Країни НАТО узгодили кандидатуру нового генсекретаря

НОВИНИ 20.06.2024 Коментарі 0

Наступним генеральним секретарем НАТО стане Марк Рютте – прем'єр-міністр Нідерландів. На його кандидатуру погодилися усі 32 члени Альянсу після 7 місяців узгоджування. Він замінить замінить Єнса Столтенберґа. 

У вівторок стало відомо, що на кандидатуру Рютте погодилися Угорщина і Словаччина. У четвер, 20 червня, свою підтримку висловила і Румунія, президент якої Клаус Йоганніс, відмовився балотуватися на пост глави НАТО, повідомляє LRT.

Рютте розпочне керувати в НАТО у критичний момент – із 2 жовтня. А це за місяць до виборів у США, які визначать долю військового альянсу. .

Колишній президент США Дональд Трамп, нинішній кандидат від республіканців, обіцяв залишити США в НАТО у разі повторного обрання, але погрожував зменшити допомогу Україні.

Спостерігачі вважають Рютте добрим вибором завдяки його здатності укладати угоди з політиками різного походження. Шлях Рютте до вершини НАТО був довгим. Він розпочав свою кампанію з листопада минулого року.

Рютте також критикували через те, що він не зміг завоювати велику підтримку серед країн Східної Європи.

За 14 років свого перебування на посаді Рютте також не зміг довести витрати Нідерландів на оборону до встановлених у НАТО 2% ВВП, незважаючи на те, що Нідерланди є п'ятою за величиною економікою в ЄС. Згідно з останніми даними НАТО, Нідерланди мають нарешті досягнути цієї мети цього року.

Президент Румунії Йоганніс вступив у гонку на пізній стадії. Коли він оголосив про свою кандидатуру у березні, дві третини союзників НАТО вже підтримували Рютте. За свою тримісячну кампанію Йоганніс отримав лише один голос від 32-ох союзників – від прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який використав свою позицію для забезпечення особливих умов для Угорщини в рамках зобов'язань НАТО щодо України та фінансування.

Обрання Рютте послідувало за тривалим процесом, під час якого термін повноважень Столтенберга продовжувався чотири рази.

2017 року союзники вирішили продовжити термін повноважень генерального секретаря до кінця вересня 2020 року. 2019 року цей термін перенесли на вересень 2022 року. Вторгнення росії в Україну призвело до ще одного продовження – до вересня 2023 року. Минулого року союзники НАТО погодилися продовжити термін повноважень Столтенберга ще на рік.

На фото Odd Andersen/AFP via Getty Images – Марк Рютте і Єнс Столтенберґ 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: