Грузію зупинили на шляху до ЄС: дії влади загрожують європейському шляху країни

АНАЛІТИКА 18.10.2024 Коментарі 0

Про фактичну зупинку процесу вступу Грузії до ЄС офіційно оголосили лідери країн Європейського Союзу на саміті у Брюсселі. Як зазначено в підсумковому документі Євроради, дії уряду Грузії суперечать європейським цінностям та принципам.

Як ідеться у документі, Єврорада «підтверджує готовність ЄС підтримати грузинський народ на його європейському шляху», проте водночас «висловлює серйозне занепокоєння у зв'язку з діями уряду Грузії, які суперечать цінностям та принципам, на яких ґрунтується Європейський союз». Тож такий спосіб дій ставить під загрозу європейський шлях Грузії і фактично зупиняє процес вступу країни до ЄС, - наголошується у заяві.

Раніше парламент Грузії ухвалив два закони, які критикували на Заході (про заборону ЛГБТ-пропаганди та іноагентів). Після того, як у червні закон про іноагентів набув чинності, ЄС та США урізали фінансування грузинського уряду. Крім того, Білий дім відклав спільні з Тбілісі військові навчання, які мали пройти з 25 липня по 6 серпня. А через тиждень після ухвалення закону щодо заборони ЛГБТ-пропаганди (17 вересня) стало відомо, що Вашингтон відкликав запрошення прем'єра Грузії Іраклія Кобахідзе на щорічний прийом асоціації ООН через «антидемократичні дії, дезінформацію та негативну риторику».

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель раніше заявляв, що двері ЄС будуть зачинені для Грузії, якщо її уряд продовжить свій курс. У липні посол ЄС у Тбілісі Павло Герчинський розповів, що процес вступу Грузії до Євросоюзу припинено через закон про іноагентів.

Тепер за підсумками засідання Євроради президент Франції Еммануель Макрон заявив на прес-конференції: «Ми висловили стурбованість щодо ситуації в Грузії, де зміна курсу влади призвела до фактичного призупинення процесу приєднання, і де грузинський народ скаже своє слово за кілька днів».

У ЄС очікують, що майбутні парламентські вибори будуть вільними та чесними та з безперешкодним доступом для міжнародних та національних спостерігачів за виборами. Голосування відбудеться 26 жовтня.

Водночас Жозеп Борель зазначив, що «у Грузії більш розмита картина» порівняно з Молдовою. «Молдова досягла значного прогресу на шляху до ЄС, незважаючи на зростаюче залякування з боку росії. Ми бачимо, що росія не шкодує зусиль, щоб зірвати виборчий процес за допомогою гібридних атак та широко поширеного незаконного підкупу голосів. Ми аплодуємо стійкості влади Молдови перед цими безпрецедентними викликами і продовжимо їх підтримувати», - сказав він.

Тим часом москва заявляє, що підтримуватиме Тбілісі у його нинішній політиці. Зокрема, кремль готовий «допомогти нормалізувати відносини» з окупованими Абхазією та Цхінвальским регіоном, заявила представниця конюшні імені сумної коняки лаврова машка захарова. І додала, що Захід докладає зусиль щодо відкриття «другого фронту» у Грузії. Але московити цьому опиратимуться.

Як підкреслила машка-алкашка, росії необхідно «створити систему безпеки» та «об'єднуватися всім розсудливим країнам під егідою нового світопорядку». За її словами, після цього «всі розмови про «другий фронт», про домінування, про «розділяй і владарюй» будуть неактуальними».

Схоже, Тбілісі надовго увійшов в орбіту москви, і найближчим часом існує дуже мало шансів, що ця ситуація якось зміниться. Тож це мав би врахувати і ЄС, кардинально змінивши стратегію роботи із грузинською владою.

На світлині: Засідання Євроради / акаунт Євроради в мережі Х

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: