Як росіяни вербують європейців для вчинення диверсій

РОЗСЛІДУВАННЯ 03.10.2024 Коментарі 0

Підпали автомобілів, релейних шаф на залізниці чи пошкодження іншого важливого майна характерне під час війни не лише на території України чи росії. Журналісти декількох європейських видань з'ясували,  як росіяни вербують європейців через соціальні мережі для здійснення диверсій у своїх країнах. 

Про це у своєму ТГ-каналі пише полковник Євген Сасько – колишній заступник командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ, екс-начальник управління ІпСО, екс-керівник управління стратегічних комунікацій Генерального штабу ЗСУ. Нижче подаємо його текст.

- Журналісти Delfi, OCCRP, Paper Trail Media, ZDF і Der Standard провели таємний репортаж і викрили те, яким чином росіяни вербують європейців через соціальні мережі для здійснення диверсій у своїх країнах. 

Вербують через анонімні Телеграм-боти, які, у свою чергу, рекламують інші російські канали.

Рекламні оголошення поширюють не тільки в мережі Телеграм, але й Facebook, «ВКонтакте» і навіть на ігровій платформі Steam. Росіянини запрошують мешканців західних країн приєднуватися до боротьби проти союзників України.

Вигадана особа від західних журналістів вступила в контакт із вербувальниками та зʼясувала особливості: 

▪️ уже після короткої розмови, росіяни починають спонукати до вчинення злочинів;
▪️ гроші пропонують за шпигунство за військовими базами, підпал машин НАТО та навіть убивства по 10 тис доларів за людину;
▪️ поведінка вербувальника нагла і жвава, іноді груба, хоча деякі його повідомлення невідповідно супроводжуються смайликами;
▪️ цікавлять бази НАТО, специфічна техніка та, навіть, нафтобази, де, на думку вербувальника, можуть заправлятися українські бензовози (тобто відслідковують і шляхи підтримки потенціалу України, логістику, українців);
▪️ росіян цікавить наявність у потенційного агента військового досвіду, вмінь поводження зі зброєю та вибуховими речовинами, наявність спільників, кордони особистої злочинності (чи готовий убивати).

У принципі, робота з вербування через соцмережі ведеться грубо та неякісно, проте масово. Тому спостерігається зростання спроб і диверсій не тільки в Україні, але й в усій Європі. 

Індрек Каннік, директор Міжнародного центру оборони та безпеки Естонії, назвав такі дії «сміттєвими операціями» - масове вербування низькоякісних диверсантів з числа мешканців країни-жертви, як «сміттєва рибалка». Це дає низькі показники успіху, але й витрати на ресурси також мінімальні. 

Проте рф, схоже, досягнула певних успіхів. За останні роки громадяни Естонії, Німеччини, Польщі та інших країн були заарештовані, а в деяких випадках засуджені за шпигунство або здійснення атак за вказівкою Кремля. Деякі зловмисники, включаючи групу в Естонії, були завербовані через Telegram та інші канали соціальних мереж.

Такі диверсанти низького рівня дешеві, швидкі та безпечні. Вони навіть не знають, хто їх резидент, на кого вони працюють. Метою реалізації атак з їх використанням є «виклик страху, невдоволення та плутанини в суспільстві».

«Успіх атаки не вимірюється кількістю спаленого чи пограбованого майна. Суспільству достатньо панікувати та сумніватися у функціонуванні держави».

Каннік виокремив більш конкретну політичну мету. «Найважливіша мета рф – це створити хаос і страх у суспільствах, що призведе до влади політичні сили, які готові не підтримувати Україну».

У результаті публікації даного журналістського розслідування, конкретні Телеграм-канали стали частково недоступні у країнах Європи. 

У відповідь на запит, представник Telegram Ремі Вон підтвердив, що Telegram заблокував ці канали. «Контент, спрямований на підбурювання інших до вчинення злочинів, порушує умови Telegram, тому видаляється щоразу, коли його виявляють, - написав він. – На жаль, жодна влада ЄС ніколи не повідомляла Telegram про ці канали через офіційні канали зв’язку. Правильно повідомлений вміст зазвичай видаляють протягом години».

Це дуже добре, що західний світ бачить агресивність рф в інформаційному просторі, внаслідок чого формуються активності у фізичному. Проте, слід будувати й роботу на випередження та бути ініціативними у сфері протидії російському впливу. А Україні можливо включити/посилити «віддзеркалювання» по відношенню до рф. Гібридна війна – вона така.

Малюнок – ШІ

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: