Росія активізує тиск на країни Заходу

АНАЛІТИКА 07.09.2022 Коментарі 0

Російський диктатор владімір путін «констатує», що на зміну епідемії коронавірусу прийшла «санкційна лихоманка Заходу». Колективний Захід, за його словами, неприкритими й агресивними спробами нав’язує іншим країнам (мабуть, росії) моделі поведінки. А також хоче позбавити їх суверенітету та підкорити своїй волі.

Про це путін заявив сьогодні, 7 вересня, під час триденного Східного економічного форуму, що триває у Владивостоці під гаслом «На шляху до багатополярного світу».

Його слова мають явні ознаки шизофренії – хронічного захворювання, що провокує неправильну інтерпретацію реальності та може викликати галюцинації, марення і вкрай невпорядковані мислення та поведінку.

Не будемо вгадувати, чи усвідомлено він змальовує росіянам таку картину у контексті кремлівської пропаганди, а чи справді за нього  повинні взятися кращі психіатри. У будь-якому випадку кремлівський завсідник використав цей майданчик для чергових сигналів Заходу і пропаганди потрібних тез.

Із його промови варто виокремити тему постачання українського зерна. На думку путіна, стамбульська продуктова угода не досягає окресленої мети. Адже практично все продовольство з України йде до Європи, а не до країн, що потребують.

«Якщо виключити Туреччину як країну-посередника, то все, практично все зерно, що вивозиться з України, спрямоване не у країни, що розвиваються і найбідніші, а в країни ЄС, - каже путін. - За Всесвітньою програмою продовольства ООН, яка якраз і передбачає допомогу країнам, які найбільше потребують, було завантажено всього два кораблі. Підкреслю, лише два з 87. І на них було вивезено 60 тисяч тон продовольства із двох мільйонів тон. Це лише три відсотки, які спрямовані до країн, що розвиваються».

Зернову тему сьогодні порушив і постійний представник росії в Організації об’єднаних націй васілій нєбєнзя. Він не виключив відмови росії від продуктової угоди. Мовляв, частину домовленостей у сфері забезпечення експорту з росії не дотримано. Нєбєнзя нагадав, що термін дії угоди (чотири місяці) спливає в листопаді. Але не виключив загрози зриву угоди.

Схоже, до газового та ядерного шантажу, росія знову додала і шантаж голодом.

Генсек ООН Антоніу Ґутерреш назвав зернову ініціативу «угодою для світу». В останній день календарного літа ВВС присвятила цій темі статтю. У ній йдеться, що угода, яку ООН вважала необхідною для запобігання голоду мільйонів людей, поки що «принесла доволі скромні гуманітарні переваги».

«Перше судно з продовольчою допомогою від імені Всесвітньої продовольчої програми ООН (ВПП) щойно прибуло до місця призначення. Балкер Brave Commander перевіз 23 000 тон пшениці, призначеної для вразливих громад на півдні Ефіопії. Він вийшов з українського порту «Південний» 16 серпня і щойно причалив у Джибуті. ВПП має ще одне судно, MV Karteria, завантажене та готове перевезти 37 500 тон пшениці до Ємену, де вона вкрай потрібна. Офіційні особи агентства кажуть, що сподіваються, що інші поставки також будуть. Але це мізерні кількості. У 2021 році ВПП розповсюдила по всьому світу 4,4 мільйона тон продовольчої допомоги. Дві третини – з України», - йдеться у матеріалі BBC.

Видання констатує, що поява українського зерна на міжнародному ринку «принесла полегшення всьому світу». Проте час іде, а угоду можуть продовжити всередині листопада за умови згоди росії та України. І припинення дії угоди для ООН «було би катастрофою».

«Світу буде важко, якщо цей ринок знову закриють», - каже ВВС Ґреґа Барроу з ВПП.

Політику європейських країн, які буцімто вивозять лише для себе українське зерно, путін назвав «продовженням їхнього колонізаторського минулого».

Що стосується війни в Україні, яку диктатор намагався не згадувати під час форуму, то і тут не минулося без традиційного шизофренічного підходу.

Свою мовчанку про війну путін пояснив тим, що Україна не належить до азіатсько-тихоокеанського регіону.

«Ми нічого не розпочали з погляду військових дій, а намагаємося лише закінчити. Почали військові дії в Україні після державного перевороту у 2014 році ті, хто не хотів нормального мирного розвитку і прагнув придушення свого власного народу, проводячи одну військову операцію за іншою піддаючи геноциду людей, які проживали на Донбасі, протягом восьми років», - видав свої марення путін.

У кремлі продовжують свою політику шантажу й інформаційних атак на цивілізований світ. Нагадаємо, ЗІФ писав про посилення російських деструктивних дій у європейських країнах.

Про цю тенденцію сьогодні у Твіттері написав і директор департаменту національної безпеки та речник міністра-координатора спецслужб Польщі Станіслав Жарин.

Він констатує, що на Заході дедалі активніше активізуються кола, які закликають до припинення підтримки України. Для цього вони оперують політичними, економічними та безпековими аргументами.

«Кремль хоче, щоб Європа припинила підтримку України, припинила свою санкційну політику, залишила Україну у спокої та повернулася до «нормальної» економічної співпраці з Росією. Для Росії дуже важливо чинити тиск на Захід. Кремль залучає значні ресурси для маніпулювання західними країнами і впливу на громадську думку у сферах, що стосуються війни росії проти України», - написав Станіслав Жарин.

Наразі складно спрогнозувати, до яких кроків може вдатися путінський режим у найближчий час. Але подібні постійні заяви з москви свідчать про поганий стан справ у росії. Схоже, довга зима, якою з кремля лякають Європу, чекатиме на саму росію.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: