Олаф Шольц у Балтії: про спільну безпеку та підтримку України

НОВИНИ 07.05.2024 Коментарі 0

Німеччина сповнена рішучості захищати кожен квадратний сантиметр території країн НАТО. «Безпека наших балтійських союзників – це наша безпека», - сказав канцлер ФРН Олаф Шольц під час зустрічі із очільниками урядів країн Балтії у столиці Латвії – Ризі.

Перед цим у понеділок вранці, 6 травня, він побував у Литві та зустрівся із президентом цієї країни Ґітанасом Науседою (на фото) у місті Пабреде на території військового полігону. Канцлер також відвідав солдатів Бундесверу, які зараз перебувають на навчанні НАТО у балтійській країні.

Німеччина вже інвестує значні кошти в розширення своєї обороноздатності, щоби мати можливість виконувати свою місію в рамках спільної оборони в НАТО, пише сайт німецького канцлера. Для цього зі спеціального фонду Бундесверу виділили 100 мільярдів євро. Німеччина, за словами Шольца, також гарантує інвестувати 2 відсотки ВВП в оборону в довготерміновій перспективі.

Міцна дружба і продуктивна співпраця: федеральний канцлер Шольц (ліворуч) і президент Литви Науседа.

У Ризі Олаф Шольц уперше поспілкувався із очільницями урядів країн Балтії: Латвії – Евікою Сіліньою. Литви – Інґрідою Шимоніте й Естонії – Каєю Каллас. Понад 20 років тому балтійські країни вступили до Євросоюзу.

«Сьогодні ми є партнерами в Європейському Союзі, союзниками в Північноатлантичному альянсі – і, перш за все, ми є хорошими друзями», – сказав Олаф Шольц під час прес-конференції після перемовин.

За його словами, росія прорахувалася: замість розділити Європу та послабити НАТО, війна росії, яка порушила міжнародне право, зміцнила єдність Альянсу.

«Безпека наших балтійських союзників – це наша безпека», - сказав федеральний канцлер. Німеччина сповнена рішучості захищати кожен квадратний сантиметр території Альянсу. Бо «напад на вас був би нападом і на нас. Цього не повинно статися».

Безпекова ситуація в Балтії залишається напруженою.

«Саме тому Німеччина й інші союзники два роки тому вирішили передислокувати додаткові підрозділи у країни Балтії, щоб істотно посилити східний фланг НАТО», - сказав Шольц. Німеччина бере на себе «air policing» - захист повітряного простору в Естонії, а цього року і в Латвії. Бундесвер також розмістить бригаду в Литві.

Напад на Україну путінської росії змусив Берлін спрямувати увагу Бундесверу на захист Північно-Східної та Центральної Європи. «Майже 35 тисяч німецьких солдатів готові швидко надати підтримку нашим союзникам у надзвичайних ситуаціях», - сказав канцлер.

Він також наголосив на підтримці України. Зокрема, у сферах протиповітряної оборони та забезпечення боєприпасами. Та посиленням санкційного тиску на росію.

Необхідно продовжувати тісну координацію і співпрацю між союзниками НАТО.

Німеччина і три країни Балтії є сильними партнерами в Європейському Союзі і близькими союзниками в НАТО. Візит канцлера мав на меті обмін інформацією про поточну безпекову ситуацію на східному фланзі НАТО, координацію подальшої підтримки України в європейському та міжнародному контексті та підготовку до липневого саміту НАТО у Вашингтоні.

У Ризі Шольц зустрівся із трьома главами урядів Балтії: Інґрідою Шимоніте, Евікою Сіліньою та Каєю Каллас

Канцлер окреслив три стовпи зобов’язань Німеччини:

Із 2017 року Німеччина очолює багатонаціональну бойову групу передової присутності. Це – частина ініціативи допомоги НАТО, спрямованої на стримування будь-якої загрози території Альянсу. Група налічує 1 600 військових зі шести країн.

Для зміцнення східного флангу НАТО, Німеччина на постійно розміщує бригаду в Литві: 45-та танкова бригада повинна бути повністю готова до кінця 2027 року. Перші кроки для розгортання вже розпочато.

У рамках навчань Quadriga 2024 Бундесвер демонструє свої можливості. Це частина великих навчань НАТО Steadfast Defender – найбільших оборонних навчань Альянсу з часів закінчення холодної війни.

З огляду на продовження жорстокої агресивної війни росії проти України, канцлер високо оцінив прагнення країн Балтії підтримувати Київ та водночас закликав усіх європейських партнерів робити для цього ще більше.

Фото – bundeskanzler.de

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: