Лукашенко готується до кругової оборони

АНАЛІТИКА 04.05.2023 Коментарі 0

Самопроголошений президент Білорусі олександр лукашенко днями заявив про складну ситуацію навколо його країни: нарощування поблизу кордонів військового потенціалу НАТО і здійснення провокацій на кордоні. Відтак доручив силовим структурам підготувати «серйозні заходи» на кордоні задля недопущення проникнення диверсійних груп.

За інформацією українських прикордонників, під час головування лукашенка на нараді Ради безпеки, що відбулася 2 травня, з доповідями виступили очільники КДБ, МВС і Державного прикордонного комітету.

Голова останнього – анатолій лаппо заявив про формування додаткових маневрених груп. Одна діятиме на лідському напрямку (кордон із Литвою), друга – резервна – на брестському (польсько-український кордон). До речі, минулого року на базі Мозирського прикордонного загону сформували маневрену групу із приблизно 300 військовослужбовців.

Голова КДБ іван тертель надав лукашенкові малоприємний прогноз, зроблений  на основі даних розвідки, про значне загострення оперативної обстановки. Насамперед, на південному напрямку – у зв’язку з очікуванням найближчим часом контрнаступу ЗСУ в зоні бойових дій. Окрім того, за його словами можливі подальші спроби дестабілізації ситуації всередині країни за ініціативи насамперед «центрів за кордоном».

За підсумками наради тертель повідомив про запровадження посиленого контррозвідувального режиму в Білорусі, щоби попередити різноманітні провокації та диверсії. Відтак, найближчим часом варто очікувати нових повідомлень від КДБ про затримання диверсантів і результати роботи контррозвідки. От тільки чи вдасться кадебешникам упіймати реальних борців за волю Білорусі, а чи лакеї лукашенка знімуть чергову частину серіалу про свою «славну» роботу – запитання відкрите.

У травні в Білорусі також проведуть черговий етап комплексної перевірки боєготовності військових частин та інших підрозділів. Передовсім під ревізію підпадуть військові частини та підрозділи, розташовані в Гродненській, Брестській і Мінській областях.

Окрім підрозділів від ВПС та військ ППО, сил спеціальних операцій Збройних Сил, оперативних командувань, ракетних військ та артилерії також навідаються до підрозділів забезпечення.

Відпрацювання практичних дій передбачає навчання і тренування різного масштабу на декількох полігонах і пересічних ділянках місцевості. Під час цих заходів викликатимуть військовозобов'язаних, загальна кількість яких не перевищуватиме 1 000 осіб.

Однією з особливостей комплексної перевірки буде апробація формування загонів народного ополчення та виконання ними навчально-бойових завдань на користь підтримки військового стану. Крім того, екіпажі ВПС і військ ППО патрулюватимуть повітряний простір спільно з екіпажами ВПС росії.

Нагадаємо, до 5 травня у Білорусі триває мобілізація. Призовні комісії оглянуть 40 тисяч потенційних новобранців, із яких відберуть четверту частину.

Військові забавки білоруського диктатора свідчать про його страх, що наростає із кожним днем. Особливо після інсценованої російськими спецслужбами атаки дронів на кремлівські вежі. Адже окрім НАТО, зовнішніх та внутрішніх білоруських сил, які протистоять «ябатці», лукашенко розуміє, що ножа у його широку спину можуть встромити і довгі та загребущі руки росіян. От тільки якщо у кремлі бавляться в інсценування щодо путіна, то з білоруським васалом можуть і не церемонитися.

Схоже, він опинився в ситуації, за якої показувати «откуда ґотовілось нападєніє» уже немає сенсу: його карти биті з усіх боків, а доля диктатора майже нікому не цікава. 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: