Відкликання Яна Пєкло: реакція соцмереж – від розпачу до радості

ПЕРЕКЛАДИ 20.12.2018 Коментарі 1

Як стало відомо, із оприлюдненого 19 грудня указу президента Польщі Анджея Дуди від 04.12.2018 року, Надзвичайний та Повноважний Посол РП в Україні Ян Пєкло завершить свою дипломатичну каденцію 31 січня 2019 року.

Ця новина, одразу стала однією із найбільш тиражованих у соціальних мережах у сфері польсько-українських відносин, а також взаємин України та Польщі, зокрема в контексті гібридної агресії Російської Федерації.

Проведений бліц-моніторинг польського сегменту соціальних мереж засвідчив, що враження польських політиків, журналістів, експертів, лідерів громадської думки варіюються від здивування та розчарування, яким стало для них це рішення польського президента, до неприхованого зловтішання та радості з приводу майбутньої зміни керівника польської дипломатичної установи в Україні.

Доволі очікувано, польські громадяни із проукраїнськими поглядами висловлюють вдячність Яну Пєкло за його зусилля на цій посаді у непростий період польсько-українських стосунків, в умовах коли Україна фактично веде війну із Кремлем за свій європейський вибір.

Моніка Андрушевська, відома польська журналістка, репортерка видання «Tygodnik powszechny», волонтер

«Величезна втрата – і для Польщі, і для України. Залишається мати надію, що до 31 січня 2019 року на Землю впаде метеорит і знищить життя на нашій планеті. Для польсько-українських відносин такий метеорит і так вже не зробить великої різниці. Для кого ця зміна? Вже півгодини спостерігаю за реакцією на цю інформацію. Коментують журналісти, експерти та активісти, що працюють у сфері східних питань. Жаль одноголосно висловлюють особи пов’язані із партією ПіС, та ті, хто пов'язаний із теперішньою опозицією. Це напевно найкраще свідчить про те, якого чудового представника втратила власне Польща.Незалежно від того, хто замінить Яна Пєкло важко мені уявити кращого посла. Пане Посол, дякуємо! Саме за активну боротьбу за свободу українських політичних в’язнів. Ці люди та їх родини цього не забудуть»

Гражина Станішевська, депутат польського Сейму 4 каденцій, депутат Європарламенту (2004-2009 рр.)

«Погана новина для Польщі та України. Дуда відкликає Яна Пєкло з посади посла РП в Києві. Дуже погана новина.»

Агнешка Марія Ромашевська-Гужі, польська журналістка, директор Белсат ТБ, з 2011 р. віце-президент Асоціації Польських Журналістів.

«На мою думку, це [відкликання Яна Пєкло – ред. ІА «ЗІФ»] має набагато більше спільного з інтригами «в будівлі», аніж із напрямками політики… Про це свідчить особа, що змінить посла»

Даріуш Матерняк,головний редактор порталу PolUkr, директор Центру аналізу «Польща-Україна» - коментуючи допис Агнєшки Ромашевської

«Це б дійсно пояснювало, чому наша [польська – ред. ІА «ЗІФ»] закордонна політика виглядає, як виглядає – бо коли є час на ігри в інтриги, то для праці його може вже й не вистарчати »

Роберт Солтик, радник Головної дирекції «Комунікації» Європейської комісії:

«Ян Пєкло напевно забагато хотів покращення польсько-українських відносин. Був одним з небагатьох послів «добрих змін» дійсно підготовлених для виконання своїх обов’язків . Його звільнення повинно непокоїти, у ситуації коли частина урядового табору взяла собі українців на приціл. Дуже шкода»

Натомість українофобські кола в Польщі не приховують радості від майбутнього завершення дипломатичної каденції Яна Пєкло:

Павел Кукіз, лідер польської політичної партії Kukiz’15

«Пєкло відкликаний з посади посла РП в Києві. І це дуже добра новина. Шкода, що лише зараз його відкликано і ще більше шкода, що комусь із партії влади прийшла попередньо ідея із його призначенням. Не буду розписувати тематику Пекла, але скажу одне – коли тільки отримав інформацію про те, що він розглядається як кандидат на посаду посла Польщі в Україні, то казав ПіС-івцям, щоб вони пішли далі і призначили послом РП в Німеччині Ришарда Галле з Німецької меншини, а в Москву на посаду посла направили Матеуша Піскорського. Бо пан Пєкло для кожного, хто бодай трішки орієнтується в польсько-українській тематиці, більше асоціюється із українцем ніж із поляком…»

Антиукраїнський активіст, польський вірменин, ксьондз вірменської католицької церкви, Тадеуш Ісаковіч-Залеський

«Супер новина! Контроверсійний посол Ян Пєкло сьогодні був відкликаний з посади посла РП в Україні президентом РП Анджеєм Дудою. Нарешті!!! Але зла він наробив, так наробив. Але аби на його місце МЗС РП не призначив, ще когось гіршого. А Ян Пєкло повинен віддати нагороду, яку отримав від Беати Шидло»

Політичний діяч партії «Національний рух» Марцін Сємбіда

«Хороше та довгоочікуване рішення Моравєцького [прем’єр-міністр РП ред. ІА «ЗІФ»]. Запитання кого тепер туди направлять».

Журналіст сайту wPolityce.pl Марцін Вікло

«Ян Пєкло вже не є Послом РП в Україні. Можу тільки сказати: нарешті!»

Результати невеликого бліц-моніторингу польського сегменту соцмереж більш ніж очевидні.

Розпач проукраїнських сил, та невимовна радість антиукраїнських діячів, свідчить про те, що рішення польської сторони про звільнення Яна Пєкло з посади очільника дипмісії РП в Україні має відчутний негативний присмак.

Обговорюючи особу наступника Яна Пєкло у Києві, більшість експертів висловлюють припущення про те, що у столицю України Варшава направить заступника міністра закордонних справ Польщі Бартоша Ціхоцького.

ІА «Західний інформаційний фронт»
За матеріалами соціальних мереж Facebook, Twitter

ілюстративне фото ipress.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Ольга
2019-02-09 10:24:57

Більше стосовно цього можете прочитати тут https://ua.live

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: