Із кремля почали тиск на Польщу після виборів

АНАЛІТИКА 18.10.2023 Коментарі 0

Результати виборів у Польщі важливі не лише для України, але й росії. Кремлю потрібно за будь-що знизити підтримку Варшавою офіційного Києва. Після зернового напруження між двома країнами зараз настав період очікування нового політичного розкладу.

Не дивно, що кремль після волевиявлення поляків, які масово пішли до виборчих урн, не оминув увагою Польщу. З під вус путінського глашатая пєскова пролунало декілька заяв, на які звернув увагу урядовий уповноважений з питань безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарин.

Останній констатував продовження пропагандистських атак на Польщу. Цього разу пєсков заговорив про русофобію Польщі.

«Слова Пєскова принижують Польщу, але також передвіщають тиск на наступний уряд з метою «нормалізувати» відносини з Росією.

У своїй заяві Пєсков назвав «польську позицію» щодо Росії ворожою і назвав її «абсурдною».

Ця заява є продовженням дій Росії проти Республіки Польща. Польщу постійно звинувачують у ворожості та агресії щодо Росії», - написав польський урядовець у соцмережі Х.

Пєсков, на думку Станіслава Жарина, неправдиво стверджує, що Польща займає «ворожу позицію» з кожного питання щодо росії та російських інтересів. А це путіністам не подобається.

У кремлі також «наразі не бачать» шансу для «польського істеблішменту» відновити відносини з росією.

Представник польського уряду також звернув увагу на пропагандистський текст із використанням заяв пєскова проросійського ресурсу Мyśl Polska. Останні поширює російські пропагандистські тези про програш Польщі «через ненависть до росії».

Мовляв, теперішня політика Республіки Польща є шкідливою для країни та поляків, тому її слід змінити.

«Однак коментар Пєскова та деякі інформаційні заходи вже вказують на спроби нав’язати політичні зміни уряду на основі нової парламентської більшості», - застерігає Станіслав Жарин.

Нагадаємо, у неділю, 15 жовтня, у Польщі відбулися парламентські вибори. Згідно з результатами, найбільше голосів отримала чинна правляча партія Право і Справедливість. Попри це і право формувати більшість, отриманих мандатів буде недостатньо і переможець може опинитися в опозиції.

Представники  виборчої комісії констатували, що референдум, який проводили паралельно з виборами, не зацікавив польське суспільство. Фото – money.pl

Результати виборів 2023. Поділ мандатів у Сеймі

ПіС – 7 640 854 голоси (35,38%) – 194 мандати

Громадянська коаліція – 6 629 402 голоси (30,7%) – 157 мандатів

Третій шлях – 3 110 670 голосів (14,4%) – 65 мандатів

Нові ліві (Лівиця) – 1 859 018 голосів (8,61%) – 26 мандатів

Конфедерація – 1 547 364 голоси (7,16%) – 18 мандатів.

Як зазначив ає український журналіст Ростислав Демчук на своїй сторінці у FB, очільник Громадянської коаліції Дональд Tуск не збирається ділити владу з чинним прем`єром Польщі Матеушем Моравецьким.

«Попри програш об`єднаній коаліції чинний прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що готовий сформувати новий уряд. Його партія Право і справедливість, за даними екзит-полів, лідирує на парламентських виборах, але втрачає більшість. Лідер найбільшої опозиційної сил Громадянська коаліція, екс-президент Європейської ради Дональд Туск заявив, що саме він формуватиме новий уряд.

Тадеуш Моравецький вважає, що президент Анджей Дуда віддасть мандат формування уряду саме партії Право і справедливість…

На цьому тлі Дональд Туск заявив про перемогу опозиції. «Я був політиком багато років. Я був спортсменом; Ніколи у своєму житті я не був таким щасливим, посівши друге місце. Польща перемогла. Демократія перемогла. Ми відсторонили їх від влади», - сказав він (цитата Associated Press). Дональд Туск пообіцяв створити найближчим часом демократичний уряд», - пише автор.

Після восьмирічного правління партії Право і справедливість Ярослава Качинського набраних голосів замало для формування правлячої більшості.

Об’єднання Громадянської коаліції Туска, Третього шляху та лівих дозволить їм «претендувати на право формування уряду», вважає Ростислав Демчук. Разом вони матимуть достатньо мандатів для створення уряду.

Який подальший вигляд влада у Польщі – запитання цікаве та непросте. І кремль докладатиме чимало зусиль для послаблення як самої Польщі, так і її підтримки України.

У середу, 18 жовтня, лідер польської опозиції Дональд Туск уже закликав президента Анджея Дуду дозволити якнайшвидше сформувати новий уряд.

Про це повідомляє LB із посиланням на The Guardian.

«Я палко звертаюся до президента, люди чекають перших рішень, тому ми просимо президента про енергійні й швидкі рішення. Демократичні партії-переможці постійно контактують і готові взяти на себе відповідальність за владу в країні в будь-який момент», − заявив він.

Очільник Польщі повинен назвати партію, що першою отримає шанс на формування коаліції. За фактом, такою є ПіС. Проте її політичні опоненти, що пройшли до Сейму, запевнили у небажання співпрацювати з переможницею. Чи знайдуть у теперішній владі та ПіС вагомі та переконливі аргументи змінити ситуацію, як кажуть побачимо. Політичний процес у сусідній країні може затягнутися до кінця року. Щоби не надовше!

Фото – money.pl

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: