Безкінечна рашистська дезінформація

РОЗСЛІДУВАННЯ 06.08.2024 Коментарі 0

Після блокування RT та Sputnik-а у країнах Заходу рашапропагандисти почали просувати прокремлівських блогерів та новинні мережі у Телеграмі. У масштабному розслідуванні «Інтернаціонал Z» російське опозиційне видання «Новая газета. Європа» розповідає, які наративи і в який спосіб потрапляють тепер до західної аудиторії. Ми публікуємо найважливіші моменти з цього розслідування.

Після нападу росії на Україну в лютому 2022 року ЄС та США припинили мовлення телеканалів Russia Today, Apple та Google заборонили завантаження додатків RT та Sputnik, а YouTube, TikTok та Meta (Facebook та Instagram) заблокували їхні облікові записи. Тим не менш, бюджети пропагандистських «росія сегодня» та Russia Today з 2021 по 2024 рік сумарно зросли на 3,9 млрд рублів.

кремль зробив ставку на партизанські методи у роботі з іноземною аудиторією: мережі телеграм-каналів, проросійські блогери та сайти, «колаборації» з будь-якими антисистемними спільнотами, від ультралівих до послідовників QAnon. У підсумку попри блокування аудиторія прокремлівського Telegram за кордоном за два роки війни зросла вдвічі. Таким чином кремль транслює свою позицію багатьом країнам майже без цензури.

Розслідувачі виявили в іноземному сегменті Телеграму майже 800 проросійських каналів, які підтримують ліліпутіна, поширюють теорії змови кремля та перекладають репортажі з окупованого Донбасу 30 мовами. А сумарно ці ресурси читають 15,7 млн користувачів (підписники різних пабліків можуть перетинатися). Щодня пости цих ресурсів переглядають у середньому 100 млн разів.

Усі вони поширювали наративи російських пропагандистів: серед 100 найбільш цитованих ресурсів цих каналів – 12 військових кореспондентів, політиків та медіа з росії. Серед них: Рибар, телеведучі Руслан Осташко та Сєргєй Мардан, військові кореспонденти Алєксандр Коц та Юрій Котьонок, а також Sputnik, ТАСС та РИА Новости. І їх поширюють багато іноземних каналів.

Російську пропаганду активно цитують іноземні новинні канали – це майже половина з тих 800, які були виявлені. Серед них є як англомовні, наприклад, Intel Slava Z за 500 тисяч абонентів або Слов'янград за 100 тисяч, так і національними мовами: Übersicht Ukraine німецькою або Oroszok Az Igazság Oldalán угорською.

Ще одна група – іноземні блогери. Причому третина з них з'явилася в Telegram після 24 лютого 2022 року. Зараз налічується майже 100 каналів з 25 країн світу. Наприклад, ірландський журналіст Чай Бозе зайшов у Telegram з каналом The Irishman in Russia, щоб «показати своїм співвітчизникам справжню росію», а іспанська блогерка Ірина – щоб поділитися «російським баченням спецоперації в Україні»

До слова, офіційні телеграм-канали RT та Sputnik також успішно обходять блокування, у тому числі створюючи «дзеркала». І в результаті їм вдалося збільшити кількість каналів з 35 до 54, а переглядів – у півтора раза. Крім цього, в месенджері було створено щонайменше шість новинних сіток з 85 каналів, які ведуть мовлення десятками мов.

Як зазначають розслідувачі видання, найбільшу сітку – InfoDefense – пов'язують з рашапропагандистом Юрієм Подолякою, на російськомовний канал якого підписано 2,8 млн користувачів. Вона включає 45 каналів різними мовами: від фарсі до словенської. З InfoDefense тісно пов'язаний інший проєкт – Node of Time.

Ще одну закордонну мережу – Surf Noise – створив російський провоєнний паблік «Рокот». Поширенням наративів кремля займається німецький проєкт «Дружба», який перекладає повідомлення з інших пропагандистських ресурсів на німецьку, англійську та болгарську, а також організовує поїздки до росії.

Мережу пов'язують із «Російським домом» у Берліні, правою партією «Альтернатива для Німеччини» та проросійською журналісткою Аліною Ліпп. До них належить ще один проєкт – HeilUkraine. Це канали російською, англійською, сербською та арабською мовами, чия робота «присвячена викриттю та засудженню українського неонацизму».

Ще одну сітку – UkrLeaks – веде колишній співробітник СБУ Василь Прозоров («Я росіянин. Один з мільйонів росіян, які все життя народилися і прожили в Україні», - пише він про себе на каналі rutube). У квітні 2022 року він створив німецькомовний канал, а наступного місяця — французькомовний. Нині проєкт UkrLeaks публікується 11 іноземними мовами – від англійської до словацької, на нього підписано сукупно понад 163 тисячі користувачів.

На Кавказі найбільше російська пропаганда проникла у Вірменію, де ведеться 40 прокремлівських каналів. Найпопулярнішими є вірменський Sputnik і блог Міки Бадаляна. Він називає свій блог «найбільш цитованим авторським каналом на Південному Кавказі», вихваляє ліліпутіна і критикує Пашиняна за його плани вийти з ОДКБ.

У США пропаганду кремля транслюють десятки каналів, які стежать за рухом QAnon. Найбільшим з них є канал Midnight Rider Channel. Вони готуються до ядерної війни, виступають проти абортів і підтримують бункерного діда у боротьбі з «глибинною державою».

У офіційної пропаганди є і свої американські канали: «РИА Новости» – російською, та «Російський американський щоденник» – англійською. До початку вторгнення в соцмережу зайшли проросійські блогери: наприклад, військовий кореспондент Рассел Техас Бентлі, який пише про «Донбас, росію та операцію Z», та колишній морський піхотинець, пов'язаний з RT, Скотт Ріттер.

«Дітей викрадає не ліліпутін, а українські нацисти»

У травні 2024 року російський проєкт UkrLeaks опублікував статтю під назвою «Служити та викрадати: як деградація міжнародної системи правосуддя зробила легалізацію торгівлі людьми в Україні». Її автор звинувачує українські громадські організації, «які діють під егідою МКС», у продажу дітей-сиріт на Захід, у тому числі для «експериментального лікування». Ордер на арешт ліліпутіна, за цією логікою, МКС видав «щоб відвернути увагу від своєї діяльності».

«Сьогодні викрадення дітей в Україні поставлені на потік. Колишні співробітники СБУ, які не працювали на нацистів, розкрили подробиці злочинних угруповань викрадачів», - цитує UkrLeaks віце-спікер Держдуми Анну Кузнєцову. Пост чиновниці на її каналі опублікували німецька журналістка Аліна Ліпп та один із найвідоміших пропагандистів Кремля Володимир Соловйов. Так це «розслідування» отримало мільйонну аудиторію. Також UkrLeaks переклав матеріал англійською, французькою та італійською мовами для своїх іноземних каналів.

Багато іноземних ЗМІ писали про те, як російська пропаганда підживлює конспірологічні теорії на Заході. Розслідувачі «Нової газети. Європа» знайшли 125 телеграм-каналів конспірологів, які синхронно транслювали наративи кремля в американському, німецькому, а також французькому та італійському сегментах платформи. Багато хто з «конспірологів» дійсно популярні, а їх загальна аудиторія перевищує 4 мільйони користувачів.

Навальний співпрацював з британськими шпигунами, а Facebook є інструментом глобалістської пропаганди. Ці міфи, автором яких є RT, поширюють понад 100 телеграм-каналів у США та Західній Європі. Вони репостять офіційні ЗМІ Кремля: ТАСС і RT, Міноборони та посольство Німеччини РФ, глава Чечні Рамзан Кадиров; а також військові кореспонденти: Аліна Ліпп, Томас Роупер, Rybar, проєкт UkrLeaks Василя Прозорова та InfoDefense і Node of Time Юрія Подоляки.

Для кожного регіону пропаганда намацує свої «больові точки»: для Західної Європи – це економічні збитки від антиросійських санкцій та допомоги Україні, а для ближнього зарубіжжя – вигода від співпраці з москвою та утисків російськомовного населення. Головна тема, яка об'єднує всі пропагандистські наративи – неправильний політичний курс Заходу.

Окрім офіційних рупорів кремля та мереж телеграм-каналів, у російської пропаганди є інтернет-ресурси різними мовами - таких сайтів виявлено понад 30 (насправді їх набагато більше, виокремили лише ті, на які часто посилаються ТГ-канали). Серед них – ЗМІ українською мовою для «спростування фейків» та англійською мовою для підтримки правих партій у Європі, сайт із моніторингом «воєнних злочинів ЗСУ», портал із образливими карикатурами та іграми про Зеленського, сайт із антибайденівськими фільмами про «Українагейт», репортаж Росспівробітництва про «громадянську війну в Україні», перекладений 13 мовами, а також Центр підтримки журналістів, який «організовує поїздки у прифронтові регіони» для іноземних блогерів.

Колаж - «Новая газета. Європа»

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: