Москва лякає поляків українськими заробітчанами

ПЕРЕКЛАДИ 07.08.2017 Коментарі 0

Російське пропагандистське видання «Спутнік» та інші прокремлівські ЗМІ в Польщі роблять все можливе, для щоб поширити страх перед українською імміграцією в Польщу. Їх ціль: розділити і спотворити громадську думку в Україні та Польщі.

         З моменту набуття чинності безвізового режиму України з Європейським Союзом з 10 червня 2017 р понад 365 тисяч українців перетнули кордон до ЄС, повідомляє Державна прикордонна служба України (ДПСУ). Близько 74 000 людей використовували при цьому нові біометричні паспорти для перетину кордону у безвізовому режимі, з яких 12 875 скористалися новими правами. У Польщу, зокрема, прибуло 5210 чоловік. 

        Дійсно, 2016 рік був рекордним роком: 123 000 іноземців - 83% з яких громадяни України - отримали роботу в Польщі. Проте прокремлівські пропагандистські осередки використовують різке зростання української імміграції до Польщі, для того щоб зіпсувати відносини між Варшавою та Києвом.

       У польсько-українській версії «Спутніка» йдеться, що обмеження на роботу в Польщі українських робітників можуть викликати критику Президента України Петра Порошенка, тому заявлені Києвом успіхи щодо переваг безвізу «значно перебільшені». «Спутнік» цитує фактично невідомого українського політолога Олександр Якубіна, який вважає, що програма безвізового режиму для України є тупиком і не компенсує великі витрати на європейську інтеграцію, що здійснюються Україною. 

Це відверта спроба спаплюжити відносини України з ЄС перед українською громадськістю та суспільною думкою.

       Тим часом, доктор Цезарій Мех, визнаний критик співпраці між Україною та ЄС, повідомив порталу Kresy.pl, що Польща повинна працювати, над тим аби повернути польські меншини з України до Польщі, а не допомагати українцям вступити до ЄС. Він попереджає, що українські іммігранти крастимуть робочі місця у поляків. Як не дивно, але це суперечить посланню «Спутніка», можливо тому, що цей польський текст спрямований вже виключно на польську аудиторію. Очевидно ж, що безвізовий режим Україна-ЄС стосується туризму, а не робочих місць. Однак прокремлівські ЗМІ використовують ці побоювання для того, щоб  поширювати гнів проти українських іммігрантів у Польщі.

       Заяви Ц. Меха стали базовим фокусом інтерв'ю не менш відомого українофоба  Анджея Запаловського для польської версії «Спутніка». Він використовує термін «українізація ринку праці» . Його ідея по суті однакова: поляки втратять роботу, якщо українська імміграція зростатиме. Він також роздумує про навмисне провокування хвилі міграції, зазначивши, що «... та ж група осіб, яка спровокувала африканську еміграцію, провокує трудову еміграцію з України».

      Такі ірраціональні аргументи породжують ще одну теорію змови про Єврейське правління в Україні, яку підтримує Надія Савченко, український ветеран та член парламенту, а також польські прокремлівські ЗМІ, такі як Wolna Polska 24 .

Мета всієї цієї пропаганди полягає в тому, щоб пов'язати терміни «лібералізація візової політики для українців» із «українізацією польського ринку праці». Це завдає шкоди іміджу України, провокує протиріччя між Польщею та Україною та формує інформаційний базис для діяльності націоналістичних партій у Польщі. 

У березні 2017 року націоналісти з організації «Національно-радикальний табір» вже організовували у Польщі  антиукраїнські марші, описані в окремому звіті організації StratCom. 

       Мета цих дій - сповільнити процес інтеграції України та ЄС, зірвати лібералізацію візового режиму та зашкодити позитивній тенденції заповнення прогалин у професійній робочій силі в Польщі, які виникли внаслідок трудової міграції поляків, що виїжджають до країн Західної Європи. 

Саме тому польська влада прихильно ставиться до українських  іммігрантів. Натомість прокремлівська пропаганда умисно спотворює факти, щоб створити протилежне враження.

Зважаючи на це нагальною потребою є проведення інформаційної кампанії у Польщі, яка акцентуватиме увагу на перевагах української імміграції та чітко пояснить правові обмеження, які захищають ринок праці Польщі від дисбалансу.

 

 

 

     Автор дослідження: Wojciech Jakóbik

 

 

Інформаційне агентство «ГО "Західний Інформаційний Фронт» 
За матеріалами www.infowar.cepa.org

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: