Більшість країн НАТО не виконують домовленості про витрати на оборону – інфографіка

НОВИНИ 26.02.2024 Коментарі 0

Лише дві країни у Європі із 25-ти виконали домовленості, погоджені під час саміту НАТО в Уельсі 2014 року, щодо видатків на оборону 2 відсотки від внутрішнього валового продукту (ВВП). Причому ці країни – одні із найменших за розміром.

Із 25 європейських країн НАТО, (до переліку DW зарахувало і Швецію, офіційний вступ якої в Альянс офіційно оформлять незабаром) у 2023 році лише двом удалося виділити на оборону 2 відсотки ВВП. І це – Естонія та Литва. До того ж обсяг державного боргу у цих держав значно нижчий за встановлені європейськими договорами 60 відсотків від обсягу ВВП.

Низка інших європейських країн НАТО – Фінляндія, Греція, Латвія, Польща, Румунія, Словаччина й Угорщина – виділили на оборону навіть більше двох відсотків ВВП, але при цьому мали державний борг понад 60 відсотків або дефіцит держбюджету у розмірі більше 3-ох відсотків від обсягу ВВП.

Не змогла виконати встановлені норми за обома параметрами і Німеччина. 2023 року військові витрати ФРН склали приблизно 1,65 відсотка, а держборг становив 65 відсотків ВВП.

Нагадаємо, одним із послідовних критиків країн-боржників у НАТО є імовірний переможець осінньої виборчої кампанії президента США від Республіканської партії Дональд Трамп. Під час мітингу в Південній Кароліні 10 лютого експрезидент у запалі передвиборної риторики бовкнув про своє бажання заохочувати росію нападати на країни, які порушують домовленості щодо фінансування оборони.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: