Російська істерика: НАТО в Молдові готує війну

ПЕРЕКЛАДИ 10.08.2017 Коментарі 0

Російська істерія з приводу майбутньої війни на Дністрі в російській пресі: помилкова та викривлена інформація, що створює паніку і маніпулює громадськістю

     У понеділок, 7 серпня, вранці, російське видання «Russia Today» (RT), що є частиною кремлівського пропагандистського апарату, опублікувало в рубриці «Ексклюзив» розлогий матеріал,  під назвою «Одного разу в Бульбоака: США побудують нові об'єкти на території військової бази Молдавії».  Без подання доказів в підкріплення викладених тверджень, автор спекулює певними відомостями, даючи зрозуміти, що НАТО і США готують молдавських військових до майбутньої війни в придністровському регіоні. Насправді, Міністерство оборони Республіки Молдова модернізує інфраструктуру Військової бази в Бульбоака для підготовки військовослужбовців, що беруть участь в міжнародних миротворчих операціях під мандатом ООН. 

В повідомленні «Russia Today» стверджується, що «ВМС США шукають підрядника для виконання будівельних робіт на території тренувальної бази Національної армії Молдови в селі Бульбоака», причому автор відзначає, що військова база «знаходиться в декількох десятках кілометрів від Тирасполя». 

     RT пише також, що «планується зведення восьми об'єктів, три з яких носять обов'язковий характер, а саме - офіс, житловий будинок і готель, в ряд додаткових будівель увійшли школа, сервісна станція, житлові споруди і торговий центр», а згідно з вимогами тендеру,  «майбутньому підряднику необхідно буде провести« проектування і будівництво об'єктів для відпрацювання військових операцій в умовах міської забудови на тренувальній базі Бульбоака», і що «сума контракту варіюється від 100 тисяч до 250 тисяч доларів США».  Російські журналісти посилаються на документ американських збройних сил, без зазначення його назви і без приведення інших подробиць.  Цілком ймовірно, мова йде про документ, опублікованому на сайті fbo.gov, в якому оприлюднюються федеральні договори, пропоновані до реалізації американським урядом. 

    Портал «Russia Today» не звернувся за коментарями до Міністерства оборони Республіки Молдова, у розпорядженні якого знаходиться полігон в Бульбоака.  Разом з тим, в матеріалі вказується, що «не вдалося отримати оперативний коментар з приводу будівництва від представників ВМС США», але попросили висловитися з цього приводу президента Республіки Молдова Ігоря Додона, який рішуче заявив, що «виступить проти намірів ВМС».

«Навіть якщо були якісь плани до мого обрання президентом, то я все це буду блокувати.  Ми повинні дотримуватися нашого нейтрального статусу», - заявив Ігор Додон для російського видання, зазначивши, що «перевірить інформацію про плани ВМС США» в Молдові. 

Далі в статті російські журналісти докладно розповідають про співпрацю Республіки Молдова з НАТО і спільних військових навчаннях, потім знову цитують Додона, який нібито заявив, що «Молдова не потребує допомоги Сполучених Штатів», і що, на думку експертів, «мета втручання Америки у  внутрішні справи Молдови - змусити молдовську влада співпрацювати з НАТО і дозволити блоку розширити свої східні кордони в сторону Росії».

«Ефект доміно» в російській пресі

Матеріал, опублікований «Russia Today», одразу ж передрукували кілька новинних порталів Російської Федерації, а також деякі видання з Республіки Молдова.  Так, новину запозичили Mediarepost.ru, Lenta.ru, Ria.ru, Nakanune.ru, Sputnik.md, Noi.md, деякі з явним зміщенням акцентів. 

Для прикладу, Sputnik.md повідомляє, що «США облаштовуються в Бульбоака»,

 

а офіційне інформаційне агентство «РИА Новости» опублікувало заяву російського віце-прем'єра Дмитра Рогозіна, згідно з яким «США починають підготовку диверсантів і спецназу Молдавії на випадок нового конфлікту з невизнаною Придністровською молдавською  республікою».

Реакція Міністерства оборони Республіки Молдова

       Після появи цих повідомлень, Міністерство оборони РМ уточнило, що Республіка Молдова є партнером в рамках Глобальної ініціативи з підтримки миротворчих операцій (GPOI), і американські військовослужбовці можуть брати участь в навчальних заходах на території Молдови, проте ця діяльність не впливає на державний  нейтралітет або конфлікт на Дністрі.

      «В рамках ініціативи GPOI, Міністерство оборони отримало грант в розмірі 1,6 мільйона доларів США, які спрямовані на модернізацію інфраструктури військової бази в Бульбоака.  При цьому, полігон повинен перетворитися на майданчик, який б дозволяв готувати військовослужбовців національної армії Молдови для участі в міжнародних миротворчих операціях під мандатом ООН.  Ця діяльність не пов'язана з НАТО і не впливає на державний нейтралітет, як стверджується в статті», - уточнює Міністерство оборони Молдови. 

Істерія ескалації збройного конфлікту в придністровському регіоні

     В останній період, особливо під час і після військових навчань в Бульбоака від 5 серпня «Dragoon Pioneer», а також після оголошення Дмитра Рогозіна персоною нон-грата в Республіці Молдова, в ряді видань Російської Федерації все частіше з'являються матеріали про так званому «роздуванні» тліючого конфлікту в придністровському регіоні.  РІА «Новости» пише 3 серпня, що так званий тираспольський лідер звинувачує кишинівські влади в ескалації Придністровського конфлікту.  В той же день, в іншому маніпулятивному матеріалі під заголовком «На межі «гарячої фази»: Придністров'я «під ескалаційним куполом» НАТО. Спроби діалогу вичерпані!», який був опублікований на сайті Topwar.ru, спекулюють можливістю повторного спалаху збройного конфлікту в придністровському регіоні. 

Автор матеріалу говорить про те, що був запущений найгірший сценарій розвитку подій - ескалація тимчасово тліючого молдавсько-придністровського конфлікту, а це може привести до подібних військових зіткнень в Одеській, Миколаївській та Херсонській областях України. 

У передачі на Радіо «Sputnik» політолог Валерій Коровін висловив свою думку з приводу будівництва восьми об'єктів на території військової бази в Бульбоака, цитуючи матеріал, написаний «Russia Today», і заявив, що «Молдавія стає черговим плацдармом для американської експансії всередину євразійського континенту».

Міністерство оборони Республіки Молдова запевняє, що немає ніякої загрози спалаху збройного конфлікту на Дністрі, а всі висловлені звинувачення не мають ніякої реальної основи. 

Автор: Еудженіо Дурбале

Стаття «Истерия предполагаемой войны на Днестре в российской прессе: ложная информация, создающая панику и манипулирующая общественностью» публікується в рамках Кампанії проти фальшивої і тенденційно поданої інформації STOP FALS !, яку проводять Асоціація незалежної преси (API), Центр незалежної журналістики (CJI) і Асоціація незалежних тележурналістів Молдови (ATVJI).

Інформаційне агентство "ГО "Західний Інформаційний Фронт" 
за погодженням із порталом api.md 

 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: