Німецький синдром: більшість громадян ФРН проти постачання Україні крилатих ракет

АНАЛІТИКА 07.03.2024 Коментарі 0

Попри критику канцлера Німеччини Олафа Шольца з табору його коаліції за відмову надати Україні ракети Taurus, більшість німецьких виборців підтримують його рішення.

Такі дані випливають зі соціологічного Інституту дослідження суспільної думки YouGov на замовлення dpa. 2 169 німців, які мають право голосу, опитували протягом 1-5 березня – після того, як шольц висловився проти постачань Taurus-ів, повідомляє видання Merkur.

Згідно з результатами, лише 28 відсотків підтримують надання ракет Бундесверу з радіусом дії 500 кілометрів для захисту України від росії. 58 відсотків – проти постачань цієї системи озброєння. Більше половини з них (31 відсоток) принципово відкидають підтримку України німецькою зброєю. 14 відсотків не надають жодної інформації.

Відтак, за місяць лютий кількість противників постачання ракет Taurus Україні збільшилася зі 49-ти відсотків до 58-ми. Як і, відповідно, зменшилася кількість прихильників постачань за цей період – із 31-го відсотка до 28-ми.

Як зазначає політичний оглядач Олександр Фрідман, на настрої німців уплинула риторика Шольца та перехоплена росією бесіда німецьких генералів.

«Російська кампанія проти ФРН має у такий спосіб певний (хоч і дуже скромний) пропагандистський успіх», - зазначає експерт.

Також 72 відсотки опитаних німців висловилися проти відправки сухопутних військ в Україну. І лише 16 відсотків вважають, що федеральний уряд має право на таке рішення за потреби. За негайне відправлення німецьких солдатів у зону бойових дій виступає лише 2 відсотки опитаних.

Німці також розділилися щодо обсягів постачань зброї: 43 відсотки кажуть, що після російського повномасштабного вторгнення Україні надано занадто багато зброї. Така ж кількість вважає, що масштаби допомоги зброї є правильними (22 відсотки) або недостатніми (21 відсоток).

Як нагадує видання, Німеччина є другим за величиною постачальником зброї Україні після США. З моменту російського вторгнення 24 лютого 2022 року з Німеччини в зону бойових дій доправили та пообіцяли озброєння на 28 мільярдів євро.

Вочевидь, така позиція громадян Німеччини може свідчити про суспільну історичну травму після поразок у двох війнах. До того ж не варто відкидати і те, що об’єдналася Німеччина після падіння берлінського муру майже 35 років тому. Проте вплив радянсько-російських наративів відчувається дотепер.

Також читайте: Чому Шольц не хоче постачати далекобійні taurus-и Україні – думка експерта

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: