Білоруси організували низку заходів, приурочених до річниці аварії на ЧАЕС

НОВИНИ 27.04.2023 Коментарі 0

37 років тому Чорнобильська катастрофа стала найбільшою техногенною аварією ХХ століття. Окрім сотень тисяч українців трагедія зачепила і народ Білорусі. Щороку білоруси відзначають акціями і спогадами цю сумну подію. Річниця аварії на ЧАЕС окрім суспільного набула і політичного забарвлення. Відтак демократичні сили Білорусі провели низку заходів та акцій.

Факти:

• У Білорусі в зонах радіоактивного забруднення опинилося 3 678 населених пунктів зі загальною кількістю населення 2,2 млн осіб.

• 479 населених пунктів припинили своє існування.

• 137,7 тис. осіб переселено з територій, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 75% з них – жителі Гомельської області.

• У білоруській землі назавжди залишилися цезій-135, плутоній-242, рубідій-87, нептуній-237.

Як повідомляє ТГ-канал «БЕЛАРУСКІ ІНФАРМАЦЫЙНЫ», сподівання на те, що атомна катастрофа отверезить людство. Що весь світ намагатиметься убезпечити себе від повторення трагедії. Сподівання виявилися марними: путінсько-лукашенківський режими з минулого року систематично погрожують ядерною зброєю усьому світу.

У річницю аварії на Чорнобильській АЕС білоруси України приєдналися до білорусів світу читанням уривків із «Чорнобильської молитви» Світлани Алексієвич.

У багатьох містах Європи білоруси вийшли на марші, проведені до річниці аварії на ЧАЕС. Лідерка білоруських демсил Світлана Тихановська брала участь у заходах у столиці Литви – Вільнюсі. 26 квітня вранці вона закликала білорусів виходити на «Чорнобильський шлях» - акцію проти розміщення російської ядерної зброї на території Білорусі, і стати «голосом мільйонів».

«37 років тому стався Чорнобиль. Білоруси вивчили цей урок і добре запам’ятали, що таке ядерна катастрофа. Але цей урок не вивчили диктатори. Лукашенко та Путін планують розмістити в Білорусі ядерну зброю, котрої в нашій країні бути не повинно.

Режим наполягає на тому, що він зможе контролювати ядерну зброю. Але він не здатен навіть контролювати атомну електростанцію, котру спорудили в Острівці. Скільки інцидентів там уже сталося? П’ять? Десять? Але ж ми розуміємо, що для радіації мема чинів, зірочок і погонів – постраждають абсолютно всі.

Що може зробити кожен з вас уже зараз? Читати незалежні ЗМІ, щоби знати правду, котру замовчує режим. Розповісти чесні новини своїм рідним та близьким, які дотепер дивляться телевізор і вірять усьому, що там кажуть», - йдеться у зверненні Світлани Тихановської, опублікованої на її ТГ-каналі.

У столиці Польщі – Варшаві «Чорнобильський шлях» також відбувся під гаслом «Ні ядерній зброї в Білорусі».

На мітинг прийшло півтори сотні людей. Центром Варшави пройшли маршем представники білоруської та української діаспори, а також польські активісти.

За даними незалежних опитувань, понад 70% білорусів виступають проти ядерної зброї у їхній країні. Про це повідомляє ТГ-канал «Позірк» із посиланням на представницю Об'єднаного перехідного кабінету Аліну Ковшик.

«Це означає, що тема ядерної безпеки об'єднує білорусів набагато більше, ніж протести чи навіть вибори. Вона стає ключовою для нашої мобілізації», - сказала Аліна Ковшик.

Заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету, керівник Народного антикризового управління Павел Латушко назвав плани розміщення ядерної зброї «загрозою існуванню нашої держави, білоруської нації» і розкритикував думку про можливість західних країн «домовитися» з лукашенком.

«Вони кажуть: «Ми запроваджуватимемо санкції за факт [розміщення] ядерної зброї». Але насправді буде пізно», - переконаний білоруський політик.

Світлана Тихановська також подякувала білорусам за участь в акціях у різних країнах світу – зокрема, в Бельгії, Німеччині, Грузії, Данії, США, Канаді, Литві, Польщі…

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: