Нові деталі про завдання затриманих у Польщі російських шпигунів

НОВИНИ 16.03.2023 Коментарі 0

Агенція внутрішньої безпеки (АВБ) Республіки Польща затримала дев’ятеро осіб за підозрою у співпраці з російськими спецслужбами. Затримані вели розвідувальну діяльність проти Польщі та готували диверсії на замовлення російської розвідки.

Затримані – іноземці зі східного кордону. Шістьом із них суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Прокуратура висунула їм звинувачення у шпигунстві на користь росії та участі в організованому злочинному угрупованні. Проти іще трьох затриманих у середу, 15 березня, тривають слідчі дії. Про це йдеться у четверговому повідомленні на урядовому сайті РП із посиланням на Маріуша Камінського - координатора польських спецслужб, міністра внутрішніх справ та адміністрації РП.

«Докази свідчать про те, що ця група контролювала залізничні маршрути. У її завдання входило, зокрема, розпізнавання, моніторинг і документування перевезень зброї для України. Підозрювані також готувалися до диверсійних дій з метою паралізувати постачання техніки, зброї та допомоги Україні», - сказано в тексті.

За даними АВБ, члени групи за допомогою відеокамер, електронного обладнання та GPS-передавачі мали відстежувати транспортні засоби із військовою допомогою для для України.

«Інформація, яку зібрала Агенція внутрішньої безпеки, свідчить, що групі також наказали здійснювати пропагандистську діяльність з метою дестабілізації польсько-українських відносин, підбурювати та розбурхувати ворожі настрої в Польщі щодо країн Північноатлантичного альянсу через критику політики польського уряду щодо України», - йдеться на урядовому сайті.

Також є інформація, що затримані «регулярно отримували винагороду від російських спецслужб» за виконання завдань. Справа динамічна, тож розслідування триває.

Як пише російська служба ВВС із посиланням на польське радіо RMF FM, підозрюваних затримали після виявлення прихованих відеокамер – ідеться про десятки пристроїв – на важливих залізничних вузлах. Отриману інформацію передавали через інтернет.

«В основному це ділянки залізничних колій у Підкарпатському воєводстві, у тому числі на околицях аеропорту Ясенка біля Жешува. Це головний логістичний пункт західного озброєння та боєприпасів для України», - інформувало RMF FM.

Після цього випадку у Польщі посилили безпекові заходи для протидії шпигунській діяльності з боку рф. Адже Польща є Польща географічно є найважливішим союзником України – своєрідним хабом, з якого відправляють західне озброєння для ЗСУ.

Затримання російських шпигунів є наразі наймасовішим цього року. До цього польські спецслужби, нагадує ВВС, арештували декількох осіб за подібними звинуваченнями.

У лютому польська прокуратура звинуватила у роботі на російські спецслужби громадянина росії, який багато років жив і займався бізнесом у Польщі. Припускають, що на російську розвідку він працював із 2015-року. Шпигунсько-бізнесову діяльність росіянин поєднував із хобі – брав участь як реконструктор історичних подій. І саме під час таких реконструкцій намагався налагодити контакти з польськими військовослужбовцями. Підозрюваного заарештували ще у квітні минулого року за збір даних про організаційну структуру польської армії на північному сході країни.

Також минулого року в Перемишлі арештували громадянина Іспанії російського походження. Його назвали головного розвідувального управління генштабу збройних сил росії.

У березні 2022 року у поле зору польських правоохоронців потрапив працівник відділу запису актів цивільного стану Варшави Томаш Л. Його звинуватили у передачі російській розвідці важливої оперативної інформації.

Українська редакція ВВС нагадує, що після початку повномасштабного російського вторгнення росії в Україну АВБ минулого року заявила про розкриття мережі зі 45 російських шпигунів. Усі вони мали дипломатичний статус і були прикріплені до російського посольства в Польщі. Їх вислали з країни, на що кремль відповів дзеркально – вислав 45 польських дипломатів.

«Загалом із російських посольств по всій Європі минулого року вислали понад 400 співробітників, яких підозрювали у шпигунстві. Експерти вважають, що це завдало небачених втрат розвідницькій мережі Москви на Заході», - пише ВВС.

Читайте також:
Як Польща зачищає російських шпигунів

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: