Білоруський «Планар» працює на росію

Економіка 11.05.2023 Коментарі 0

Білоруське ВАТ «Планар» минулого року збільшило виторг на 40,9%. Вона становила 49,57 млн білоруських ​​рублів (приблизно 20 млн доларів США). Цифри наведено в річному звіті підприємств, опублікованому на Єдиному порталі фінансового ринку. 63% виручки підприємство отримало за видом діяльності «наукові дослідження та розробки у галузі технічних наук». 25% припало на виробництво інших машин та обладнання спеціального призначення.

Собівартість реалізованої продукції минулого року збільшилася на 43% - до 38,6 млн. рублів. «Планар» отримав прибуток від поточної діяльності у розмірі 4,9 млн рублів, що на 14,6% більше, ніж 2021-го. За рахунок прибутку від інвестиційної та фінансової діяльності чистий прибуток «Планара» минулого року склав 21,5 млн рублів – зростання протягом року на 7,3%.

До слова, всередині березня лукашенко відвідував холдинг «Планар» у Мінську і провів нараду щодо розвитку білоруської мікроелектроніки.

«Місце сьогоднішньої нашої зустрічі символічне й історичне. Саме тут, на «Планарі», у 60-их роках минулого століття створено мозок і серце мікроелектроніки Радянського Союзу», - нагадав під час наради лукашенко.

Диктаторові натомість доповідали про стратегію розвитку підприємств холдингу, роботу з імпортозаміщення і співпрацю з росією в цьому напрямку. Навіть хвалилися, що деякі пункти плану з цього питання вже успішно реалізовано.

Підприємство виготовляє фотошаблони для мікросхем «найвищої якості за світовими стандартами». Також робить сім видів основного обладнання, на  кожне з яких припадає від одного до п'яти конкурентів із країн Євросоюзу, США, Японії.

«У нас своє виробництво оптичне повністю, обробка каменю та точна механіка теж свої», - запевняв лукашенка у березні генеральний директор «Планара» Сергій Аваков.

Іншим напрямком розвитку є випуск напівпровідникових пластин.

За словами лукашенка, потрібно рухатися в бік наноелектроніки. І хоча Білорусь не володіє надсучасними технологіями, її «доволі великі мікросхеми залишаються затребуваними», бо, як сказав лукашенко, вони надійні.

Тому навіть на основі наявних технологій вдається створювати «унікальні продукти» - безпілотники, роботи, верстати з числовим програмним управлінням, принципово нові види озброєнь.

Передовсім лукашенко радив орієнтуватися на росію, де можна задовольнити потреби російського ринку після відходу звідти західних підприємств.

«Це шанс. І ми його повинні використати. «Росатом», «Роскосмос», «Роселектроніка». Обсяги партнерських угод повинні лише зростати», - наголошував «ябацька».

Згадав він і про свої візити у Зімбабве й Об'єднані Арабські Емірати, де до білоруської мікроелектроніки виявляють «колосальний інтерес» інвестори.

Лукашенко також заявляв, що Білорусь і росія сформували перелік критично важливої електронної компонентної бази, а білоруські підприємства вже розпочали відправляти перші партії.

У цьому напрямку підписали угоду про створення спільного білорусько-російського центру з розробки та виготовлення фотошаблонів, щоби «знизити залежність білоруських та російських споживачів від імпортних постачань».

Присутній під час березневої наради віце-прем'єр білоруського уряду Петро Пархомчик оголосив бравурні плани до 2030 року понад утричі наростити обсяг виторгу від реалізації мікроелектронної продукції:

  • Сумарний обсяг виручки від реалізації продукції вітчизняної мікроелектроніки та електронного машинобудування у 2025 році зросте до $200 млн. До 2030 року досягне $330-350 млн. І збільшиться порівняно з 2021 роком у 3,3 раза.

Безумовно, більшість сказаного під час наради є пропагандистським нашаруванням у стилі «ми впєрєді планєти всєй». Проте сумніватися не доводиться, що частина мікросхем опиняється в російському ВПК, який використовує їх для виготовлення військової техніки.

Світлина – скріншот відео

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: