Чи придушить Туск і Ко російський реванш у Польщі?

АНАЛІТИКА 01.03.2024 Коментарі 0

У середу, 6 березня, у Варшаві запланований черговий протест польських фермерів. У кремлі не просто потирають руки від задоволення блокування польсько-українського кордону та масових виступів фермерського руху не лише Польщі (змінами в агросекторі фермери невдоволені у багатьох країнах Європейського Союзу), але й активно доливають оливи до багаття.

Під час попереднього пікету у натовпі польських фермерів зауважили відомого антисеміта Славека Закревського. На це у FB звернув увагу підприємець, керівник Міжнародного інвестиційного офісу, волонтер Роман Матис.

За його словами, Закревський іще 2014 року мітингував перед українською амбасадою і підтримував окупацію Донбасу. «Славек любить Путіна і Лукашенка, а на мітинг приперся з плакатом з вимогою зупинити українізацію Польщі», - зазначив автор допису.

Також компанію йому склали працівник польської філії російського пропагандистського медіа «Спутнік» Ярек Авґустиняк, антивакцинатор-блогер із «Конфедерації» Марцін Рола, який «підтримує блокування кордонів і є просто неадекватом».

«Був сталініст і фанат савєцкого союзу Яцек Камінський, який у 2016 відвідував ДНР і ЛНР і святкував там Дєнь пабєди, - уточнює Роман Матис. – Знімала все це знімальна група проросійського онлайн-телебачення в ютубі Wrealu24, яку ютуб неодноразово банив. Були і маргінали з плакатами "PolEXIT. НІ ЄВРОКОЛГОСПУ.

От до чого приводить зволікання з реакцією на провокації. Якби ще в листопаді ділові та політичні кола України і Польщі, звернулися, як я і рекомендував до Єврокомісії з проханням ввести санкції проти осіб і компаній з ними пов'язаних, які блокують кордон, наражаючи безпеку не лише України але і ЄС, то цього всього цирку сьогодні вже б не було. І всі ці сумні клоуни шукали би собі роботу вантажниками в Жабці. А так тепер мають пару рублів від кремля і не мусять працювати.

Наступний мітинг заплановано на 6 березня, може вже хоч тепер ділові і політичні середовища зарухаються і допоможуть Туску каналізувати і придушити російський реванш у Польщі?»

Поглянути на протести фермерів, вочевидь, потрібно не лише з політичного кута, а й економічного. Наприклад, як вплинуть їхні «тракторні двіжі» вулицями міст на посівну кампанію, врожайність і ціни на продукти восени. І не лише у Польщі, але у ЄС загалом, зважаючи на масштаби протестів.

Бо наразі, схоже, ні в Польщі, ні загалом у Євросоюзі не видно передумов щодо заспокоєння фермерів загалом і польських перевізників зокрема.

Попередня їх зустріч зі спікером Сейму Шимоном Головнею та керівником канцелярії прем'єр-міністра Яном Ґрабцем не завершилася чіткими домовленостями.

Обіцянку створити «круглий стіл» і посадити за нього фермерських активістів та владу не варто сприймати як таку, що заспокоїть аграріїв.

Тож вони й надалі завдаватимуть економічних збитків своїми протестами та перекриваннями доріг.

На жаль, Україна стає заручницею цих обставин і змушена шукати баланс як для адекватних відповідей, так і пошуку альтернативних шляхів для постачання необхідного на фронт. Більше того, дії польських протестувальників дещо остудили палку любов та вдячність серед українців до польського народу за допомогу у протистоянні росії. Але ці почуття із кожним днем тануть, і російська пропаганда дуже старається пришвидшити цей процес.

Фото Fakty, TVN / PAP

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: