Львів та Вільнюс в польських паспортах: Новоросія в захваті

РОЗСЛІДУВАННЯ 09.08.2017 Коментарі 0

«Польща зробила перший крок по поверненню Львова».

Такий висновок, можливо абсурдний, очевидно алогічний, з купою псевдоаргументів, але, зауважте, на основі реального прецеденту -  потенційного зображення на майбутніх паспортних документах Польщі -  зробили російські пропагандисти та спеціалісти із проведення інформаційно-психологічних операцій. За цим доволі дивним наміром від польського Міністерства внутрішніх справ і адміністрації, російські «фахівці» миттєво вгледіли підготовку Польщі до анексії частини України та проведення заходів сприяння її розпаду як держави.

«В следующем году Львов появится в паспортах Польши, а в перспективе и на политической карте»

        Такого роду підтекст за потенційним зображенням на юридичних документах Польщі пам’яток, що не перебувають на території сучасної РП, просто подарунок для різного роду  «новинних агентств Новоросії» та російських рупорів пропаганди близького розпаду України.

       Ми умисно намагались не публікувати будь-яких превентивних висновків, про те, що цей вкрай дивний крок польського правлячого політикуму однозначно буде використаний для чергового вбивання клину в українсько-польські відносини російською стороною. Не публікували, щоб не бути звинуваченими у тому, що підкидуємо ідеї російському агітпрому. Але чекати на результат, якого ми і очікували?  довелось не довго.

         Ну не могли російські пропагандисти обійти стороною такий «ляп» від польського міністерства внутрішніх справ і адміністрації  (МВСіА) під керівництвом пана Блащака, який то мільйон біженців з України побачить, то оголошує «Культ Бандери в Україні» як основну причину відмови фінансової підтримки у вшануванні пам’яті польських громадян української національності (жертв операції «Вісла»).

«Напряжение в отношениях между Польшей и Украиной рискует перерасти в новую фазу, сопровождающуюся уже не только взаимными нападками, касающимися одного из наиболее болезненных периодов в истории двух стран, но и территориальными претензиями. Впрочем, второе совершенно логично вытекает из первого.»

         Ось, що побачили російські «журналісти» за акцією «запроектуйпаспорт» від МВСіА РП.

         Дана акція, що присвячена 100-ій річниці незалежності Польщі, складається з двох різних етапів. Як офіційно вказано на сторінці zaprojektujpaszport.gov.pl, «Крім шести мотивів вибраних у голосуванні поляками, в новому паспорті буде розміщено 13 мотивів вибраних Групою з питань встановлення виду паспортного документу з мотивом «Незалежна». Це:

  1. Битва Варшавська
  2. ЦВИНТАР ЛЬВІВСЬКИХ ОРЛЯТ. 

       Ну що тут казати?

      Бачимо, що російська пропаганда тут опирається на, здавалось би, логічні аргументи. Оскільки очевидним  фактом є те, що намір зобразити меморіал Львівських орлят на Личаківському цвинтарі у Львові, було прийнято офіційно створеною групою у МВСіА Польщі. Тобто, це не голосування, яке можна приймати до уваги, або просто «прийняти до уваги». Це затверджені польськими посадовцями зображення, які офіційно розміщені на порталі zaprojektujpaszport.gov.pl

     При цьому російська та новоросійська преса ні словом не обмовляється про Остру браму, або Ворота світанку у Вільнюсі, оскільки в даному випадку доцільність зображення пам’ятки архітектури, яка перебуває на території іноземної держави, дійсно винесено польським міністерством у формат «голосування»

 

 

       «Утром 8 августа 2017 года стало известно об очередном дипломатическом скандале. И на этот раз речь идет уже не о сносе какого-либо памятника или выстреле из гранатомёта в сторону посольства, которое можно списать на происки вездесущей "руки Кремля". В МИД Украины был вызван посол Польши Ян Пекло, которому была вручена нота протеста в связи с решением властей Варшавы разместить к 100-летию независимости Польши на страницах нового паспорта гражданина страны изображение расположенной во Львове часовни-ротонды.»

     «Дипломатичним скандалом» російські ЗМІ охрестили  факт вручення 07.08.20107 року в українському МЗС Послу Республіки Польща в України пану Яну Пєкло, ноти, в якій висловлюється рішучий протест щодо намірів Міністерства внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща розмістити на сторінках нового паспорта Польщі зображення каплиці-ротонди, розташованої на території Польських військових поховань на Личаківському кладовищі у місті Львів. Принагідно слід нагадати, що трішки більше місяця тому пан Ян Пєкло також «гостював» в українському МЗС, і також за не зовсім приємних обставин, коли він був запрошений до МЗС України у зв’язку з висловлюваннями Міністра закордонних справ Республіки Польща Вітольда Ващиковського щодо України в інтерв’ю для тижневика «W sieci» 03.07.2017 р.  

     Констатувавши «підступні наміри Польщі» щодо майбутнього захоплення українських територій, російські пропагандисти переходять до прямого звинувачення Республіки Польщі у тому, що «Варшава давно ждёт удобного момента, чтобы «стратегическое партнерство» с Украиной обратить в реинтеграцию «восточных кресов» - территорий Галиции и Волыни, принадлежавших Речи Посполитой до её разделов в конце XVIII века и независимой Польше в период с 1919 по 1939 годы».

Шокуюча «історична амнезія» російського розливу»!

       Псевдоаналітики-новороси «делікатно замовчують», що саме Російська імперія, була головним учасником та ініціатором всіх трьох поділів Речі Посполитої у 1772, 1793 та 1795 роках, а СРСР спільно із фашистською Німеччиною у 1939 році навпіл розшматував Польщу, та перетворив Польщу на васальний соціалістичний табір на десятки років.

       В контексті потенційних зображень Львова на паспортах РП, російські ЗМІ не забули нагадати і про те, що нібито «в Польше набирает популярность программа «Реституция кресов». В соответствии с этой программой, десятки тысячи граждан страны готовят документы, которые позволят им отстаивать, в том числе в международных судах, право на возвращение имущества и недвижимости, принадлежавшего их предкам до сентября 1939 года. Общая сумма компенсаций по реституции, которые в определенный момент могут быть возложены на Украину, может составить от 5 миллиардов долларов. Чем «евроинтегрированная» Украина в таком случае будет расплачиваться - большой вопрос».

     Звичайно, як же російські пропагандисти не згадають власне дітище, про яке всі вже фактично забули – горезвісну організацію «Реституція кресів», а «популярность программа «Реституция кресов в Польше» вже більше трьох років все набирає-набирає, і ніяк не набере ....

    Нагадаємо, що з квітня 2015 року в російських ЗМІ широко тиражувався факт створення в РП організації «Реституція Кресів», яку очолив Конрад Ренкас,  автор багатьох проросійських публікацій та антиукраїнських матеріалів, що водночас був заступником голови проросійської партії «Зміна»,

фото: Конрад Ренкас під час проросійських проплачених акцій

        Сам ж керівник проросійської партії «Зміна» Матеуш Піскорський з травня 2016 року перебуває під арештом Агенції внутрішньої безпеки у Республіці Польщі за звинуваченням у роботі на російську розвідку, що, тим не менше, не заважає росіянам використовувати його у дезінформаційних акціях на кшалт «Польський националист требует выгнать украинцев из Польши». Детальне розслідування цієї інформаційно-психологічної операції було проведено ГО «Західний інформаційний фронт» в квітні 2017 року.

       Більше того, для нагнітання обстановки довкола питання можливого зображення в польських документах іноземних краєвидів, російські ЗМІ, витягли з нафталіну, ще одного «польського експерта» Бартоша Бекера. Ця російська маріонетка крім того, що був причетний до всіх проросійських провокацій в РП, безпосередньо підтримує терористичні угрупування ДНР/ЛНР, з самого початку їх існування.

фото: Бартош Бекер (зліва) із ватажком донецьких терористів Денисом Пушиліним

      Цьому продажному польському українофобу з жовтня 2014 року заборонено в’їзд на територію України, але його діяльність в інтересах проросійського впливу на польський медіапростір не слід недооцінювати. Саме тому російські пропагандисти нагадали що в ході їх спілкування із Бартошом Бекером «в декабре 2016 года, польский политолог Бартош Бекер заявил что, вопрос отделения от Украины Львова пока не находится на повестке дня. Примечательно, что при этом эксперт уверенно называл исторический центр Галичины «польским городом». Бекер также заметил, что Польша должна всячески поддерживать экономическую и культурную автономию тех регионов, которые ранее входили в ее состав – будь то Виленский край в современной Литве или Восточная Малопольша на современной Украине

І як висновок, російські «творці міфів», переходять до свого улюблено мотиву «розпаду України», при цьому знову ж прямо звинувачують Польщу у тому, що «Варшава…вже зараз  створює політичні та ідеологічні передумови для реінтеграції» областей України, які «продовжує вважати своїми».

     «Окончательная дестабилизация ситуации с превращением некогда единой страны в одно большое гуляй-поле с последующей дефрагментацией становится лишь вопросом времени. В таких условиях Польша как западный сосед Украины неизбежно становится тем местом, куда ринутся миллионы украинских беженцев преимущественно с тех областей, которые Варшава продолжает считать своими и уже сейчас создает политические и идеологические предпосылки для их реинтеграции».

      Паралельно, для підтримки цього нового творіння російської пропаганди, щедро приправленого мішанкою фактів, домислів, вигадок та абсурдів, на окупованих територіях України, так званих, окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО), було запущено ще одну дезінформаційну кампанію. Основний меседж «США планують об’єднати Польщу та Україну, для того, щоб Україна не розвалилась».

 

          В даному випадку очевидно, що градус абсурдності «зашкалює», але ж, російські пропагандисти добре знають постулат міністра пропаганди гітлерівської Німеччини Йозефа Геббельса з книжки Адольфа Гітлера «Моя боротьба»: «Широкі маси [...] швидше стають жертвами великої брехні, ніж маленької», чи, як вже в подальшому перефразували цей вислів: «Чим більше брехня, тим швидше в неї повірять».


        Не хочемо робити висновків про умисність че неумисність. Але маємо факт того, що

польські політики, чи то в погоні за іміджевими кроками, чи то підлаштовуючись під право-націоналістичний електорат, що прагне відновлення Польщі «від моря до моря», в черговий раз подарували російській стороні «готову страву», яку російській пропаганді не довелось навіть сильно «розігрівати» для подачі її під потрібним «соусом».


      В свою чергу, виражаємо велику вдячність польським суспільно-журналістським колам, за організовану акцію «Звернення до міністра МВСІ Маріуша Блащака про усунення Каплиці Остробрамської та Цвинтаря оборонців Львова зі списку ілюстрації нового польського паспорту», яка вже набула великого розголосу в Польщі та Україні.

     Проте на жаль, використаний Росією пропагандистський вплив із використанням актуальних дій польського МВСіА РП, навіть у випадку відмови від розміщення цих зображень у нових польських паспортах, ще тривалий час вноситиме дисбаланс в українсько-польські відносини  на рівні пересічних громадян, громадського суспільства, та формуватиме у окремих верств населення ілюзорну картину потенційності та реальності близького і неминучого розпаду України.

При цьому, очевидно слід очікувати подальшу інформаційну «розкрутку» чергового міфу російської пропаганди створеного за принципом «напівправди-напівдомислу».

Як показав останній моніторинг ЗМІ, станом на 12.00 09 серпня 2017 року, крім  першоджерела tsargrad.tv, та першого передруку для ОРДЛО www.novorosinform.org, послідувала ціла низка перепублікацій rusdozor.ru, informburo.dn.ua. Ймовірно вже сьогодні 09.08.2017 перекладені на польську та інші мови версії цього нового «дослідження» російської пропаганди будуть розтиражовані у прямо чи опосередковано підконтрольних росіянам європейських ЗМІ та на сторінках тисяч фейкових профілів у соціальних мережах.

Аналітична група (І.К., С.К.)  Інформаційного агентства
«ГО «ЗАХІДНИЙ ІНФОРМАЦІЙНИЙ ФРОНТ»
ілюстративне фото wp.tv

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: