Коломойський вирішив відсудити у Зеленського своє українське громадянство

НОВИНИ 07.12.2023 Коментарі 0

Через півтора року після появи указу про позбавлення бізнесмена Ігоря Коломойського українського громадянства він вирішив оскаржити це рішення президента Зеленського. Щоправда, термін, коли це можна було зробити, вже давно сплив. Однак позивач демонструє свою фірмову наполегливість.

Заява від Коломойського про позов надійшла до суду 29 листопада. У реєстрі не вказано прізвищ фігурантів, проте дані держпорталу «Судова влада» свідчать, що це позов Коломойського проти Зеленського.

Однак є нюанс: це сталося через півтора року після появи указу президента, хоча законодавство дає на це шість місяців. Тож Верховний Суд тепер вимагає від Коломойського пояснити, чому той звернувся до суду так пізно, інакше відхилить позов. Про це йдеться в ухвалі за 1 грудня Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, передає hromadske. Тепер позивач мусить довести «поважність причин протермінування цього строку».

Коломойський пояснив це тим, що дізнався про позбавлення громадянства… більш як через рік після указу президента – у вересні 2023 року, коли прочитав документ про зміну запобіжного заходу в межах кримінального провадження проти нього.

Колегія суддів вирішила, що такі доводи є недостатніми для того, щоб аргументувати причину невчасного звернення до суду.

Судді зазначили, що указ про позбавлення Коломойського громадянства набув широкого розголосу в ЗМІ майже одразу після його ухвалення, тому, на думку суду, позивач не міг не знати про такі обставини. А отже, колегія суддів вважає, що строк звернення до суду є об'єктивно пропущеним.

Зрештою Верховний Суд постановив позовну заяву Коломойського поки що залишити без руху. Бізнесмену дали 10 днів, щоб подати заяву про поновлення строку звернення до суду та довести поважність причин його пропуску.

Якщо Коломойський цього не зробить у відведений термін, суд поверне позовну заяву бізнесмену.

До речі, торік низка українських медіа з посиланням на власні джерела повідомила, що президент Володимир Зеленський позбавив українського громадянства не лише Ігоря Коломойського, але й бізнесмена та голову територіальної оборони Дніпропетровщини Геннадія Корбана, народних депутатів Вадима Рабіновича та Ігоря Васильковського. Пізніше нардепи оприлюднили цей указ Зеленського. Але на сайті Офісу президента цих указів не публікували. Секретар РНБО Олексій Данілов тоді пояснював, що ці укази можуть і не з'явитися на сайті ОП, оскільки містять персональні дані.

Також, окрім позову Коломойського стосовно громадянства того ж дня (29 листопада) він вирішив звернутись і до Євросуду з прав людини – на його думку, українські суди утримують його під вартою без будь-якої виправданої правової мети та з повним паплюженням вимог Конвенції з прав людини. На цей момент Ігор Коломойський перебуває в СІЗО, і йому вже тричі оголошували підозру за кількома статтями та справами.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: