Як у світі відреагували на недовибори у Білорусі

НОВИНИ 26.02.2024 Коментарі 0

Демократичні країни світу так звані вибори до місцевих органів влади та парламенту Білорусі, що відбулися у неділю, 25 лютого, не визнали. Після масових протестів 2020 року та захоплення влади лукашенко намагається створити картинку демократичних процесів. Проте у виборчій кампанії не було жодного опонента влади, а на 110 місць у нижню палату парламенту Білорусі претендувало 265 осіб. Білоруського диктатора "з упевненою перемогою білоруських патріотичних сил"  привітав російський упир. 

Лідерка демократичних сил Білорусі Світлана Тихановська у Білорусі констатувала, що так званий єдиний день голосування, в який пропаганда намагалася показати безпрецедентну явку та забезпечити дотримання всіх виборчих процедур, не домоглася свого. Та навела реакцію країн, які знають, що таке справжня демократія.

МЗС Австрії

«Вибори не є ні вільними, ні чесними. Ми продовжимо нашу роботу за вільну, незалежну та квітучу Білорусь».

Україна 

«Об'єднання «За демократичну Білорусь» закликає міжнародну спільноту не визнавати так звані вибори та використати усі засоби, щоби посадити лукашенка за ґрати».

США 

«Сполучені Штати засуджують фальшиві парламентські та місцеві вибори. Вони проходили в атмосфері страху. Виборчі процеси не можна назвати демократичними».

МЗС Німеччини 

«Ми засуджуємо систематичні репресії навколо виборів у Білорусі. Режим використовує всі засоби, щоби придушити демократичні прагнення народу Білорусі».

Франція

«Режим Лукашенка влаштовує пародію на вибори до законодавчих органів: без опозиції та без міжнародних спостерігачів. Ми просимо не визнавати результати виборів».

Президент Парламентської Асамблеї НАТО Міхал Щерба

«Фальшиві вибори в Білорусі нікого не обдурять: вони безглузді. Наші уряди та парламенти повинні продовжувати засуджувати репресії, підтримувати боротьбу Світлани Тіхановської за демократичну Білорусь і закликати до звільнення політичних в'язнів».

Також не визнали шоу від лукашенка у МЗС Канади. 

«Канада відкидає останні так звані вибори у Білорусі під час яких опозицію придушували, медіа утискали, а політичних в’язнів тримали за ґратами. Відмовивши у доступі спостерігачам ОБСЄ, Білорусь продовжила зневажати демократичні права свого народу»,

Пародією на демократію назвав недовибори і президент Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорос Руссопулос

«Не може бути вільних і чесних виборів у ситуації, коли обмежують свободу слова, зібрань та об'єднань; коли опозиційні політичні партії ліквідовані, а їхніх лідерів переслідують; коли свободу ЗМІ не поважають; коли не існує засобів правового захисту від цих порушень і не допускають жодного, гідного довіри, внутрішнього чи міжнародного спостереження за виборами».

На фото з відкритих джерел: у радянських традиціях на виборчих дільницях працювали буфети. Проте навіть за їх наявності явка білорусів була найнижчою від 2000 року і становила 73 відсотки.. Про це свідчить аналіз архівних даних Центральної виборчої комісії, що провів «Позірк». 

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: