Ліліпутін збирається подоїти своїх олігархів на «добровільні внески» у бюджет

Економіка 17.02.2023 Коментарі 0

Схоже, часи надприбутків для росіянських бізнесюків завершуються, і тепер влада вимагає свою частку – як то кажуть, «кесареві кесареве». Це «розкуркулення» повинно відбутися, звісно, під соусом «добровільності», хоча всі розуміють: у держскарбниці рф щоразу відчутніше бракує грошей.

За інформацією міністра фінансів рф антона сілуанова, вони узгоджують з великим бізнесом виплату до бюджету частини наддоходів за 2021-2022 роки. Уряд розраховує отримати таким чином близько 300 млрд рублів.

  • Ключове слово тут - «добровільний». Але зрозуміло, що взаємодія керівництва країни і бізнесу, уряду і бізнесу – це дорога із двостороннім рухом. Тож тут необхідно, щоб усі чітко розуміли ті реалії, в яких ми зараз живемо, і ті потреби, які зараз має країна, - хитро закрутили потреби кремля вуса пєскова. 

Саме так речник бункерного діда відповів на питання, як вони поставляться до бізнесу, який насмілиться не робити внеску. І запевнив, що така практика є доволі поширеною у світі у різні періоди історії. Тож наразі триває «проговорювання усіх нюансів», і результату треба трішечки почекати.

До речі, нафтогазовий сектор, а також малий і середній бізнес чіпати не планують. За словами сілуанова, щодо нафтогазу вони вже запровадили низку податкових новацій, які і так «централізують» частину додаткової ренти, яку підприємства цього сектору отримали в період високих цін на енергоносії.

  • Це не підвищення податків, а так званий windfall tax («доходи, які приніс вітер» - такий податок придумали лейбористи у Британії в 1997 році для компаній, приватизованих у часи Маргарет Тетчер). Адже торік фінансові результати у багатьох  компаній були дуже хороші, - пояснював перший віце-прем’єр Андрєй Бєлоусов.

Але чого раптом росіянців так припекло розкуркулити своїх бізнесменів? Та тому, що на болотах нарешті почалися неабиякі проблеми із бюджетом. Це ще не катастрофа, але видатки уже серйозно перевищують доходи держскарбниці.

За підсумками січня 2023 року федеральний бюджет виконано із дефіцитом у 1,76 трлн рублів – такою була попередня оцінка росіянського мінфіну. При цьому надходження відносно січня 2022 р. впали на 35% (до 1,4 трлн), а видатки різко зросли – на 59% (до 3,1 трлн руб.).

«Розвивати успіх» не сильно є куди: щойно початок року, а дефіцит вже вибрав понад 50% свого річного ліміту. Адже за законом про федеральний бюджет, різниця мід доходами і видатками повинна становити 2,9 трлн (2% ВВП). Схоже, дірки скарбниці і планують залатати «добровільними внесками» бізнесу.

Щоправда, погоджуються зі схемою не всі. У російському союзі промисловців і підприємців ідею добровільного внеску не підтримують і вважають такою, що реалізована не буде. Натомість пропонують випустити нові державні цінні папери, інвестування у соціальні проєкти та державно-приватне партнерство. На крайній випадок – підвищення податку на прибуток на пів відсотка. Але хто б то їх слухав, путлєр?

«Треба замазати усіх»

  • Прохання зробити «добровільний внесок» має не лише економічний вимір. Адже для залучення коштів у бюджет влада могла б запровадити надзвичайний податок – його простіше адмініструвати і немає необхідності когось припрошувати. Натомість добровільний внесок – це штука, яка людей додатково прив’язує до режиму, - так прокоментував в одному з ефірів кремлівську ініціативу опальний бізнесмен Михайло Ходорковський.

За його словами, у багатьох бізнесменів, які заробили свої статки на путінській владі, реакція на санкції така: мовляв, ми ж безпосередньо війну не підтримували. Відкрито проти війни вони не виступають, але наполягають, що виробництвом зброї не займаються, тож і для санкцій нібито підстав немає.

Натомість оцей «добровільний внесок» посилить прив’язку бізнесменів до путінської влади, переконаний Ходорковський.

«Хоча вона і без того достатня – якщо людина, навіть коли виїхала за кордон, боїться сказати, що вона проти війни та агресії. Отже, його міцно тримають за причинне місце. І що ще він зробить на прохання влади – передбачити дуже складно. Це такий «сплячий агент», а може вже і не сплячий», - попереджає Михайло Ходорковський.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: