Гловою Верховного Суду обрали суддю, який відпустив з-під варти вбивцю Гонгадзе

НОВИНИ 26.05.2023 Коментарі 0

Судді Верховного Суду поспіхом обрали нового Голову. Прогнозовано ним став суддя Станіслав Кравченко. За нього проголосували 108 суддів із 148 присутніх.

Про це пише Центр протидії корупції.

ЦПК: "Кажуть, "поспішиш – людей насмішиш". Але це той випадок, коли не до сміху.

Судді Верховного Суду поспіхом обрали нового Голову. Прогнозовано ним став суддя Станіслав Кравченко. За нього проголосували 108 суддів із 148 присутніх.

Варто зазначити, що під час конкурсу до Верховного Суду щодо Кравченка був негативний висновок від Громадської ради доброчесності. Зокрема, Кравченко не декларував частину майна.

А ще це суддя, який у 2003 році відпустив з-під варти вбивцю журналіста Гонгадзе генерала Пукача, після чого той втік. І якого знайшли аж через 6 років.

Більше того, судді обрали нового голову попри те, що НАБУ ще не визначило всіх фігурантів гучної справи про корупцію у Верховному Суді. Буквально нещодавно НАБУ провело чергові обшуки і вилучило майже пів мільйона доларів.

Тобто, навряд чи тут йдеться лише про одного Князєва.

Але суддів Верховного Суду це не зупинило. Причина? Припускаємо, що єдина мета швидких виборів — мати "свою" людину у ВРП.

Бо Голова Верховного Суду за посадою входить до ВРП, де може:

  • вплинути на обрання нових членів ВККС, яких ВРП призначить найближчим часом;
  • спробувати відмазати інших суддів Верховного Суду, яких доганятиме НАБУ".

Продаємо коментар судді Верховного Суду Олена Кібенко: "Сьогодні, коли після пленуму я тихо сиділа в одному з кабінетів Кловського, намагаючись якось прийти до тями від результатів голосування, одна з працівниць ВС, вочевидь зловтішаючись з ситуації, запитала: "Олено Рувімівно, а де ж ваш пост, ми так чекаємо на ваш пост у фб".

Так ось. Мій пост.

За результатами голосування за голову ВС три судді – члени групи стратегічного розвитку отримали у сукупності 29 голосів. Всі кандидати йшли з ідеями, які ми напрацьовували тривалий час і готувалися представити Пленуму для обговорення. Це стратегія розвитку ВС на 2023 – 2027 роки.

Втім, з результатом у 108 голосів переміг інший кандидат, який сказав, що ніякі стратегії ВС не потрібні. І єдина наша стартегія – це Конституція та Закон "Про судоустрій і статус суддів".

Ок. Це демократія, і я поважаю вибір колег.

У нашій групі 42 судді, ми працюємо з 2017 року (мінялася лише назва групи), я завжди намагалася усюди активно пропагувати наші ідеї, вела купу проектів, витрачала безліч часу на це.

Визнаю чесно, я не дуже сподівалася на перемогу наших кандидатів. Але я очікувала, що вони отримають голоси членів групи, а також, що хоча б ще 10-20 людей нам вдасться переконати. Що судді об'єднаються навколо ідей, стратегії, а не конкретних персоналій.

Але так не сталося. Можливо якісь не такі були наші кандидати, але пішли, на мою думку, найкращі з кола "реформаторів". І сьогодні я зрозуміла, що у нас не було найменшого шансу – ані додатковий час, про який я просила колег на Пленумі, ані консолідація зусиль (наприклад, виставлення єдиного кандидата) не допомогли би переконати колег.

Вочевидь наші ідеї наразі не сприймаються колективом ВС. Тому сьогодні я вирішила припинити участь у робочій групі стратегічного розвитку ВС та інших проектах. Мої зусилля будуть зконцетровані виключно на розгляді справ. Мабуть, я більше не вірю в можливість розвитку ВС саме як сучасної європейської судової інституції, яка має стратегію розвитку – місію, візію, цілі, бажані результати".

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: