Навіщо росіянці засекретили свою офіційну статистику

Економіка 24.02.2023 Коментарі 0

Менше знаєш – міцніше спиш, пригадали росіянам стару радянську приповідку, і запровадили через окремий закон тотальне табу на офіційні статистичні дані. Можливо, щоби не повмирали від гордості за стрімке зростання своєї рашаноміки?

Держдума одразу в другому і третьому читанні ухвалила 22 лютого закон, який наділяє уряд правом призупиняти надання і розповсюдження офіційної статистики. РашаЗМІ ще намагалися пояснювати, буцім щось там пов’язано із «особливостями статобліку» на окупованих територіях – т.зв. «лднр», Запорізької та Херсонської областей. Однак навіть на росії більшості зрозуміло, що справа тут геть в іншому.

Останнім часом частенько ставалося так, що починав кремлівський карлик щось розповідати про економічне зростання – і того ж дня росстат видавав цифри щодо падіння економіки. Або чиновники починали годувати населення байками про скорочення бідності – аж гульк, і з’являються дані про стрімке падіння доходів населення. Чи ліліпутін з міністрами говорять про те, що ВВП росії знизиться лише на 0,9% – а з іншого боку банківські експерти заявляють про скорочення ВВП щонайменше на 3-4%.

Виникає незручне запитання, кому ж вірити, коли оприлюднені владою офіційні дані абсолютно не співпадають із даними статистики чи цифрами від незалежних експертів. Ось і вирішили, що краще цю інформацію тимчасово не поширювати.

Насправді, дуже зручно: таким чином влада зняла питання не лише розбіжностей у цифрах, але і… впливу санкцій, реальних справ у рашаноміці та перспектив, які принесла росії розпочата її божевільним фюрером війна.

Що стосується масиву економічних даних, то доступ до більшості з них був обмежений ще торік – очевидно, «щоб вороги ні про що не здогадались».

Першими після початку війни та хвилі санкцій постраждала зовнішня торгівля: раніше відкриті дані були засекречені.

У квітні федеральна митна служба перестала публікувати статистику експорту та імпорту, а слідом за нею обмежив інформацію про торгівельні потоки і російський центробанк.

ЦБ також скоротив публікації даних про стан золотовалютних резервів, половина яких була заморожена санкціями, і суттєво урізав статистику щодо банківської системи. Структури Міненерго перестали розкривати цифри з видобутку та експорту нафти.

Останнім у режим секретності перейшов «Газпром». Газова монополія, яка справно публікувала дані про видобування та експорт газу весь 2022 рік, без пояснення причин припинила публікації в січні – після того, як прокачування газу на зовнішні ринки впало до мінімумів з кінця 1980-х.

Цікаво, що у січні 2023 року поінформовані джерела Financial Times розповідали, що глава ЦБ Ельвіра Набіулліна домагається скасування частини рішень щодо засекречування економічної статистики в рф. Адже неповнота відкритої статистики створює проблеми навіть для людей, які перебувають усередині системи влади, заявив виданню працівник центробанку. Але у кремлі вирішили послухати Набіулліну і зробити навпаки.

У влади є чудове пояснення: статистику закрили через те, що проти росії ведеться «гібридна війна», яка включає й економічні конфлікти, заявили FT «вуса пєскова». Речник ліліпутіна також зазначив, що у всіх, хто має знати закриті дані та хто бере участь у процесі прийняття рішень в економіці, є «повний набір даних, статистики тощо».

Відомо, що грифом «таємно» починають маркувати статистичну інформацію тоді, коли вона починає показувати реальні проблеми в країні. Московити ж, аби не розмінюватися на дрібниці, вирішили відразу засекретити абсолютно все.

І це відразу після оприлюднення даних про катастрофічне становище бюджету в країні. Як уже писав ЗІФ, за підсумками січня 2023 року федеральний бюджет було виконано із дефіцитом у 1,76 трлн рублів. При цьому надходження відносно січня 2022 р. впали на 35% (до 1,4 трлн), а видатки різко зросли – на 59% (до 3,1 трлн руб.). А це свідчить щонайменше про серйозний дисбаланс та проблеми в економіці.

Ну і невеличкий бонус: росстат ще встиг оприлюднити низку показників за 2022 рік. І цифри там говорять самі за себе.

Публікація, яка спочатку планувалася на 17 лютого, потім перенесена на 22 лютого, а в підсумку несподівано була оприлюднена 20 лютого показала, що економіка рф втратила 2,1% - значно менше навіть оптимістичних прогнозів.

У перші місяці війни західні банки прогнозували в росії рекордний з 1990-х обвал ВВП на 8-12%, а Інститут міжнародних фінансів припускав катастрофічні 15% - безпрецедентні в сучасній історії.

Мінекономрозвитку рф у квітні прогнозувало падіння на 7,8%, потім покращило оцінку до 4,2%. У грудні глава мінфіну Антон Сілуанов попередньо оцінив падіння ВВП у 2,9%, а ліліпутін у січні повідомив, що економіка втратила лише 2,5%.

При цьому цифра від росстату, опублікована за день до послання бункерного дідугана федеральним зборам, виявилася кращою за названу путлєром на 0,4 відсоткового пункта. Навіть у пандемію-2020 економіка втрачала більше – 2,7%.

Різке покращення ситуації офіційна статистика почала фіксувати в останні місяці року, причому низку показників було переглянуто «заднім числом», вказує Євген Суворов, економіст банку Центрокредит.

Наприклад, у жовтні-листопаді Росстат зафіксував загадковий «будівельний бум»: обсяги будівництва в країні, за статистикою, підскочили на 8,7-9,6%, при тому що будівництво житла скорочувалося. «Росстат, мабуть, отримав завдання вкластися в мінус 2,5%», - іронізує Суворов. Але перевиконав план.

Також різко виріс сектор військової безпеки (+4,1%), до якого відносяться витрати на армію та оборонні заводи, що працюють у три зміни через війну. Максимальний спад (-12,7%) відбувся в оптовій та роздрібній торгівлі.

Опубліковані росстатом цифри - це «хороший результат», але це «все в минулому», каже Дмитро Польовий, директор з інвестицій ІК «Локо-Інвест». «Що дійсно важливо, то це майбутнє. А підстав для відновлення економіки небагато», - попереджає він: ВВП продовжить падіння у 2023 році та при найм'якшому сценарії втратить ще 1-2%.

Через санкції, які закрили доступ до сучасних технологій і поступово відрізають росію від глобальної фінансової системи, до 2026 року економіка втратить 190 млрд доларів, порівняно з довоєнною траєкторією зростання, прогнозує Bloomberg Economics.

«Ефект санкцій буде тривалим, - каже Олег В'югін, у минулому заступник голови ЦБ рф. - І процес ще не завершено. З'являється дедалі більше нових санкцій».

Але завдяки новим законам про глибину падіння рашаноміки у цифрах «прості росіянці» вже дізнатися не зможуть. Зрештою, їм цього і не треба.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: