Джо Байден оголосив про намір переобратись на другий термін в 2024 році

НОВИНИ 25.04.2023 Коментарі 0

Президент США Джо Байден сьогодні, у вівторок, 25 квітня,  офіційно оголосив про свої наміри домагатися переобрання у 2024 році і попросив виборців дати йому більше часу, щоб він міг «закінчити роботу», яку він почав, коли обійняв посаду. Можливо, він мав на увазі і "заморожений" Закон про Ленд-ліз для України. Про це пише Голос Америки.

Він також попросив американців відкинути побоювання щодо продовження повноважень найстаршого президента країни ще на чотири роки.

Президент оголосив про свої плани у відеозверненні, поширеному у вівторок вранці Білим домом.

«Раніше я говорив про те, що нам потрібно боротися за душу Америки – заявив Байден, – І ми продовжуємо цю боротьбу. Питання, яке постає перед нами, полягає в тому, чи буде у нас більше свободи чи менше свободи, більше прав чи менше прав».

«Зараз не час демонструвати примирливість, – додав президент. – Ось чому я боротимуся за переобрання».

Байден, якому до кінця передбачуваного другого терміну буде 86 років, робить ставку на те, що його законодавчі досягнення в перший термін і більш ніж 50-річний досвід роботи у Вашингтоні матиме більше значення, ніж його вік.

Він не має серйозних суперників усередині Демократичної партії, але його чекає важка боротьба за збереження президентського крісла в умовах серйозного розколу в країні.

Заява була зроблена у четверту річницю аналогічного оголошення про вступ Байдена у боротьбу за Білий дім у 2019 році.

Тоді він пообіцяв зцілити «душу країни» на тлі турбулентного президентства Дональда Трампа, але цієї мети так і не було досягнуто.

Політичне становище Байдена в його партії стабілізувалося після того, як на минулорічних проміжних виборах до Конгресу демократи показали вищі результати, ніж очікувалося.

У республіканців фаворитом на номінацію є 76-річний Трамп, що створює можливість історичного продовження бурхливої кампанії 2020 року.

Проте Трамп зіштовхнувся із серйозними перешкодами, включаючи той факт, що він став першим колишнім президентом, проти якого висунуто кримінальні звинувачення.

Додамо, що Джо Байден багато зробив для налагодження потоку військової і фінансовї допомоги Україні у війні з росією. Однак чимало експертів закидають чинному президентові США, що його позиція  щодо військової підтримки України є не надто рішучою і послідовною. На підтвердження цього вони наводять такі факти, що у США нагромадженні великі запаси різних видів зброї і боєприпасів, які вже зняті з озброєння військових підрозділів цієї країни. Однак Україна з того отримує насправді дуже мало. Можна також згадати так званий ленд-ліз – Закон про військову допомогу Україні, що був ухвалений в США і на якій свого часу пропіарився і Байден. Але цей закон і досі не запрацював.              

Нагадаємо, що 9 травня 2022 року президент США Джо Байден підписав Закон про ленд-ліз для України. Символічно, що це відбулося на 9 травня. Однак досі цей закон так і не запрацював. 

Документ під назвою "Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні 2022 року" було внесено до Конгресу США ще до початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, у січні 2022 року. Його схвалили 3 травня більшістю голосів Палати представників Конгресу США (417 - за, 10 - проти), а до цього його розглянув Сенат.

І от Закон не задіяний до сьогодні. По суті, він зводиться до одного пункту: президент США "може уповноважити уряд надавати в борг або давати в оренду засоби оборони Україні та іншим країнам Східної Європи, які постраждали від вторгнення Росії в Україну, щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн і захистити цивільне населення". Усе без зайвої бюрократичної тяганини, безкоштовно та без жодних умов. Саме за цим законом, на думку військових експертів, Україна могла б отрмимати у достатній кількості літаки F-16, F-15, танки Abrams йдеться ж бо значно більші і надійніші обсяги фінансування.

"Олександр Калініченко, юрист-міжнародник, керівник проєкту "Нотатки Атлантиста" вважає, що США свідомо не хочуть запускати на повну потужність свій військово-промисловий комплекс (ВПК) і воліють надавати зброю Києву в поточному режимі.

Аналітик зазначив: "На мою думку причина є очевидною: Під запуск ленд-лізу чи нарощення інших інструментів військової допомоги Україні Вашингтону необхідно запускати власний ВПК в іншому режимі (приміром, розконсервовувати лінії виробництва боєприпасів, ремонту старої та виробництва нової техніки тощо)", - пише ВВС і додає: "Згідно з текстом закону, дія ленд-лізу поширюється лише на 2022-23 фінансові роки в США. Тобто він завершиться наприкінці вересня наступного року. Але документ може бути продовжений, як було під час Другої світової. Питання лише в тому, чи буду зацікавлені сторони в існуванні цієї програми".

  

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: