Київський національний університет попрощався з російською, білоруською та фарсі

НОВИНИ 25.10.2023 Коментарі 0

Київський національний університет імені Тараса Шевченка заборонив використання російських джерел у навчальному процесі та закрив програми вивчення російської, білоруської мов і фарсі.

Про це пише Білоруський інформаційний центр у Львові, який цитує ректора університету Володимира Бугрова.

«В інституті філології ми вивчали російську мову та літературу, білоруську мову та літературу, фарсі (перську). Минулого року ми закрили ці програми. Але це емоційний крок», - зазначив Володимир Бугров.

За словами ректора, немає потреби вивчати російську мову та літературу, за винятком окремих творів, які варто розглядати в курсі світової літератури. Але при цьому він наголошував, що так само, як віруси вивчають на медичному факультеті або на біологічному факультеті університету, російську літературу в університеті потрібно вивчати під керівництвом викладача-дослідника, а також проводити критичний аналіз.

Ректор також зазначив, що історичні джерела російською мовою використовують так само, як і турецькою чи іншими мовами.

До слова, на початку 2023 року в Києво-Могилянськаакадемія запровадила заборону на використання російської мови у спілкуванні. Також у Києві повністю виключили російську мову з програм дитсадків та шкіл.

КОМЕНТАР

Політолог і директор Інституту світової політики Євген Магда у своєму ТГ-каналі так прокоментував рішення КНУ імені Тараса Шевченка:

- Відповідне рішення викликано відсутністю охочих вивчати білоруську, російську та фарсі. Ті, хто вивчає білоруську мову зараз, продовжать навчання. Упевнений, що ми, прихильники діалогу з білоруським суспільством, маємо пояснити доцільність вивчення білоруської мови в Україні.

Якби у "Єдиних новинах" запровадили терміни лукашисти/білоруси, цієї б ситуації могло не бути. Але ж то подумати треба трохи було.

Фото з відкритих джерел

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: