На білорусько-російському кордоні – політично вмотивовані перевірки білорусів

НОВИНИ 11.05.2023 Коментарі 0

У переддень «пабєди» - 8 травня, на одному із прикордонних переходів на межі Білорусі та росії прикордонники посилили заходи контролю. Громадян, які раніше потрапляли в поле зору «силовиків», почали викликати «на розмову». Людина, не схожа на прикордонника, під запис на відеокамеру ставить питання, пов'язані із протестними темами. Також під час бесіди потрібно розблокувати телефон та показати для перегляду.

Подібні заходи можна спостерігати і на прикордонних переходах на західних кордонах Білорусі – з Литвою та Польщею. «Бесіди» з людьми, як пише «Зеркало», проводять люди у цивільному. У державному прикордонному комітеті нічого не відповіли про допити людей. Черговий Брестської прикордонної групи (пункт пропуску «Брест» на кордоні з Польщею», сказав, що прикордонники таких допитів не проводять і порадив цікавитися в «людей у цивільному» про те, чому вони проводять допити.

«Нехай він надає вам документи, хто він такий, чому веде допит і чому вас затримує. Прикордонна служба не веде [допити]. На пункті пропуску працює багато різних структур. Якщо це перетин кордону, це не означає, що там будуть самі прикордонники. Там різні структури, і кожна перед іншими не звітує, що і чому робить», - сказав черговий.

Прикордонний контроль на білорусько-російському кордоні запровадили 5 травня. За попередніми даними, перевірки запроваджено «до особливого розпорядження».

Спочатку прикордонники приділяли увагу лише російському транспорту, що в'їжджав.

Через кілька днів, 6 та 7 травня, на в'їзді до Білорусі з рф почали проводити потоковий огляд автомобілів білорусів.

За даними motolkohelp, у Могилівській області декілька днів тому перекопали чи завалили деревами дрібні об'їзні дороги, які переважно використовували місцеві жителі.

Не виключено, що режим лукашенка перестраховується від потрапляння з території росії диверсантів та небезпечних для нього осіб. Підстави для цього вагомі.

1 травня у Брянській області підірвали залізницю. Губернатор регіону алєксандр боґомаз заявив про невстановлений вибуховий пристрій. Але тепловоз належав Білоруській залізниці.

У міністерстві транспорту Білорусі заявили, що поїзд із 78 вагонів прямував зі станції Гомель до Брянська. З рейок зійшло вісім вагонів. З людей у локомотиві ніхто не постраждав.

Наступного дня, 2 травня, колію у Брянській області знову підірвали на неелектрифікованому одноколійному перегоні Сніжецька – Білі Береги. І знову з рейок зійшов локомотив і біля 20 вагонів вантажного потяга.

Нагадаємо, самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко 2 травня під час наради зі силовиками заявив про складну ситуацію навколо його країни: нарощування поблизу кордонів військового потенціалу НАТО і здійснення провокацій на кордоні. Він доручив силовим структурам підготувати «серйозні заходи» на кордоні задля недопущення проникнення диверсійних груп.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: