Китай вперто називає війну "українською кризою" і має 4 пункти і 3 зауваження

НОВИНИ 27.04.2023 Коментарі 0

Президент Китаю Сі Цзіньпін заявив у середу, що діалог і переговори є єдиним життєздатним виходом з кризи в Україні, і ніхто не виграє ядерну війну.

Про це він сказав під час телефонної розмови зі своїм українським колегою Володимиром Зеленським. Сторони обмінялися думками щодо китайсько-українських відносин та української кризи - повідомило Китайське урядове агентство Хіnhua.

Зокрема, у повідомленні сказано: "Китай відправить спеціального представника китайського уряду у справах Євразії в Україну та інші країни для проведення поглибленого спілкування з усіма сторонами щодо політичного врегулювання кризи".

Сі зазначив, що двосторонні відносини пройшли 31 рік розвитку і досягли рівня стратегічного партнерства, що сприяло відповідному розвитку та відродженню двох країн.

Сі Цзіньпін сказав, що він цінує неодноразове висловлення Президентом Зеленським акценту на розвитку китайсько-українських зв’язків і співпраці з Китаєм, і подякував Україні за надання значної допомоги для евакуації китайських громадян минулого року.

Взаємна повага до суверенітету та територіальної цілісності, зазначив Сі, є політичною основою двосторонніх відносин.

Він закликав обидві сторони зосередитися на майбутньому, продовжувати розглядати та будувати плани щодо двосторонніх відносин у довгостроковій перспективі, розширювати традиції взаємної поваги та щирого ставлення один до одного, щоб сприяти розвитку китайсько-українського  стратегічного партнерства України.

Бажання Китаю розвивати відносини з Україною є послідовним і чітким, сказав Сі Цзіньпін, додавши, що незалежно від того, як зміниться міжнародна ситуація, Китай готовий співпрацювати з країною для просування вперед взаємовигідного співробітництва між двома країнами.

Сі Цзіньпін зазначив, що українська криза розвивається складними шляхами з великим впливом на міжнародний ландшафт.

Що стосується кризи в Україні, Китай завжди стоїть на боці миру, і його основна позиція полягає в сприянні переговорам про мир, сказав він.

Сі зазначив чотири пункти про те, що має бути зроблено, чотири речі, які міжнародне співтовариство має зробити разом, і три зауваження, зазначивши, що на цій основі Китай оприлюднив свою позицію щодо політичного врегулювання української кризи.

Китай не створив українську кризу і не є стороною кризи, сказав Сі, додавши, що як постійний член Ради Безпеки ООН і відповідальна велика країна Китай не буде сидіти склавши руки і не буде додавати оливи до вогню, тим паче не буде використовувати ситуацію для власної вигоди.

«Все, що робить Китай, є прозирим і відкритим», - сказав президент КНР.

У ядерному питанні всі відповідні сторони повинні зберігати спокій і проявляти стриманість, справді діяти в інтересах свого власного майбутнього та людства та спільно впоратися з кризою, сказав він, додавши, що завдяки раціональному мисленню та голосам, які зараз посилюються, важливо використати можливість і створити сприятливі умови для політичного врегулювання кризи.

Сподіваємось, що всі сторони серйозно обміркують кризу в Україні та спільно дослідять шляхи встановлення тривалого миру та безпеки в Європі шляхом діалогу, сказав Сі.

Китай продовжуватиме сприяти мирним переговорам і докладати зусиль для швидкого припинення вогню та відновлення миру, додав він.

Китай надіслав Україні кілька партій гуманітарної допомоги та продовжить надавати допомогу в міру своїх можливостей, сказав Сі.

Зі свого боку, Зеленський привітав президента Сі з переобранням, відзначив видатні досягнення Китаю та висловив упевненість, що під керівництвом президента Сі Китай успішно вирішить різноманітні виклики та продовжить рух вперед.

Китай дотримується цілей і принципів Статуту ООН у міжнародних справах і має значний вплив на міжнародній арені, зазначив Зеленський, додавши, що українська сторона поділяє політику єдиного Китаю та сподівається на розвиток всебічної співпраці з Китаєм,  щоб відкрити нову сторінку в українсько-китайських відносинах, спільно захищати мир і стабільність у всьому світі.

Зеленський поділився своїми поглядами на поточний стан української кризи, подякував Китаю за надання гуманітарної допомоги Україні та привітав важливу роль Китаю у відновленні миру та пошуку дипломатичного вирішення кризи.

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: