«Газпром»: конвульсії безпорадної пропаганди

ПЕРЕКЛАДИ 07.09.2022 Коментарі 0

«Газпром» випустив ролик під назвою «А зима буде велика!», намагаючись залякати Європу відключенням газу. Однак, як і сам текст пісні, що супроводжує даний ролик, безграмотний навіть у своїй назві, цей жахливий фінт «Газпрому» не більш ніж гарячкова спроба здирника вселити страх.

Не знаю, скільки «Газпром» відмив грошей на зйомках цього викидня пропаганди, але факт у тому, що коли той був опублікований і поширений у мережі, підземні газові сховища країн ЄС заповнилися більш ніж на 80%.

Що найсмішніше, заповнюваність ПСГ (підземних сховищ газу, - ЗІФ) ЄС на 80% це навіть більше, ніж було на момент початку опалювального сезону в Європі у жовтні 2021 року. Тобто станом на початок вересня Європа забезпечила себе запасами газу більше, ніж рік тому.

Так, власне, питання, чи Європа замерзне?

Тільки у хворій і зазомбованій свідомості можна собі уявити Європу, що замерзає, за нинішніх умов. Тим більше, що в запасі ЄС має ще півтора місяця, протягом яких заповнюваність ПСГ може сягнути 90%. Але споживачів інформаційного фаст-фуду годуватимуть саме таким наративом – Європа замерзне без російського газу!

У 2021 році в циклі своїх матеріалів, присвячених російському енергетичному шантажу Європи, я зазначав, що спроба Москви за допомогою газового терору змусити ЄС прискорити сертифікацію «Північного потоку-2» й ініціювати зняття з нього обмежень згідно з енергетичними директивами ЄС заздалегідь приречена.

Тактика, яку використовувала Росія для реалізації свого плану щодо шантажу ЄС, могла здатися геніальною тільки їй. По-перше, Росія припинила закачування природного газу до найбільших підземних сховищ газу, розміщених у Німеччині, Нідерландах та Австрії, які є при цьому власністю дочірніх компаній «Газпрому» в Європі. По-друге, Росія відмовилася укладати з європейськими замовниками короткострокові та середньострокові контракти на постачання газу, зберігши зобов'язання виконання довгострокових контрактів.

Таким чином, за наявності напівпорожніх ПСГ та обвалу постачання газу майже на 50%, з урахуванням постачання виключно згідно з довгостроковими контрактами Росія і створила енергетичний колапс у Європі, що й спровокувало зростання цін на газ більш ніж по $1 тис за 1 тис кубометрів.

Однак, у міру того, як Росія продовжувала дотримуватися свого сценарію, Європа не сиділа склавши руки і шукала заміну російському газу.

Насамперед криза допомогла пом'якшити Норвегія. У листопаді 2021 року експорт російського газу до Європи становив 322 млн. кубометрів на добу, тоді як Норвегія його наростила до 331 млн. кубометрів на добу.

А в перші дні січня 2022 року про постачання ЗПГ (зрідженого природного газу, - ЗІФ) зі США до Європи вже йшли обсягом 250 млн кубометрів на добу, а в пікові моменти доходили до 280 млн кубометрів на добу, що було більше поставок газу, що здійснювалися в ті дні, з Росії.

Ґрунтуючись саме на цих даних, я зробив висновок про тотальну поразку Росії в енергетичній війні проти ЄС і її енергетичний шантаж просто зайшов у глухий кут.

Росія вже тоді втрачала частину ринку ЄС. Росія остаточно зіпсувала репутацію надійного постачальника енергоресурсів. Росія змушена була постачати до Європи вдвічі менше газу, ніж зазвичай, при цьому виконуючи цінові зобов'язання довгострокових контрактів, у яких середня ціна за 1 тисячу кубометрів встановлена ​​– $250. І, що найголовніше, Росія простимулювала Європу шукати заміну її сировини в інших постачальників.

Що важливо, якщо до енергетичного шантажу 2021-2022 ЄС не був готовий, то до 2023 року він став готується відповідно. Зокрема, наростив постачання ЗПГ та відкрив свій ринок для нових постачальників. І результат цієї підготовки ми можемо бачити зараз.

Його бачать і в Росії. У «Газпромі» чудово розуміють, що вони програли, а розпочата ними же гра лише принесе країні колосальні збитки, в умовах санкції, які можна розцінити з пострілом у голову. Але лемінги не можуть інакше. Вони вміють лише рефлексувати на символи, що давно вже себе зжили – холодну зиму і змерзлу Європу.

Жалюгідне видовище.

Олександр Коваленко, site.ua

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: