Країни Балтії та Польща 4 роки блокують євроінтеграцію Сербії через її дружбу із Росією.

НОВИНИ 26.12.2018 Коментарі 0

Литва, Латвія та Естонія та Польща не схвалюють звіт, який мав стати першим кроком на шляху до початку переговорів Сербії та ЄС щодо Глави 31 - про спільну зовнішню, безпекову та оборонну політику Євросоюзу.

Про це із посиланням на сербські ЗМІ повідомляє фейсбук-спільнота «Балканський оглядач».

Доповідь Європейської служби зовнішньої діяльності за підсумками скринінгу (моніторингу та аналізу законодавчої бази та нормативних документів) було надіслано державам-членам ЄС для розгляду та затвердження ще у 2014 році.

Головною причиною блокування, як констатують сербські ЗМІ, є негативна оцінка з боку країн-членів ЄС зовнішньої політики Сербії щодо Росії. Основні пункти, за якими сербська лінія поведінки не відповідає критеріям спільної зовнішньої політики Євросоюзу, стосуються санкцій проти РФ, введених через анексію Криму та агресію на Донбасі.
Наразі із неофіційних джерел стало відомо, що Литва, яка дотримується найбільш жорсткої позиції з «російського питання», пропонує взагалі підготувати нову доповідь. Написання нового звіту, відповідно, може передбачати проведення нового скринінгу.

Сербські ЗМІ із посиланням на «дипломатичні кола Брюсселя» стверджують, що Німеччина, хоча і не висуває настільки жорстких вимог, як країни Балтії і Польща, також не схвалює низький рівень відповідності дій Белграду рішенням Брюсселя щодо Росії.

Зокрема, Сербія не приєдналася до жодної з дев'яти декларацій, які прямо чи опосередковано стосуються Москви, які Брюссель прийняв у першій половині року. З 32 документів з зовнішньої політики, щодо яких ЄС вимагав гармонізації від країн-партнерів з січня по червень 2018 року, Белград відмовився від 18.

Деякі члени Євросоюзу особливо стурбовані розвитком військово-технічного співробітництва між Сербією та Росією, включаючи спільні військові навчання. Турбує Брюссель і угода про співпрацю між Міністерством внутрішніх справ Сербії та ФСБ РФ.

Що стосується офіційної позиції Брюсселю, то в останньому Звіті щодо просуванню Сербії на шляху до ЄС, країна була оцінена як «помірно підготовлена» для початку переговорів стосовно Глави 31. Для виправлення ситуації ЄС радить Белграду схвалити таку Стратегію безпеки і оборони, щоб вона повністю відображала орієнтацію Сербії в цих секторах на Євросоюз. Окрім того, Белграду пропонується застосувати свій закон, який запроваджує міжнародні санкції, включаючи обмежувальні заходи ЄС, а також здійснювати моніторинг його виконання.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: