Демократичні білоруси створюють новий центр впливу

АНАЛІТИКА 06.10.2022 Коментарі 0

Білоруси повинні зосередитися на допомозі полку імені Кастуся Калиновського й українцям. Це шанс, що дозволить сформувати з полку спочатку бригаду, а потім і дивізію та пришвидшить руйнацію режиму лукашенка.

Таку думку в інтерв'ю телеканалу «Белсат» висловив лідер Консервативно-християнської партії Білоруського народного фронту. (КХП БНФ) Зянон Пазняк повідомляє «Хартыя-97».

Він переконаний, що режим лукашенка висить на волосині та посиплеться унаслідок повстання в Білорусі.

«Війну треба розглядати як війну проти Білорусі й України. Це одна війна. Білорусь окупували. Коли увійшли російські війська до Білорусі й окупували, тоді був напад на Україну. Без цього нічого не сталося би. Ситуація для Білорусі трагічна, оскільки вона окупована чужою армією. Влада лукашенка виконує роль окупаційної адміністрації. Мобілізація, яку оголосили в росії і на якій наполягають, щоби така була в Білорусі, підготовка залізниці, маса мобілізованих екстремістів. Ситуація виглядає так: якщо в цій війні не буде знищено РФ і владу, буде дуже погано для Білорусі – насамперед для України та всієї Європи. Це сумний сценарій. Я вважаю, що ситуація розвивається так, що цій імперії нічого не вдасться. Але нашкодити вона може дуже багато. Особливо з останніми заявами путіна щодо застосування ядерної зброї», – сказав Зянон Пазняк.

На його переконання, полк імені Кастуся Калиновського є єдиною організованою силою, що може щось вирішити в Білорусі.

Як повідомив Білоруському інформаційному центру голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич, декілька днів перед тим, 2 жовтня, Зянон Пазняк узяв участь в установчих зборах демократичного Національно-визвольного руху «Вільна Білорусь».

Основними політичними принципами руху є такі пункти:

1. Державна незалежність Білорусі.

2. Державна білоруська мова.

3. Вільне демократичне суспільство.

4. Імперіалістична Росія є ворогом білоруської нації та загрозою існуванню незалежної, вільної та демократичної Білорусі.

5. Повернення правової Конституції 1994 р. як концептуальної основи розвитку нового державного і демократичного ладу в Білорусі.

6. Повернення білоруського державного біло-червоно-білого прапора та гербу Погонь.

7. Парламентська республіка.

8. Вибори Верховної Ради (нового І скликання) за мажоритарною системою (до створення партійної політичної системи).

9. Перегляд і скасування режимного законодавства, прийнятого за правління Лукашенка, що суперечить Конституції Республіки Білорусь 1994 року, інтересам національної держави та суспільства.

10. Вихід з усіх антинародних угод і союзів з Росією та іншими країнами, підписаних Лукашенком.

11. Нова система регіональної безпеки на основі концепції Балто-Чорноморського співробітництва.

12. Співпраця зі Сполученими Штатами Америки та з демократичними країнами Європи, а також з Канадою, Австралією, Японією, Новою Зеландією та іншими демократичними державами. Співпраця з НАТО, з регіональними та міжнародними організаціями, що об'єднують демократичні країни.

13. Добровільна підтримка України у війні проти російської агресії. Розвиток політичних та економічних добросусідських відносин з Україною після перемоги над російським агресором. Розбудова основ взаєморозуміння та виправлення політичних злочинів режиму Лукашенка щодо України.

14. Дерадянізація та дерусифікація.

15. Звільнення та реабілітація політв'язнів.

16. Люстрація.

Детальніше ознайомитися з цією ініціативою можна на сайті демократичного Національно-визвольного руху «Вільна Білорусь».  

Нагадаємо, нещодавно Олексій Францкевич оголосив про складання зі себе повноважень представника Форуму демократичних сил Білорусі в Україні.

Теперішній голова благодійного фонду «Вільна Білорусь» Олексій Францкевич перед тим очолював Білоруський кризовий центр.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: