Для чого рашапропаганда імітує у соцмережах українських воїнів

АНАЛІТИКА 17.03.2023 Коментарі 0

Коли інформацію від агресора суспільство не сприймає, є єдиний спосіб її поширити – це створювати псевдоукраїнські джерела. Тож останнім часом почастішали випадки роботи фейкових аккаунтів у соцмережах, які імітують українських військових, але поміж патріотичними відео раптом поширюють російські наративи.

Акаунт військового у Тік-Току може бути фейковим, а інформацію в ньому Росія може використовувати для війни. Телеграм-канал нібито бригади ЗСУ може не мати до неї жодного стосунку. А група, де багато місяців лайкають патріотичні картинки, раптом може поширити звичайний російський вкид. Чимало прикладів зібрали фактчекери і проєкт Донбас.Реалії.

ЗСУ – це інституція, якій, за даними соцдосліджень, українці тепер довіряють найбільше. Відео з фронту швидко стають популярними та роблять такими своїх авторів: на військових підписуються десятки тисяч людей.

Відео справжнє, а думки ворожі

При цьому усе частіше почали виявляти фальшиві акаунти. Наприклад, замаскована під особисту сторінку сержанта ЗСУ (який справді веде свій щоденник війни), фейкова сторінка мала понад 19 тис. підписників, з багатьма коментарями під дописами, а відео набирали мільйонні перегляди.

При цьому на сторінці-клоні розміщували справжні, відзняті нашими військовими відео, але на них накладали геть інші повідомлення, аніж були у автора справжнього акаунту. І вселяли вони розпач та недовіру.

«Усе, ми виїжджаємо, Бахмут неможливо більше втримати» (а це публікували півтора місяці тому). Схоже відео було і про Соледар, закидали тезу про те, що «Азов» воює у другій лінії, а не на передовій, і «Азову» дають нову техніку, багато якісної зброї – мовляв, що це за несправедливість? Що сухпайок у росіян, як би ми не сміялися, доволі смачний.

Далі – жорсткіше. Під відео, де є могили українських військових із прапорами України на кожній, на фейковому акаунті розмістили з описом, що там, мовляв, ще декілька днів тому все було вільно, а тепер усюди могили. Що ЗСУ мають величезні втрати, і навіть вказувались якісь цифри. Траплялося, що під цим відео навіть писали дружини, які, наприклад, утратили зв’язок зі своїми чоловіками. І вказували прізвище, ім’я та підрозділи, в яких воюють їхні рідні.

Незабаром знайшовся і сержант ЗСУ, сторінку якого клонували. Відео у нього були ті ж, але без розпачливих написів.

Фейковий акаунт удалося забанити, в тому числі завдяки розголосу, якого добилися, створивши викривальне відео, яке також стало вірусним. Однак невдовзі з’явився ще один клон, який заблокувати ще не вдалося. Тож він продовжує поширювати російські наративи.

Психологи пояснюють: відео стає вірусним тому, що відповідає нашим потребам чи очікуванням. Якщо є картинка, звук і текст – це психологічно сприймається як очевидна правда, бо впливає на всі канали сприйняття і зачіпає емоційно. Таким матеріалам довіряють як побаченому на власні очі.

Клонують рашапропагандисти не лише особисті, але й «корпоративні» сторінки: наприклад, увівши в пошук назву бойового підрозділу, часто можна знайти декілька каналів чи сторінок з такою ж чи схожою назвою, подібними аватарками зі символікою тощо. Закрити такі джерела дезінформації у Телеграм зазвичай дуже складно або й неможливо.

Так, 46-та окрема аеромобільна бригада у всіх своїх соцмережах вимушена була заявити, що не має стосунку до клонованої сторінки, та повідомила про лише один свій офіційний канал. А зробили це після того, як на створеному ще у вересні каналі-клоні бригади у ТГ зібрали чималу аудиторію (до 15 тис. підписників) і поширювали потрібні дописи на новини, робили відповідні скріни для проросійських ТГ-каналів.

Бригада перебувала під Вугледаром, тож було чимало історій нібито про те, що втрати величезні, безглузді, й утримують місто виключно політичним рішенням, немає ротації і в наказах командирів логіка попросту відсутня.

Чимало трапляється й відвертих фальшивок. У Тік-Тоці можна знайти стріми, на яких люди видають себе за військовослужбовців: одягають камуфляж і міркують про те, що, наприклад, «воювати немає за кого», «воїнів ніхто насправді не цінує» або «чому не воюють багаті». Швидко та достеменно з’ясувати – чи це справжній військовий, хайпожер чи ворог, можливості у багатьох глядачів немає.

Як виявити фейки

Експерти радять: убезпечити від потрапляння в оману на емоціях може лише критичний підхід: перевіряти інформацію, сумніватися, не вступати в неверифіковані групи та не ділитися в мережі дописами, правдивість яких не можете перевірити.

Спільна ознака маскування російської пропаганди під український контент у підозрілих акаунтах – це використання української мови (адже навіть рашисти вловили, що російською якісь провокаційні речі тепер сприймаються здебільшого як ворожі). Акаунти, схожі на ботів, також пишуть українською, часто допускаючи помилки автоматичного перекладу на кшталт усім відомої «бавовни».

Більшість сумнівних акаунтів у соцмережах, інформацію з яких складно перевірити, і які мають значну кількість підписників, є так званими агрегаторами контенту. Вони, немов порохотяги, збирають відео та фото з різних джерел і публікують у себе. Знайти першоджерело на таких каналах практично неможливо.

Такі акаунти наповнюють великим масивом патріотичної інформації, зазвичай на аватарках є українська символіка та багато контенту з підтримкою ЗСУ. Але усе це триває до певного часу. І потім у потрібний момент такі акаунти починають використовувати для дискредитації України. І потім з них використовуються відео, фото, скріншоти вже на російських інформресурсах – мовляв, це ж українці опублікували, і видали себе.

Ще один механізм – тематичні групи, де спілкуються, наприклад, родичі військовослужбовців певних військових структур, або там розшукують зниклих безвісти, військовополонених. Такі групи зазвичай відкриті, і в цьому їх небезпека.

Наприклад, через «молитовні» групи у Facebook просять як про молитву за військових, так і про їх розшук. При цьому в мережу викладають фото, особисті дані, інформацію про місце служби, перебування підрозділу тощо. А також контакти родичів. Тож виглядає усе це як база даних бійців ЗСУ.

Більшість із цих повідомлень мають багато коментарів і поширень, що просуває такі дописи мережею. Таким чином вони легко можуть потрапити як до тих, хто навмисно збирає дані, так і до звичайних шахраїв.

Тож коли у соцмережах натрапляємо на багато закликів до поширення та описів великими літерами зі знаками оклику на кшталт – «УВАГА!!!!! МАКСИМАЛЬНИЙ РЕПОСТ!!!!!!», краще цього не робити.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: