країнах Європи.

Ситуація загострилася протягом останнього року – через російську диверсійну діяльністю в Естонії за рік заарештували понад 15 осіб.

За словами Розіна, подібні дії росії мають на меті створення напруженості в Естонії, а також покликані підірвати підтримку України.

Керівник Департаменту зовнішньої розвідки Естонії також підтримав позицію президента країни Алара Каріса, який різко критикує країни НАТО, які забороняють Україні використовувати зброю для ударів углиб території росії через побоювання подальшої ескалації конфлікту. Розін вважає, що росія свідомо намагається посіяти страх і нерішучість у країнах НАТО. 

До слова, у доповіді розвідувального відомства, опублікованій у лютому 2024 року, йшлос про те, що Москва готується до військової конфронтації із Заходом, і це може статися протягом найближчих десяти років.

Це набагато оптимістичніша оцінка, ніж у багатьох інших європейських військових і політиків, зазначає видання. Наприклад, у липні головнокомандувач армією Великобританії генерал Роланд Уокер заявив, що НАТО має лише від трьох до п'яти років, щоби підготуватися до війни із країнами, які він назвав «віссю потрясінь»: росія, Китай, Північна Корея та Іран.

На фото зі сайту err.ee: Каупо Розін закликає Захід бути рішучішим щодо росії

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: