Білорусь, яку контролює росія – це загроза для всіх її країн-сусідок, - представник ОПК із закордонних справ 

АНАЛІТИКА 26.01.2024 Коментарі 0

Валерій Ковалевський (Valery Kavaleuski) – білоруський дипломат, із 2020 року працює в Офісі Світлани Тихановської та є представником із закордонних справ Об'єднаного перехідного кабінету (ОПК) демократичних сил Білорусі. Наприкінці 2023 року пан Ковалевський повідомив про переїзд до Варшави. Це пов’язано з поліпшенням роботи ОПК, адже більшість членів кабінету живе і працює у Польщі. Спеціальний кореспондент Західного інформаційного фронту за сприяння Центру політичних наративів демократії вирішив розпитати головного дипломата ОПК про персональні плани на 2024 рік та дії білоруських демократичних сил.

- Які плани у демократичних сил Білорусі на 2024-ий, частина яких вже була озвучена у Давосі? На цей рік заплановані  "вибори" у Білорусі та серед білоруської опозиції. Які ваші очікування як щодо виборів так і загалом від цього року? 

- Ми себе не називаємо опозицією, ми – демократичний рух Білорусі. 2020 року Світлана Тихановська перемогла на виборах, на цьому ґрунтується її легітимність і мандат привести Білорусь до демократичних змін. Щодо наших планів: на сьогодні в Білорусі подвійна криза – гуманітарна та політична. Тобто криза прав людини, бо тисячі осіб перебувають у в'язницях, а з іншого боку криза ідентичності та загроза суверенітету Білорусі. Сьогодні росія дуже сильно наступає на інтереси Білорусі. Вона проникає у всі сфери – від державного управління до ідеології і розмивання національної ідентичності білорусів. Ми намагаємося протистояти та боротися з «русскомірним» впливом. Але ми потребуємо допомоги від міжнародної спільноти, щоби не допустити цього. Білорусь, яку контролюватиме росія – загроза для всіх сусідів: від України – до Литви та Польщі. Щоби цьому протидіяти, нам потрібна міжнародна підтримка! Сподіваємося, що Україна буде більш активнішою у цьому напрямку.    

Також ми допомагаємо білорусам, що залишили свою країну. Вони потребують допомоги у легалізації. Минулого року ухвалено рішення, що для зміни паспорта потрібно повертатися на територію Білорусі. До цього були поодинокі приклади відмови оформляти паспорти певним діячам, а сьогодні проблема оформлення документів може стати масовою. Ми працюємо над оформленням національного паспорта Білорусі. Його видаватимуть білорусам, які не можуть отримати інші документи (наш документ підтверджуватиме громадянство Білорусі та надаватиме можливість безперешкодно подорожувати). Даний проект доволі складний – як із технічного, так і з міжнародно-правового боку. Але це завдання, яке перед нами поставили самі білоруси, і ми його мусимо виконати. Фактично, режим лукашенка одну із базових функцій держави перетворив на інструмент репресій. Відповідно, - це не тільки допомога своїм громадянам, алеі  можливість протидіяти режиму.

Для нас важливо тиснути на лукашенка – через санкції та дипломатичне ізолювання. Ми постійно порушуємо питання участі режиму лукашенка в російській агресії проти України (військово-промисловий комплекс Білорусі працює на росію, на полігонах тренуються росіяни, а територію країни віддано для ведення війни). Нині з території Білорусії обстріл України зупинений, але ніхто не може гарантувати, що це не повториться.  

Нагадаю, що лукашенко погодився розмістити ядерну зброю на території Білорусі (проте, нам достеменно невідомо, чи це відбулося). Однак, це вже реальна загроза для всієї Європи. Але розміщення ядерної зброї в Білорусі – це передовсім загроза для самої Білорусі. Адже посилює та закріплює військову присутність росії – ми стаємо військовою цілю для відповіді. Потрібно розуміти, що народ Білорусі не погоджувався на це – його змусили. Відповідно, застосування даної зброї також буде без врахування думки самих білорусів. 

Ми плануємо активізувати процес міжнародної відповідальності для лукашенка за злочини проти людяності в Білорусі, за участь у веденні агресивної війни проти України і співучасть у військових злочинах. Можна загадати низку подій, що сталися в Україні через лукашенка, як-то Буча, Ірпінь, переміщення дітей з окупованих територій. Ми переконані, що доказів достатньо і потрібна лише політична воля, щоби держави Європи довели ці скарги до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Потрібно домогтися, щоби лукашенко відповів. 

- Уточніть ситуацію щодо паспортів, схоже, що це найважливіша проблема для громадян Білорусі. 

- Сьогодні ми працюємо над створенням паспортного центру, який опрацьовуватиме заяви, перевірятиме і зберігатиме дані. Ми чекаємо на матеріали для виготовлення взірців паспортів. Для початку роботи щодо визнання документів ми маємо продемонструвати самі паспорти. Сподіваюся, що за деякий час ми матимемо можливість продемонструвати взірці паспортів. 

- Через місяць у Білорусі "вибори". Пані Тихановська вже закликала ігнорувати вибори та не протестувати. Як виглядатиме ОПК у ставленні до "виборів за призначенням», адже через мають відбутися чергові вибори президента. Деталізуйте ставлення до даного процесу та вашу стратегію щодо їх невизнання.

- Нашу стратегію вже озвучила Світлана Тихановська. Ми домагатимемося не визнавати ці вибори. Є усі підстави не визнавати вибори, адже відсутні фундаментальні умови для проведення демократичних і вільних виборів. Я планую домагатися не визнавати вибори на міжнародному рівні. Це буде відповідь, чи лукашенко може використовувати вибори для легітимізації та виборів 2025 року (чи будуть вони проходити – питання відкрите). Цього року нас чекають перші вибори після 2020 року, які лукашенко постійно відтермінував. Режим нервує, хоче зробити процес максимально керованим. Але головне, щоби ці вибори не визнало міжнародне співтовариство.  

- Продовжуючи тему виборів, цього року незабаром вибори до Координаційної ради (КР) – протопарламент. Якими вони будуть, як сприймають їх білоруси, ви братимете участь? 

- Для нас важливо розвивати цей фундаментальний інститут демократичного руху вільної Білорусі. Він надає можливість дебатувати й обговорювати проблеми у дуже широкому колі осіб – від громадських організацій до політичних партій. Нинішнє скликання КР – це фактично самопризначенці, тобто ті, хто захотів брати участь. Але для посилення легітимності КР потрібне голосування. Білоруси мають голосувати, тим самим зростатиме роль суб’єктності громадян, а, відповідно, і самої КР.      

- Як ви бачите співпрацю з полком Кастуся Калиновського (ПКК), чи ОПК планує приєднуватися до меморандуму, який проголосили під час конференції у Києві «Шлях до волі»? Яке ваше ставлення до статуту полку та загалом до цієї воєнно-політичної структури?  

- Із полком Калиновського у нас добра взаємодія й обмін інформацією. У Києві працює місія демократичної Білорусі. Відбулася конференція, що стала важливим етапом. Зустрілися люди, яким не так просто зібратися в інших місцях. ПКК посідає особливе місце в політичному ландшафті Білорусі. 

Ми нині проговорюємо певні кроки, шукаємо спільні напрямки роботи. Ми їх підтримуємо на політичному й інформаційному рівні, намагаємося шукати допомогу для них за кордоном і маємо вдалі приклади. 

У слушності та потрібності самого меморандуму ніхто не сумнівається, але представник від ОПК, який був присутній у Києві, підписував його виключно як приватна особа. Натомість ОПК, як колективний орган, прийматиме рішення з огляду на інших учасників політичного життя. Зараз мені невідомо, чи були враховані побажання до згаданого тексту. На даний момент мені також невідомо, чи були доопрацювання меморандуму. Знаю, що Валерій Сахащик планує провести окрему зустріч із ПКК, але вона поки не відбулася.

- Можливо, Київ призначить свого представника щодо білоруських демократичних сил. Які очікування ОПК від такого рішення?

- Ми з радістю вітатимемо подібне рішення. Підкреслю, що українське експертне товариство ще раніше закликало офіційний Київ до подібно кроку. Це – серйозний крок з огляду формалізації та інституалізації наших відносин. Ми бачимо широке поле для співпраці, і ми знаємо, що Київ зі самого початку виступає за вільну та демократичну Білорусь, яка може гарантувати безпеку Україні. Ми пропонували виконавчій та законодавчій владі України свою допомогу. Демократична білоруська спільнота  Ми – не держава, але попри це щодо підтримки України на найвищому рівні від Світлани Тихановської мають значення. Я впевнений, разом ми можемо діяти більше й ефективніше.        

Євгеній Білоножко власний кореспондент ІА «Західний інформаційний фронт» у Польщі і країнах ЄС  

Фото – FB/S.Tsikhanouskaya

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: