Білоруси розпочали домовлятися з українською владою

АНАЛІТИКА 18.12.2022 Коментарі 0

Днями у Києві представники полку Кастуся Калиновського (складається із білоруських добровольців, які воюють у складі ЗСУ) та правозахисники Центру «Нова Білорусь» зустрілися з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцем. У зустрічі також брали участь 10 народних депутатів міжфракційної групи Верховної Ради України «За демократичну Білорусь».

Сторони домовилися про спільну роботу над законопроектами, що сприятимуть системному вирішенню проблем білорусів, які опинилися в Україні, - повідомляє телеграм-канал полку Калиновського.

Під час зустрічі порушили також питання про визволення двох полонених полку Калиновського, які перебувають у росіян. Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець пообіцяв сприяти їхньому звільненню.

У майбутньому заплановано продовжувати співпрацю та регулярно зустрічатися.

Як інформує на своїй сторінці у FB Free Belarus Center, його представниці Анісія Казлюк та Ольга Касенко порушили питання легалізації білорусів в Україні.

«Через війну багато наших співвітчизників не змогли отримати чи продовжити «посвідки». У скрутному становищі опинилися добровольці, ті, хто захищає країну в ТрО, бійці іноземного легіону, у яких закінчився контракт, та інші. І це лише частина проблем. Ми намагаємося продовжити норму 180 днів перебування білорусів в Україні на 2023 рік. Також пропонуємо під час воєнного стану не відмовляти у видачі «паспорта» на підставі фізичної відсутності особи за місцем реєстрації на момент перевірки», - йдеться у повідомленні.

За інформацією ТГ-каналу «Позірк. Навіны пра Беларусь», вперше у такому форматі депутати групи «За демократичну Білорусь» зустрілися з представниками полку ще 19 жовтня. Подія отримала суспільний резонанс, оскільки полк Калиновського заявив про своє політичне право представляти білоруську опозицію.

Після цього відбулася активізація у білоруських демократичних таборах, низка заяв і дискусій. У листопаді стало відомо про організацію у Львові (у стінах Українського католицького університету) білорусько-українського експертного форуму за участі широких кіл політологів, експертів, депутатів, медійників, митців. Оскільки захід відбувався за правилами Chatham House, не все з почутого та побаченого можна було оприлюднювати. Проте зустріч стала корисною для представників обох країн. Частина білорусів, чия країна опинилася під окупацією режимів лукашенка-путіна, вимушена жити, працювати та боротися за свою волю та долю в інших державах. В Україні після повномасштабного наступу росії 24 лютого, в тім числі і з Білорусі, ставлення до народу останньої, м’яко кажучи, погіршилося. Демократична частина білоруського суспільства намагається діяти на декілька фронтів: хтось пішов воювати добровольцем у складі ЗСУ, хтось волонтерить, хтось допомагає фінансово, хтось намагається боротися з режимом лукашенка. Політична частина демократичних сил Білорусі намагається заручитися підтримкою країн Заходу та налагодити контакти і співпрацю з українською владою й активувати білорусько-українські суспільні відносини. Фактично форум в УКУ став першим кроком на цьому шляху.

У коментарі Білоруському інформаційному центру у Львові представник Об’єднаного перехідного кабінету демократичних сил Білорусі Валерій Ковалевський висловив переконання у тім, що абсолютна більшість білорусів підтримує український народ у боротьбі проти російської агресії. Разом із тим білорусам потрібно терпляче ставитися до гострих випадів з боку українців, адже агресію кремль здійснює з білоруської території.

«Тому нам потрібен нормальний діалог, щоби ми могли чути один одного, щоби ми дали можливість висловитися один одному та таким чином прийти до певного порозуміння», - сказав Валерій Ковалевський.

За його словами, Офіс Світлани Тихановської у своєму ставленні до української влади та народу цілком та абсолютно підтримує Україну – і державу, і народ. Пріоритетом є Перемога України у цій війні. І демократичні білоруси будуть з українцями до самої Перемоги. По-друге, після війни задля безпеки України важливо, щоби Білорусь стала демократичної країною. Бо з лукашенком завжди нависатиме небезпека, тому Україна зацікавлена в тім, щоби демократичні зміни прийшли і в нашу країну. Тож разом ми зможемо зробити значно більше.

«Разом ми здолаємо виклики, проблеми, кризи, що перед нами стоять. Україна переможе. Білорусь також вирішить свою кризу. Дуже хочеться вірити в те, що ми це робитимемо разом, білоруси підтримуватимуть Україну, і ми також сподіватимемось на те, що Україна включиться у ті процеси демократизації Білорусі, над якими ми працюємо увесь цей час», - висловив сподівання представник ОПК з міжнародних питань.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: