Світлана Тихановська: «Демократична, вільна, незалежна, європейська Білорусь – наша мета, і це буде не міф, а реальність»

АНАЛІТИКА 29.04.2023 Коментарі 0

Світлана Тихановська сьогодні є політичним обличчям демократичної Білорусі. З нею та її командою пов’язують майбутнє цієї країни: вільне від кремлівської опіки та незалежне у контексті розбудови держави. Її присутність на політичній карті світу ненавидить лукашенко та його режим, до її лідерства не всі однозначно ставляться у демократичному таборі, проте за неповних три роки непростої боротьби Світлана Тихановська стала впізнаваною і впливовою політикинею. Для досягнення мети, їй, можливо, доведеться пройти іще довший шлях… В ексклюзивному інтерв’ю «Західному інформаційному фронту» лідерка білоруських демократичних сил відповіла на непрості запитання про свою діяльність, плани та перспективи.

Шановна Світлано Георгіївно, як правильно представити вас українським читачам, ви – президент-елект, керівниця Об’єднаного перехідного кабінету (ОПК) чи керівниця Офісу Світлани Тихановської?

– Усі варіанти правильні та відповідають дійсності. Згідно з об’єктивними даними паралельного підрахунку голосів на виборах 2020 року, за мене проголосувала більшість білорусів. Моя найважливіша політична функція – об’єднавча, від початку російської агресії до моїх обов’язків додалося керівництво головним органом виконавчої влади – Кабінетом.

ПРО ЯДЕРНУ ЗБРОЮ В БІЛОРУСІ ЯК СЛАБКІСТЬ ЛУКАШЕНКА

Безсумнівно, вся Європа говорить про ймовірне розміщення Путіним тактичної ядерної зброї на території Білорусі. Якими будуть політичні наслідки для Лукашенка і країни у зв’язку з розміщенням російської ядерної зброї на території Білорусі?

– Рішення Путіна розмістити ядерну зброю в Білорусі всупереч нашим національним інтересам – це вже політичний наслідок нелегітимності і слабкості Лукашенка. Для Білорусі це означає, що кількість російських військових на нашій території неконтрольовано та незаконно зростає. Ми пам’ятаємо, як росіяни скористалися своїми військовими об’єктами у Криму, коли вони в одну мить перетворилися на центри контролю та незаконної анексії. Ми розглядаємо військову присутність Росії саме через цей злочинний прецедент. Іще потрібно додати, що Білорусь стає потенційною мішенню для удару у відповідь у разі застосування росіянами цієї зброї з нашої території. У цьому сенсі білоруси стають заручниками дій ворожої нам іноземної держави.

Нещодавно ви понад два тижні перебували у США? Чи можна почути детальніше про результати вашого візиту?

– Я перебувала з візитом у США рівно тиждень. Серед основних результатів – початок білорусько-американського стратегічного діалогу, консолідація обсягів допомоги громадянському суспільству, початок роботи в Конгресі над оновленням Акту про демократію в Білорусі. Я брав участь у низці публічних заходів високого рівня – слуханнях у Комітеті з міжнародних відносин Сенату США, конференції Калиновського у Конгресі, міжнародній конференції про майбутнє Європи у Гарвардському університеті. Я також змогла донести нашу позицію щодо неприпустимості розміщення російської ядерної зброї безпосередньо до радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана.

Перед США ви побували у Британії. Чи комфортно вам у ролі політика, який, як дехто вам закидає, нічого не вирішує?

– Перелічені результати візиту до США свідчать про те, що нам вдається досягати необхідних рішень. Ми наполегливо працювали для досягнення цих результатів і докладатимемо більше зусиль, щоби розвивати цей успіх. Факти свідчать про те, що завдяки нашим зусиллям нам удалося побудувати широку коаліцію на підтримку демократичної, незалежної Білорусі. Окрім інших завдань, я не втрачаю нагоди закликати підтримати український народ у його боротьбі проти російських загарбників.

ПРО ПОВАЛЕННЯ РЕЖИМУ ТА «ГОЛОВУ» ФРАНАКА ВЯЧОРКИ

Чи є шанси у стратегії збройного повалення режиму Лукашенка?

– Від початку революції 2020 року білоруси наполягають на мирних політичних змінах, що зроблять їх стійкими та легітимними для всього суспільства. Зараз ми змушені боротися з подвійною кризою – тиранією режиму Лукашенка та загрозою незалежності від Росії. Ми усвідомлюємо, що лише деклараціями неможливо захистити країну від диктатури й іноземної військової присутності. Але стратегічна ставка буде на вирішення кризи та демократичні зміни мирним шляхом, через діалог і вибори.

У Литві ставлення до білоруської еміграції є не завжди простим. Як цьому протидіяти?

– Литва – одна з тих країн, які найбільше допомагають білорусам після початку репресій. Від початку вторгнення деякі політики почали асоціювати громадян Білорусі з агресією режиму. Наше завдання – нагадати, що рішення незаконного режиму не можуть бути законними та не відображають волю народу. Наполеглива робота з іноземними політиками та суспільством дає свої плоди.

Кому треба віддати «голову» Франака Вячорки, вашого головного радника, щоби розпочалися переговори між білоруськими демократичними силами?

– Діалог між політичними силами зумовлений їхнім бажанням гуртом працювати над спільними завданнями. Керівні структури – Кабінет, Координаційна Рада, мій Офіс – взаємодіють щоденно і плідно. Решта – самостійні суб'єкти, і їм ніхто не може заборонити робити те, що вони вважають за потрібне. Зі свого боку ми залишаємось відкритими для спільних дій.

ПРО РОБОТУ ДЕМОКРАТИЧНИХ СТРУКТУР

Назвіть, будь ласка, ініціативи Об’єднаного перехідного кабінету, що допомагають білорусам у країні та за її межами.

– Інформування білорусів про дії демократичного руху щодо ситуації в нашій країні, війни проти України, злочинів режиму є одним із пріоритетів. Після початку агресії загострилися проблеми з отриманням віз та легалізацією за кордоном. В самій Україні ми докладаємо багато зусиль для вирішення проблеми із замороженими банківськими рахунками й отриманням дозволів на проживання. Але для цього потрібне бажання національної влади працювати разом, якого поки що бракує. Варто згадати проект нового білоруського паспорта – сміливе та надзвичайно складне завдання, над яким у Кабінеті працює Валерій Ковалевський.

Багато говорять про протиріччя всередині ОПК. Наприклад, у вас з’явилася юридична радниця Крістіна Рихтер, а не міністр юстиції. Чому? Невже питання справедливості не є важливим?

– Це можна пояснити особливостями побудови наших структур. Питаннями відповідальності режиму в Кабінеті займається Павло Латушко – для цього не потрібен умовний міністр юстиції, а завдання Крістіни Рихтер спрямовані на забезпечення правової складової в діяльності ОПК.

Звіт ОПК про півроку роботи багато хто вважає доволі дискусійним або навіть кумедним. Які зміни слід очікувати в роботі ОПК на наступні 6 місяців?

– Уся діяльність Кабінету спрямована на досягнення демократичних змін у Білорусі та захист незалежності країни в умовах репресій, участі в агресії, вигнання сотень тисяч білорусів з країни, гострої обмеженості ресурсів. Ця робота не ведеться у вакуумі, до цієї справи залучені десятки політичних та громадських структур. Перед нами складні завдання і вирішити їх буде нелегко. Коли назріють зміни в Кабінеті, вони будуть зроблені.

Як ви збираєтеся будувати відносини з Координаційною Радою? Чи братимете участь у її засіданнях?

– Координаційна Рада створена за моєї ініціативи 2020 року та реформована 2023 року після створення Кабінету та мого заклику до її відновлення. Зараз доопрацьовують протокол взаємодії між Кабінетом і Радою, який, серед іншого, передбачатиме мої звернення до Ради, періодичне звітування членів Кабінету, їхню співпрацю з Радою через профільні комісії. Я бачу в Раді значний потенціал і вірю, що разом ми зможемо зробити більше, ніж окремо.

ПРО ЗВІЛЬНЕННЯ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ

Ви підтримуєте ідею переговорів з Лукашенком про звільнення політичних в’язнів?

– Звільнення політв’язнів є нашим пріоритетом, який диктує необхідність міжнародного тиску на режим. Нашою головною стратегічною метою залишається проведення демократичних виборів, які відновлять демократію і зроблять політичні зміни сталими. Відмовитися від цього не можна, а це те, чого чекає режим. Разом із тим ми від початку наполягаємо на тому, що це має відбуватися шляхом діалогу. До цього часу влада відхиляє наші звернення і посилює репресії. В умовах активної участі Лукашенка у війні проти України спроби визволення ускладнилися. Тому продовження тиску триватиме й надалі.

Вас, Павла Латушка та низку інших опозиціонерів засуджено до значних термінів позбавлення волі. Чи є загроза позбавлення громадянства Білорусі для вас і соратників ?

– Так, така загроза є, і стосується вона тисяч білорусів, які вимушено покинули свою країну.

Білоруській демократичній опозиції потрібен об’єднуючий міф. Яким він може бути?

– Білоруси – люди прагматичні й об’єднуються навколо чітких ідей і завдань. Нам потрібна спільна діяльність і чітке розуміння того, куди ми хочемо привести Білорусь. Демократична, вільна, незалежна, європейська Білорусь – наша мета, і це буде не міф, а реальність.

ПРО ВЗАЄМИНИ З ОФІЦІЙНИМ КИЄВОМ

Від чого чи від кого, на вашу думку, залежить налагодження «містка дружби» між офіційним Києвом і вами, як лідеркою білоруських демократичних сил?

– Це залежить від того, як Київ бачить майбутнє нашого регіону та відносини з ним. Якщо толерантність до диктатур зберігається, то ми вже знаємо цю історію і живемо в ній зараз. Якщо настане усвідомлення, що тільки демократичні, незалежні, вільні країни зроблять наш регіон стабільним, тоді у нас буде тема для розмови та порядок денний для співпраці.

Чим конкретно допомагають Україні у протистоянні з росією демократичні сили Білорусі?

– Інформування білорусів, підтримка волонтерів, протидія пропаганді та дезінформації, політична підтримка на кожній міжнародній зустрічі – нещодавно про це зазначив голова Комітету з міжнародних справ Верховної Ради Олександр Мережко за підсумками нашої взаємодії у Вашингтоні.

Але потрібно усвідомлювати, що якби ми діяли спільно з українською стороною, то досягнули би значно більших результатів. Так само, як українцям потрібна допомога в боротьбі з агресією, білорусам потрібна допомога в боротьбі з тиранією та російським контролем.

Чи буде Представництво ОПК у Києві?

– Воно збережене та поки веде свою діяльність дистанційно, найближчим часом плануємо активізувати його роботу.

– Дякуємо за розмову!

Світлини – з ресурсу Flickr

Support the project here:

DONATE

Відгуки

Немає відгуків.

Залишити коментар

Оцінити
Відправити

Copyright © 2017-2024 by ZahidFront. Powered by BDS-studio.com

Підпишіться на ЗІФ у Facebook: