НАТО очолив Марк Рютте

НОВИНИ 01.10.2024 Коментарі 0

Сьогодні, 1 жовтня, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбудеться офіційна церемонія зміни керівництва Організації Північноатлантичного договору. Норвежець Єнс Столтенбер покидає посаду генсека Північноатлантичного альянсу. "10 років на посаді Генерального секретаря НАТО були одними з найбурхливіших років в історії Альянсу", - йдеться на сторінці НАТО в мережі Х.

3 654 дні Єнс Столтенберґ очолював Альянс.

«Дуже довгий термін перебування на посаді, людина, яку буде важко замінити, тому що він відповідав багатьом критеріям щодо дипломатичних здібностей, вміння представляти спільну позицію НАТО», - прокоментував Роберт Пщель із Центру східних досліджень, який багато років працював у штаб-квартирі НАТО, - пише Польське радіо.

Високу оцінку норвежцю дає також Джеймі Шей, який тривалий час був високопоставленим чиновником у штаб-квартирі та речником НАТО.

«Він увійде в історію як один із найефективніших і найпослідовніших генеральних секретарів НАТО. Термін його повноважень кілька разів подовжувався, що, звичайно, є великою довірою. Він компетентно провів НАТО через дуже довгий період. Це був довгий та тривожний час зокрема і через війну, що росія розв'язала в Україні, а отже і в умовах загроз для європейської безпеки».

Відтак, генеральним секретарем НАТО стане голландець Марк Рютте, який був премʼєр-міністром Нідерландів майже 14 років. Експерти називають Марка Рютте прихильником ідеї підтримки України та досвідченим політиком у справі протистояння Дональду Трампу.

Перед церемонією прийняття повноважень у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі у вівторок Рютте відзначив, що пріоритети Столтенберга під час його роботи на посту генсека стануть також і його пріоритетами у майбутньому.

«Україна. Ми маємо зробити так, щоб Україна вистояла як суверенна, незалежна, демократична нація», - сказав Рютте. Він підкреслив, що Україна «на вершині списку» його пріоритетів.

Іншими пріоритетами, за його словами, будуть стримування та оборона Альянсу.

«Ми повинні витрачати більше. Ми повинні підвищити нашу колективну оборону», – наголосив Рютте.

Він також зазначив, що, як і Столтенберг, буде розбудовувати альянси НАТО із партнерами по всьому світу.

«Одна річ точно не зміниться. Це ключова місія НАТО: що ми захищаємо наших людей, наші держави і, звичайно, наші цінності»,– сказав Рютте.

Також читайте: Як аксакал аксакалові: Чим цікавий Рютте, який замінить Столтенберга

Країни НАТО узгодили кандидатуру нового генсекретаря

Фото – Марк Рютте / Getty Images

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: