Чому звитяга ЗСУ проти росії стала поперек горла китайському дракону

АНАЛІТИКА 26.05.2023 Коментарі 0

Залишити за росією окуповані українські території та негайно припинити бойові дії. Ці наративи кремля запропонував представник Китаю Лі Ху(е)й, пише The Wall street journal. Стаття у WSJ викликала хвилю коментарів в українських і не тільки експертів.

Науковий співпрацівник Інституту досліджень національної оборони та безпеки Тайваню підтверджує свої побоювання у свіжому дописі на FB. На його думку, в короткотерміновій перспективі Пекін намагатиметься закріпити окупацію українських територій.

Експерт Юрій Богданов пов’язує «нервові» заяви Китаю з тим, що український спротив в агресивній війні росії «зіпсував настрій КНР у контексті плану захоплення Тайваню». Особливо з огляду на використання підводних та надводних дронів.  Адже Китай має потужний флот (більше 400 надводних і підводних кораблів). Ця армада мала, на думку автора допису у FB,  забезпечувати виконання двох завдань:

- Захоплення Тайваню. Бо яка у КНР була взагалі доктрина по Тайваню? Шантаж і тиск. Тиск і шантаж. А якщо вже ні - то завдяки потужному флоту і авіації здійснити облогу острова з подальшим десантуванням. Так, це операція масштабу битви за Нормандію. Але план був саме таким.

(У теорії) забезпечити безпеку китайської торгівлі в разі спроби США та союзників встановити блокаду КНР. Нагадаю, що морська торгівля - ключова запорука виживання Китаю. Жоден шлях суходолом не здатен забезпечити ані вивіз китайських товарів, ані постачання усіх необхідних Китаю ресурсів. Головні маршрути для КНР - це через Тайванську та Малаккську (це там де Сінгапур) протоки та Тихим океаном. Ці обидва маршрути вкрай вразливі для флоту США і союзників. І потужний флот КНР мав знизити цю вразливість.

Проте після вкладення Пекіном за останні 20 років у розбудову флоту кількасот мільярдів доларів успішна боротьба України з російським, хай і не таким потужним, флотом в акваторії Чорного моря зводить нанівець доктрину Китаю щодо загарбницьких планів на Тайвань.

«…Україна в умовах обмежених можливостей і в умовах дуже обережної поведінки росіян все частіше та системніше б'є по російських кораблях дуже дешевими (відносно вартості великих кораблів) і дуже швидкими у виробництві дронами. Це при тому, що Росія не ризикує навіть наближатися до нашого берегу та з перших днів війни не повторює спроб висадки якогось десанту.

А що китайці? А у китайців на цьому фоні вся доктрина йде у пекло. Яка тепер може бути мова про висадку десанту на Тайвані? Яку деблокаду Малаккської протоки? Мова тепер про те, що Китай 20 років готувався до війни минулого. В той час як у Сполучених Штатів і союзників окрім переваги в авіаносцях (які не втратили актуальності) ще й купа майданчиків, з яких може діяти армія надводних і підводних дронів. І Південна Корея, і Тайвань, і Японія. І В'єтнам, якщо дійде до конфлікту Китаю з цією країною», - йдеться у дописі.

За словами Юрія Богданова, зараз у світі є декілька країн, готових до агресії задля захоплення чужих земель. Це Китай, росія, і потенційно Туреччина за очільництва Ердогана, якого у неділю, 28 травн, чекає другий тур виборів.

Тому, на думку автора, шукати щось «гарне» в КНР не варто. Особливо на тлі «геноциду уйгурів, спроб почати власну агресивну війну проти Тайваню і політичної підтримки російського експансіонізму (навіть якщо за цим стоїть якась «складна гра») будь який пошук чогось гарного в комуністичному Китаї – це як пошук «чогось гарного» у нацистського режиму».

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: