Головне джерело антиукраїнської пропаганди в соцмережах світу – це росія

НОВИНИ 19.08.2024 Коментарі 0

Основним світовим джерелом координованої неавтентичної поведінки в соціальних мережах Facebook та Instagram залишається росія. І зараз головний спільний наратив рашапропагандистів – що підтримка Києва щодо захисту від рф нібито шкодитиме як Україні, так і її союзникам.

Про це пише «Голос Америки» з посиланням на доповідь з безпеки компанії Meta, яка є власницею згаданих найбільших соціальних мереж.

Свої зусилля рф зосередила на підривній діяльності проти України як всередині держави, так і за кордоном. Зазначається також, що російські онлайн-кампанії впливу зосередяться на сприянні кандидатам на президентських виборах у США, які виступають проти допомоги Україні. Вони намагатимуться завадити тим, хто підтримує ЗСУ, переконані аналітики. 

«До виборів у США в листопаді ми очікуємо, що російські операції сприятимуть коментарям про кандидатів, які виступають проти допомоги Україні, і критикуватимуть тих, хто виступає на підтримку її оборони», - йдеться у звіті. 

Автори доповіді інформують, що росіяни можуть висловлювати наративи у формі звинувачення, що нібито фінансова допомога Україні призвела до економічних труднощів у США. 

Поведінка росії в соціальних мережах виглядає як скоординовані зусилля з маніпулювання громадським дискурсом заради стратегічної мети – підривної діяльності проти України, вважають автори звіту Meta. 

При цьому аналітики вказують на те, що інформаційні кампанії рашапропагандистів тепер не лише зосереджуються навколо фіктивних вебсайтів новин із чіткою спрямованістю на певні країни. Вони також присутні одразу в кількох інтернет-сервісах (YouTube, Telegram і TikTok) – як для ширшої інформаційної підтримки, так і для того, аби ці мережі виглядали більш легітимними і могли витримати перевірку з боку платформ і дослідників.

«Для користувачів цей звіт знову доводить, що потрібно критично сприймати інформацію та перевіряти її, а також зупинитись й подумати перед тим, як її поширити», - наголосив Роман Осадчук, науковий співробітник Лабораторії цифрових криміналістичних досліджень американського аналітичного центру «Атлантична рада» й експерт із пропаганди та кампаній впливу в коментарі Українській службі «Голосу Америки».

Нагадаємо, після повномасштабного вторгнення в Україну та блокування трансляції російської пропаганди росія активізувала зусилля щодо поширення пропаганди за кордоном за допомогою телеграму. В умовах, коли ЄС та США заборонили транслювати й тиражувати контент Sputnik та RT за «систематичну маніпуляцію інформацією та дезінформацію», а YouTube, TikTok, Facebook та Instagram заблокували їхні акаунти, російські провладні медіаресурси знайшли лазівку, яка дала їм змогу збільшити охоплення аудиторії за два роки повномасштабної війни. Видання «Новая газета. Европа» виявила в іноземному сегменті Телеграму майже 800 проросійських каналів, які підтримують ліліпутіна, поширюють теорії змови кремля та перекладають репортажі з окупованого Донбасу 30 мовами.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: